Anders Fogh Rasmussen: Există riscul unor conflicte în Marea Neagră

Anders Fogh Rasmussen: Există riscul unor conflicte în Marea Neagră

Anders Fogh Rasmussen: Există riscul unor conflicte în Marea Neagră

by May 20, 2014 0 comments

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, se declara ingrijorat ca anexarea ilegala a Crimeei va mari riscul unor potentiale conflicte in bazinul Marii Negre, din punctul de vedere al exploatarii resurselor energetice. Oficialul a recunoscut, intr-un interviu exclusiv pentru Digi24, ca Alianta Nord-Atlantica a fost luata prin surprindere de actiunile Rusiei in Crimeea si ca exista riscul ca echilibrul de stabilitate din zona Marii Negre sa se schimbe. Secretarul general al Aliantei a reafirmat, de asemenea, sustinerea totala de care are parte Romania in cadrul tratatului, in cazul unui atac impotriva ei.

Un fragment din interviu:

A fost NATO luată prin surprindere de evenimentele din Ucraina?

Anders Fogh Rasmussen: Da, trebuie să spun că a fost surprinzător să vedem Rusia încălcând atât de flagrant legile și angajamentele internaționale. Am văzut acțiuni militare ilegale în Crimeea, am văzut o anexare ilegală a Crimeei la Federația Rusă și pe deasupra am văzut concentrări masive de forțe de-a lungul graniței cu Ucraina. Și este pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial când o națiune europeană acaparează un teritoriu cu forța. Bineînțeles, toate acestea sunt surprinzătoare.

Ucraina nu este stat membru NATO, dar este un stat partener. Ce înseamnă acest lucru, cum ar reacționa NATO în cazul în care Ucraina i-ar cere sprijinul, dacă Rusia ar începe un atac militar deschis împotriva ei?

Anders Rasmussen: Evident există o diferență clară între a fi și a nu fi membru NATO. Membrii Alianței noastre beneficiază de protecția articolului 5, care stipulează că vom considera atacul împotriva unui membru ca un atac împotriva tuturor membrilor, ca o apărare colectivă. Acesta este principiul solidarității. Statele nemembre NATO nu sunt protejate de această apărare colectivă. Având în vedere toate acestea, noi am decis să întărim cooperarea cu Ucraina, inclusiv cooperarea militară. Deci vom ajuta ucrainienii să își modernizeze sectorul apărării, capacitățile și să le oferim acces la exercițiile militare NATO. Deci, în totalitate vrem să întărim parteneriatul cu Ucraina, inclusiv cooperarea în domeniul militar”.

Interviul complet il puteti citi pe Digi24.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.