Un nou caz scandalos într-un liceu din Covasna: uniforme obligatorii pentru elevi cu însemne ale Ținutului Secuiesc

Un nou caz scandalos într-un liceu din Covasna: uniforme obligatorii pentru elevi cu însemne ale Ținutului Secuiesc

Un nou caz scandalos într-un liceu din Covasna: uniforme obligatorii pentru elevi cu însemne ale Ținutului Secuiesc

by April 29, 2014 0 comments

Liceul Korosi din Covasna este din nou scena unei discriminări etnice și a unei maghiarizări forțate a elevilor români prin instituirea unei uniforme obligatorii cu însemnele așa zisului Ținut Secuiesc, se arată într-o interpelare înaintată în Parlament de deputatul PSD Bogdan Diaconu către Ministerul Educației. Amintim că la același liceu o fetiță a fost pedepsită, anul trecut,  că a purtat o betiță tricoloră.  „După cum știți, denumirea de Ținut Secuiesc, ca și concept stă la baza pretențiilor autonomiste ale extremiștilor  maghiari, fiind folosite pentru a submina suveranitatea statului român în această zonă”, se spune în interpelare.

Bogdan Diaconu solicită oficialilor de la Educație să explice public cum este cu putință ca o instituție de învățământ din sistemul românesc, subordonată Ministerului Educației Naționale, să folosească uniforme cu însemne etnice maghiare care au simbolistică separatistă și autonomistă, iar acestea să fie purtate de elevi, fie ei maghiari sau români”.

 „De asemenea, doresc să ne informați cu privire la măsurile pe care le-ați luat pentru a opri această situație și pentru a penaliza conducerea Liceului Korosi, în frunte cu directoarea Becsek Éva, pentru distrugerea atmosferei de bună conviețuire între elevii de etnie maghiară și cei români în cadrul unității școlare amintite, devenite celebre în sens negativ prin tot felul de măsuri anti-românești”, mai susține deputatul PSD.

Este liceul  fetiței cu bentiță tricoloră

Acesta  reamintește faptul că liceul cu pricina nu este la prima încercare de discriminare la adresa elevilor români. În același liceu, o elevă a fost pedepsită pentru că avea o bentiță tricoloră, iar troița din curtea școlii a fost coborâtă pentru că era mai înaltă decât monumentul maghiar din aceeași incintă”.

„Vă solicit de aceea să analizați oportunitatea schimbării conducerii Liceului Korosi cu o persoană care să nu fie implicată politic (directoarea actuală este membru UDMR) și care să nu aibă ca obiectiv clar asuprirea elevilor români și maghiarizarea lor forțată, precum și instituirea unei atmosfere de teroare pentru copiii români”, se mai arată în interpelare.

În caz contrar, deputatul Diaconu susține că își rezervă dreptul de a se adresa autorităților în drept prin plângeri penale la adresa conducerii Liceului. Sper să nu fie nevoie de măsuri penale pentru îndreptarea situației și să luați în cadrul Ministerului pe care îl conduceți măsurile de stopare a atacurilor la adresa elevilor români, pentru că problemele din școli nu ar trebui rezolvate cu ajutorul Parchetului sau Poliției, ci prin măsuri administrative care vă sunt la dispoziție și care pot fi aplicate foarte simplu”, atrage atenția Bogdan Diaconu.

Tensiune între români și maghiari

Crearea unei atmosfere tensionate între maghiari și români începe de pe băncile școlii și se transmite apoi părinților elevilor, conducând, în timp, la o stare de conflict pe care nu și-o dorește nimeni. Sper de aceea că veți înțelege gravitatea faptelor petrecute la Liceul Korosi și veți neutraliza atitudinea anti-românească a conducerii acestei instituții școlare care, repet, aparține de învățământul de stat din România. Sunt convins că sunteți familiarizat cu asemenea istorii de anti-românism din trecutul Transilvaniei, când această parte de pământ românesc era sub dominația unui stat străin și abuziv. Nu aveți dreptul să tolerați reîntoarcerea acelor vremuri de teroare extremistă maghiară pentru românii ardeleni tocmai acum, în anul 2014, când Transilvania se află, după cum se observă doar teoretic, sub autoritatea statului român”, se reiterează în interpelare.

În continuare: „Dacă păstrarea directoarei Liceului Korosi este mai importantă decât siguranța și binele copiilor noștri doar pentru că aparține UDMR, atunci vă rog respectuos să faceți demersurile trecerii școlii respective sub patronajul Ungariei, recunoscând astfel că statul român este incapabil să-și protejeze copiii și îi vinde fără scrupule statului vecin ca să fie maghiarizați cu forța. Oricum, denumirea Ministerului Educației Naționale a fost scoasă de pe placa Liceului, ceea ce înseamnă că această instituție nu mai răspunde la autoritatea Dvs., ci este stat în stat. De asemenea, Liceul pregătește și un steag secuiesc aparte care să devină stindardul școlii, ceea ce înseamnă că nici Ministerul Educației Naționale, nici statul român, nu mai au ce căuta în respectiva școală. Drept urmare, nici elevii români.

Dacă această stare de lucruri vi se pare normală într-un stat suveran, atunci măcar vă rog să vă declinați autoritatea în această instituție și să ne oferiți adresa de la Budapesta unde trebuie să adresez această interpelare pentru a-i apăra pe elevii români din Covasna. O altă măsură binevenită ar fi schimbarea denumirii Ministerului în Ministerul Educației Maghiare, cel puțin pentru zona Harghita, Covasna și Mureș, pentru ca românii să înțeleagă cine sunt autoritățile reale și să priceapă că istoria s-a întors înainte de 1918, iar Transilvania e cea de dinainte de Unirea cu România.”

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.