Inundaţii: 8000 de oameni izolaţi, 2000 de hectare de teren acoperite de apă. Codul portocaliu se menţine în 17 judeţe

Inundaţii: 8000 de oameni izolaţi, 2000 de hectare de teren acoperite de apă. Codul portocaliu se menţine în 17 judeţe

Inundaţii: 8000 de oameni izolaţi, 2000 de hectare de teren acoperite de apă. Codul portocaliu se menţine în 17 judeţe

by May 16, 2014 0 comments

125 de localităţi au fost afectate de inundaţii într-o singură zi. Peste 8000 de oameni au rămas izolaţi şi aproape 2000 de hectare de terenuri sunt acoperite de apă. În total, 30 de drumuri naţionale şi judeţene au fost închise sau parţial distruse de apă şi nămol. Acesta este bilanţul în cifre al inundaţiilor din ţară, produse miercuri şi joi.

În Moldova, codul roşu de inundaţii – care a vizat joi noapte judeţele Buzău şi Vrancea – s-a transformat în cod portocaliu. În judeţele Suceava şi Botoşani, cantităţile de apă au depăşit local 15-20 l/mp şi izolat 30 l/mp, iar în unele zone a căzut grindină.

12 localităţi din Suceava au fost afectate: opt poduri, 19 podeţe, 55 kilometri de drumuri comunale, doi kilometri de drum forestier şi 30 de kilometri de reţea stradală au fost distruse. Apele au inundat 28 de hectare de culturi agricole, 70 de hectare de păşuni şi fâneţe, iar în 15 fântâni apa nu mai este potabilă.

În Vrancea, circa 7000 de oameni din două comune au rămas izolaţi după ce un drum naţional a fost distrus de ape.

O avertizare cod galben, valabilă până vineri seară, a fost emisă pentru râurile din bazinele hidrografice Râmnicu Sărat şi Putna. Potrivit meteorologilor, în mai multe localităţi din Vrancea se pot produce inundaţii din cauza propagării viiturilor din amonte, în bazinul hidrografic Putna.

 

Unde şi cât rămân în vigoare codul galben şi codul portocaliu de inundaţii:

Zece judeţe din sudul, centrul şi estul ţării se află sub incidenţa codului galben de inundaţii până vineri seară, ceea ce însemnă că autorităţile trebuie să fie vigilente dacă debitele râurilor depăşesc cota de atenţie. De asemenea, specialiştii menţin un cod portocaliu pentru râurile care, joi, au produs revărsări masive de apă peste mai multe localităţi.

Rămân sunt incidenţa codului portocaliu 17 judeţe din est, sud vest, centru şi sud: Mehedinţi, Hunedoara, Gorj, Olt, Vâlcea, Dolj, Argeş, Teleorman, Dâmboviţa, Prahova, Ialomiţa, Giurgiu, Ilfov, Buzău, Vrancea, Bacău şi Neamţ.

Florin Olaru, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea, spune la Digi24că vineri dimineaţă mai erau izolate circa 350 de persoane din două localităţi.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.