SUA: Trebuie sa fim uniti pentru a salva Ucraina

SUA: Trebuie sa fim uniti pentru a salva Ucraina

by April 14, 2014 0 comments

crimeeaPoporul ucrainean se străduieşte să-şi definească propriul viitor, iar noi toţi trebuie să fim uniţi pentru Ucraina, pentru binele unei Europe întregi, libere şi paşnice, scrie însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, Duane Butcher, într-un editorial intitulat “Susţineţi Ucraina”. Din noiembrie 2013, poporul ucrainean “se străduieşte să îşi definească propriul viitor”, devenind pentru întreaga lume “un simbol al curajului şi al schimbării paşnice”, scrie Duane Butcher, adăugând că, cetăţenii ucraineni sunt sprijiniţi de comunitatea internaţională pentru a decide “cum va fi condusă ţara lor şi ce opţiuni vor avea”.

Însărcinatul cu afaceri al Ambasada SUA reaminteşte că în luna noiembrie a anului trecut, un mic grup de ucraineni s-a adunat la Kiev pentru a protesta, după ce preşedintele Viktor Ianukovici a decis să nu semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. “Cetăţenii nu au fost de acord cu acest lucru şi i-au spus-o în mod public. Protestul public a luat amploare, adunând zeci de mii de participanţi. Ei şi-au ridicat vocile pentru a protesta împotriva a mai mult decât o decizie politică. În frigul iernii, cetăţeni din întreaga ţară au stat împreună în piaţa Maidan pentru a cere eliminarea corupţiei din ţara lor, o mai mare implicare economică a cetăţenilor muncitori în locul acordurilor financiare dubioase şi secrete şi protecţie reală garantată de constituţie”, precizează diplomatul american.

În opinia sa, evenimentele de la Kiev nu au legătură doar cu Ucraina. “Au legătură cu principiile esenţiale care guvernează relaţiile dintre naţiuni în secolul XXI”, susţine Butcher, citând o declaraţie a preşedintelui Barack Obama, făcută în Belgia, la 26 martie. Acesta este “un moment de test pentru Europa şi SUA şi pentru ordinea internaţională pe care încercăm să o construim de generaţii”, a spus atunci liderul de la Casa Albă. “Această ordine este bazată pe un set de principii esenţiale care includ respectul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială. Faptul că Rusia are o istorie comună îndelungată cu Ucraina nu înseamnă că Rusia ar trebui să poată dicta viitorul Ucrainei”, precizează Butcher, amintind că, la 27 martie, 100 de ţări s-au aliniat în Adunarea Generală a ONU în sprijinul principiilor fundamentale ale Cartei ONU, în sprijinul suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei şi împotriva acţiunilor ilegale ale Rusiei.

 

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.