Titus Corlăţean: MAE nu a primit răspuns de la Rusia privind declarațiile lui Rogozin. S-a trecut o linie rosie

Titus Corlăţean: MAE nu a primit răspuns de la Rusia privind declarațiile lui Rogozin. S-a trecut o linie rosie

by May 13, 2014 0 comments

TITUS CORLATEAN - CONFERINTAMinistrul de Externe Titus Corlățean a precizat, luni, la Bruxelles, că nu a primit nici un răspuns din partea MAE rus privind declaraţiile şi ameninţările lui Dmitri Rogozin la adresa României, conform Mediafax.

“Vreau să cred (…) că este vorba de acelaşi joc provocator pe care îl cunoaştem, însă de această dată a trecut de o linie roşie şi asta ne-a obligat la nivelul MAE să adoptăm o poziţie oficială şi să solicităm aceste clarificări din partea MAE rus”, a spus ministrul de Externe.

Şeful diplomaţiei şi-a exprimat speranţa că situaţia va rămâne “în limita retoricii politice avântate, nechibzuite, inacceptabile”. “Dacă am luat totuşi cu adevărat în serios ameninţările cu utilizarea unor avioane strategice care se ocupă cu bombardamente, atunci probabil că aspectele de securitate în UE, în Europa de Est ar exploda”, a mai spus Corlăţean.

“La solicitarea Statelor Unite, România şi-a închis spaţiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu-mi permite să trec”, afirma vicepremierul rus într-un mesaj postat sâmbătă pe Twitter, din Transnistria, citat de agenţia Itar-Tass.

“Data viitoare voi zbura la bordul unui (bombardier strategic de tip) Tu-160”, afirma Rogozin, subliniind că sancţiunile nu-l vor determina să-şi anuleze viitoare vizite la Tiraspol, capitala regiunii separatiste moldovene Transnistria.

În replică la aceste afirmaţii, MAE român a solicitat sâmbătă lămuriri de la partea rusă.

“Ministerul Afacerilor Externe a luat notă cu surprindere de postarea de astăzi, 10 mai 2014, de către vicepremierul guvernului Federației Ruse Dmitri Rogozin pe microblogul său, conform căreia «România la cererea SUA şi-a închis spaţiul pentru zborul meu. Ucraina din nou nu-mi permite. Data viitoare o să zbor cu TU-160». Ministerul Afacerilor Externe apreciază că ameninţarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, de către un vicepremier rus, reprezintă o declaraţie foarte gravă, în actualul context regional, în care Federaţia Rusă a încălcat suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, iar forţe separatiste proruse violează grav ordinea publică din statul vecin”, se arată în comunicatul transmis sâmbătă de MAE.

În acest context, Ministerul Afacerilor Externe solicită autorităților de la Moscova, ministerului rus de externe, “să precizeze public dacă afirmațiile citate ale vicepremierului Rogozin reprezintă poziția oficială a guvernului Federației Ruse față de România ca stat membru UE şi NATO”.

“În acelaşi timp, Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că România a susţinut, susţine fără echivoc şi respectă întru totul regimul de sancţiuni instituit de Uniunea Europeană în raport cu acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei”, se mai arată în comunicat.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.