Traian Basescu a decorat mai multi oameni de cultura, printre care H.R Patapievici, Gabriel Liiceanu, Dan C. Mihailescu si Calin Peter Netzer

Traian Basescu a decorat mai multi oameni de cultura, printre care H.R Patapievici, Gabriel Liiceanu, Dan C. Mihailescu si Calin Peter Netzer

by May 10, 2014 0 comments

deoratiiTraian Basescu a decorat mai multe personalitati culturale si ale societatii civile, printre care Horia Roman Patapievici, Gabriel Liiceanu, scriitorul si criticul literar Dan C. Mihailescu si regizorul Calin Peter Netzer, directorul Muzeului National Cotroceni, Adin Rentea,  criticul muzical Dumitru Avachian si Teodora Stanciu, realizator Radio Romania Cultural.

Potrivit Agerpres, Horia Roman Patapievici a fost decorat cu Ordinul National Serviciul Credincios in grad de Cavaler, iar Gabriel Liiceanu cu Ordinul National ”Steaua Romaniei” in grad de Ofiter.

In cadrul ceremoniei care a avut loc la Palatul Cotroceni, presedintele i-a conferit Ordinul National “Steaua Romaniei” in grad de ofiter profesorului universitar doctor Gabriel Liiceanu in semn de inalta apreciere pentru intreaga sa activitate, pentru capacitatea manageriala dovedita prin care a deschis iubitorilor de carte noi posibilitati de a avea acces la cultura, fiind un model pentru tanara generatie”.

Presedintele Traian Basescu a mai acordat Ordinul National “Serviciul credincios” in grad de cavaler scriitorului Horia Roman Patapievici “in semn de inalta apreciere pentru contributia avuta in domeniul istoriei ideilor, pentru talentul si originalitatea dovedite in cercetarea marilor teme ale culturii contemporane contribuind pe aceasta cale la animarea vietii intelectuale romanesti si la promovarea libertatii de gandire si exprimare in acord cu principiile democratiei”.

Un decret de decorare a lui Patapievici cu Ordinul National “Serviciul Credincios” in grad de Cavaler a fost publicat in Monitorul Oficial in octombrie 2010. Potrivit decretului publicat la acel moment in Monitorul Oficial, decoratia i-a fost acordata lui Patapievici la propunerea ministrului Culturii, “in semn de inalta apreciere pentru contributia avuta in domeniul istoriei ideilor, pentru talentul si originalitatea dovedite in cercetarea marilor teme ale culturii contemporane, contribuind, pe aceasta cale, la animarea vietii intelectuale romanesti si la promovarea libertatii de gandire si exprimare in acord cu principiile democratiei”.

Horia-Roman Patapievici era la acel moment presedintele ICR.

Presedintia nu a confirmat ca decoratia care i-a fost inmanata vineri lui Patapievici este cea conferita in 2010.

In cadrul ceremoniei de vineri de la Palatul Cotroceni, seful statului l-a decorat de asemenea pe regizorul Calin Peter Netzer cu Ordinul National “Serviciul Credincios” in grad de Cavaler, “in semn de inalta apreciere pentru exceptionala sa daruire artistica incununata prin premierea filmului “Pozitia copilului” cu Trofeul Ursul de Aur la cea de-a 63-a editie a Festivalului de Film de la Berlin, pentru activitatea regizorala si contributia remarcabila in promovarea cinematografiei romanesti atat in tara, cat si in strainatate, ca exponent al tinerei generatii de regizori romani”.

Presedintele Traian Basescu i-a mai conferit directorului Muzeului National Cotroceni, Adina Rentea, Ordinul National “Serviciul Credincios” in grad de Ofiter “in semn de inalta apreciere pentru competenta si profesionalismul dovedite de-a lungul timpului in conservarea si patrimoniului cultural national, pentru implicarea activa in organizarea unor evenimente culturale de inalta tinuta la Palatul Cotroceni”.

In cadrul aceleiasi ceremonii, seful statului i-a conferit Ordinul National “Pentru Merit” in grad de Comandor scriitorului si criticului literar Dan C. Mihailescu, Ordinul National “Pentru Merit” in grad de Cavaler criticului muzical Dumitru Avakian si realizatorului de programe Radio Romania Cultural Teodora Stanciu, “in semn de inalta apreciere pentru competenta si profesionalismul dovedite de-a lungul timpului in promovarea valorilor perene ale culturii romanesti, pentru implicarea directa si constanta in organizarea si promovarea actiunilor organizate la Palatul Cotroceni in cadrul programului “Cotroceni – porti deschise culturii”.

Liiceanu: Ati fost la inaltimea unei bune parti a intelectualitatii din tara asta

Scriitorul Gabriel Liiceanu a declarat, vineri, la ceremonia de decorare de la Cotroceni, ca presedintele Traian Basescu a fost la inaltimea unei bune parti a intelectualitatii din tara asta si a adaugat ca intelectualii s-au recunoscut cu valorile lor in activitatea presedintelui, transmite Mediafax.

“Dumneavoastra ati spus in cuvantul pe care ni l-ati adresat ca nu stiti daca ati fost la inaltimea exigentelor macar a unei parti din intelectualitatea romana. Fac parte din acei carora li s-a lipit eticheta de “intelectual al lui BasescU” si as vrea sa spun cu aceasta ocazie ca ati fost la inaltimea unei bune parti a intelectualitatii din tara asta. (…) Asta inseamna tocmai ca s-au recunoscut cu valorile lor in activitatea dumnavoastra”, a spus Gabriel Liiceanu.

Liiceanu a continuat: “Timp de 10 ani cat ati fost, sunteti presedintele Romaniei, nu ati facut decat sa ne asezati pe drumul pe care noi, cei care credem care e binele in chip matur al Romaniei, trebuia sa ne asezam. Si pentru asta va multumim”.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.