Cum isi construieste cariera politica rectorul Universitatii de Vest Timisoara

Cum isi construieste cariera politica rectorul Universitatii de Vest Timisoara

Cum isi construieste cariera politica rectorul Universitatii de Vest Timisoara

by May 20, 2014 5 comments

Un personaj timisorean din clanul lui Vasile Blaga vrea sa asceada in politica mare.  Dupa ce a facut cariera in vremea PDL, sustinut puternic de oamenii din jurul “buldogului”, acum a devenit prietenul PSD-ului,  sprijinit de un deputat, secretar general adjunct al partidului de guvernamant.  Este vorba despre rectorul Universitatii de Vest Timisoara, Marilen Pirtea,  care, pentru cateva zile a fost  candidatul social-democrat pentru alegerile parlamentare partiale din 25 mai in colegiul 3 Timisoara.  Dar pentru ca nu i s-a garantat si pozitia de rector, s-a retras din cursa. Nu este insa  totul pierdut,  pentru ca lui Pirtea i se pregateste postul de primar al Timisoarei din 2016, exact dupa modelul Nicolae Robu.

Intre timp, in calitate de rector al Universitatii de Vest, Marilen Pirtea trebuie a faca fata unei afaceri cu miros puternic de coruptie si anume constructia noului complex de camine studentesti din Timisoara.

Cel mai tanar rector

Pirtea a devenit in 2012 cel mai tanar rector de Universitate la doar 37 de ani. Nu datorita calitatilor sale exceptionale!  Ceea ce il recomandau insa era calitatea sa de nepot a lui Vasile Blaga si proptelele primite din partea fostului rector, Ioan Talpos, care l-a crescut “la san” special pentru a-l promova ca un om de paie al sau, pentru vremurile in care el  va fi nevoit sa se retraga din functie. Astfel, Talpos l-a urcat permanent in pozitiile pe care le-a ocupat in ascensiunea sa: mai intai, i-a predat scaunul de decan al Facultatii de Economie, apoi cel de prodecan , pentru ca  in cele din urma,  functia de rector. Astazi,  in timp ce Pirtea este rector, Talpos este decanul Senatului Universitatii de Vest.

Pe Marilen Pirtea il gasim in topul celor mai bogati rectori din tara, cu doua terenuri( unul intravilan de 553 mp  si unul extravilan de 10 000 mp),  2 apartamente si o casa, masini de lux si un salariu de peste 10 000 de lei pe luna. Potrivit  declaratiei de avere, in 2011, incasa 195.000 de lei din fonduri structurale (oare in ce calitate a obtinut acesti bani stiut fiind faptul ca in acea vreme era prorector si  ordonator de credite?)

Nepot al lui Vasile Blaga

Intr-o declaratie de presa de anul trecut, Pirtea afirma ca a trecut la PSD ( dupa ce a activat in PDL in vremea guvernarii Boc), pentru ca doar asa poate obtine finantare pentru Universitatea de Vest. Precizam ca Marilen Pirtea este nepot al lui Vasile Blaga, de origine din zona Stei ( de unde provine si liderul PDL). Nepotismul din jurul lui Vasile nu se opreste aici. Tot in Timisoara, rectorul Politehnicii din Timisoara, Viorel Stefan este var cu Blaga!

Calitatea de nepot al “buldogului” l-a lansat pe Pirtea  in lumea buna a universitarilor, puternic sustinut si de presedintele PDL Timis , Constantin Ostaficiuc. In acelasi timp, Pirlen a fost si “copilul de suflet” al fostului rector Ioan Talpos, desi acesta a activat dintotdeauna in PSD . Relatia cu Talpos l-a ajutat insa in politica,  dupa ce social-democratii au preluat puterea in 2012. Ambitiile rectorului au venit in completarea intentiilor de preamarire a deputatului Sorin Grindeanu, fost viceprimar al Timisoarei. Cei doi au fost colegi de camin studentesc, ei cunoscandu-se bine din vremea facultatii.

Sustinut de Sorin Grindeanu

Sorin Grindeanu este un apropiat al premierului Victor Ponta, de pe vremea in care cei doi activau in cadrul Tineretului Social Democrat(TSD).  Asa a ajuns Grindeanu secretar general adjunct al PSD. Potrivit surselor noastre,  acesta l-ar fi prezentat premierului pe Marilen Pirtea drept viitorul primar al Timisoarei, un prim pas in acest sens fiind promovarea acestuia in pozitia de deputat al Romaniei. Asa ca Pirtea a devenit candidatul PSD pentru alegerile partiale in colegiul 3 Timisoara, dupa retragerea Mariei Grapini din acest post odata cu candididatura sa la Parlamentul European. Pirtea ar fi cerut insa garantii pentru  pastrarea sa in functia de rector al Universitatii de Vest. Drept urmare, premierul Victor Ponta ar fi urmat sa promoveze o ordonanta de urgenta prin care rectorii nu mai erau incompatibili cu demnitatea de deputat. In cele din urma, Ponta ar fi renuntat sa promoveze ordonanta care ar fi putut declansa un nou scandal cu Agentia Nationala de Integritate. Asa ca Marilen Pirtea a renuntat sa mai candideze pentru Parlament, el preferand sa ramana rector. Dar  Grindeanu il pregateste pe Pirtea pentru candidatura la primaria Timisoara in 2016, in batalia cu actualul edil, Nicolae Robu.

Incercare de puci in PSD Timis

Deputatul Sorin Grindeanu este un politician ambitios. Gratie relatiilor foarte bune cu premierul Victor Ponta, el a ajuns secretar general adjunct al partidului si tinteste functia de presedinte al organizatiei PSD Timis. Potrivit surselor noastre, pana la alegerile prezidentiale, Grindeanu va forta preluarea functiei de lider al PSD Timis, prin debarcarea actualului presedinte, Titus Bojin, seful consiliului judetean. El ar putea sa profite de un eventual rezultat sub asteptari la alegerile europarlamentare. Targetul tuturor organizatii PSD este de 35%, un obiectiv greu de atins in judetul Timis, stiut fiind faptul ca in acest judet traiesc numeroase minoritati nationale, printre care maghiarii,  care voteaza dupa criteriul etnic.

Grindeanu vizeaza si debarcarea lui  Nicolae Robu(PNL) din fruntea primariei Timisoarei,  cu care a intrat in conflict in perioada in care a fost viceprimar( iunie 2012-ianuarie 2013). El il pregateste pentru aceasta functie pe Marilen Pirtea, dupa modelul Robu, pentru 2016. Adica, din functia de rector direct  in cea de edil al Timisoarei.

O afacere urat mirositoare

Pana atunci, Marilen Pirtea trebuie sa faca fata unei afaceri nu tocmai curate. In 13 aprilie 2013, rectorul inaugura lucrarile la noul campus universitar din Timisoara, format din 2 camine, cu 700 de locuri, sala de conferinte si spatii comerciale. O investitie de 16 milioane de lei. Dar imediat dupa ce s-au taiat panglicile,  santierul s-a inchis. Firma castigatoare, SC Marrati Constructii SRL Giamata  a intrat in insolventa. Interesant este faptul ca, in martie, 2013, cu o luna inainte de inaugurarea lucrarilor, patronul societatii castigatoar, Ovidiu Ratiu era arestat intr-un dosar de evaziune fiscala, implicat, alaturi de tiganii din Strehaia,  in fabricarea de facturi false.

Afacerea pusa la cale de Marilen Pirtea, in calitate de rector al Universitatii de Vest,  nu miroase “a bine”. Potrivit proiectului, la licitatia pentru aceasta lucrare au participat 15 firme din tara si din strainatate, fiind preferata in cele din urma, societatea SC Morrati Constructii SRL Giamata, care, la putin timp dupa inaugurarea lucrarilor a intrat in insolventa, iar patronul sau era in arest preventiv pentru evaziune fiscala. Trebuie mentionat, de asemenea, pretul foarte ridicat  pentru constructia caminelor studentesti, un apartament cu 2 camere ajungand la un suma de 80 000 de euro,  cat un apartament cu 4 camere din Timisoara. Amintim si faptul ca aceeasi firma a obtinut si lucrarile la Sala Polivalenta a Universitatii Politehnica, unde rector este Vasile Stefan, var al lui Vasile Blaga, deci ruda cu rectorul de la Universitatea de Vest. Si aceasta investitie este blocata momentan.  Poate procurorii DNA ar putea afla dedesubturile acestei afaceri dubioase in complexele studentesti din Timisoara.

 

Facebook Comments Box

5 Comments so far

Jump into a conversation
 1. marcel
  #1 marcel 21 May, 2014, 10:32

  Marilen Pirtea este încă unul la care îi place ciolanul şi motivează traseismul politic,,pentru finanţările primite.

  Reply this comment
 2. valer
  #2 valer 21 May, 2014, 12:22

  până în 2012 dacă ai vrut să ajungi la banul public, trebuia să fi nepotul unui politician controversat, s-au căţelul d-nei Elena Udrea.

  Reply this comment
 3. timisorean
  #3 timisorean 21 May, 2014, 15:14

  fără unchiul Laci, zis,,buldog”(Blaga Vasile), acest personaj aşa zisul Rector al Universitatii de Vest Timisoara, ar fi unul dintre rataţii României.

  Reply this comment
 4. studentul
  #4 studentul 21 May, 2014, 19:06

  participam cu mare interes la seminariile domnului Rector, pentru sa ne specializam ,,cum sa folosesti banul public in interesul tau,,.

  Reply this comment
 5. cetăteanul de rând
  #5 cetăteanul de rând 22 May, 2014, 09:07

  ne mai mirăm că se distrug universităţile din România, pentru că sunt conduşi de asfel de personaje,

  Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.