Serghei Lavrov: E nevoie de o GARANTIE puternică pentru ca Ucraina să-și păstreze statutul de țară NEAFILIATA unui bloc MILITAR

Serghei Lavrov: E nevoie de o GARANTIE puternică pentru ca Ucraina să-și păstreze statutul de țară NEAFILIATA unui bloc MILITAR

by April 11, 2014 0 comments

Serghei-Lavrov[1]Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a pledat vineri pentru garanții juridice privind neutralitatea Ucrainei, subliniind că Moscova se opune unei eventuale aderări a țării vecine la NATO, relatează Reuters, citând Interfax.

‘Desigur, va fi nevoie de o garanție puternică pentru ca Ucraina să-și păstreze statutul de țară neafiliată unui bloc militar, care să fie consacrată în legislația sa’, a afirmat Lavrov, adăugând că Moscova este convinsă că Ucraina este o țară ‘soră’ și ‘prietenă’ , care poate și trebuie să fie nu ‘măr al discordiei’ , ci parte în arhitectura de securitate și cooperare în Europa, relateaza Agerpres.

În opinia ministrului rus, recentele acțiuni ale Occidentului reprezintă o ‘nouă ediție’ a cursului de izolare a Rusiei.

‘În răspuns la eforturile noastre de a respecta principiile dreptului internațional și de a crea un sistem comun de securitate, am primit o politică de distribuire a influenței geopolitice a Occidentului în Est, care a devenit o ,,nouă ediție,, a cursului de izolare a Rusiei’, a afirmat Lavrov, citat de agenția de presă ITAR-TASS.

Rusia este pregătită pentru ‘întâlnirea cvadripartită’ cu privire la criza ucraineană, inclusiv în problema gazelor.

‘Noi încă de la început am pledat pentru o armonizare a proceselor de integrare în Eurasia și în Uniunea Europeană, pentru o abordare creativă care să permită statelor postsovietice să-și dezvolte cooperarea atât în direcția vestică, cât și în cea estică’, a afirmat Lavrov, adăugând că, ‘în răspuns, partenerii din UE au impus țărilor postsovietice o logică rectilinie — ori cu noi, ori împotriva noastră’.

‘Salutăm recentele schimbări în poziția Uniunii Europene și apelurile pentru desfășurarea unor consultări în formatul Rusia-UE și țările partenere’, a spus ministrul rus, în contextul în care formatul preconizatelor negocieri cvadripartite pe tema Ucrainei, la care s-a ajuns în urma discuțiilor cu Washingtonul, consemnează ca părți SUA, UE, Rusia și Ucraina. Acestea ar urma să se desfășoare săptămâna viitoare, după unele surse în data de 17 martie, la Viena sau Geneva.

‘Suntem pregătiți pentru aceste discuții, inclusiv cu privire la problemele abordate în scrisoarea sa de către președintele Vladimir Putin către liderii țărilor europene, ce se aprovizionează cu gaze ruse care tranzitează Ucraina’, a indicat ministrul rus.

Președintele rus a cerut europenilor să asigure plata datoriilor de miliarde ale Ucrainei, avertizând că altfel aprovizionarea țărilor cu gaze ar putea avea de suferit.

Ministrul rus de externe a mai cerut autorităților proeuropene de la Kiev să aplice ‘reforme reale’ pentru ieșirea din criză.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.