Vladimir Putin le cere separatiştilor ucraineni sa amane referendumul din 11 mai, de la Donetk, privind declaratia de independenta

Vladimir Putin le cere separatiştilor ucraineni sa amane referendumul din 11 mai, de la Donetk, privind declaratia de independenta

by May 8, 2014 0 comments

putinPreşedintele rus, Vladimir Putin, le-a cerut miercuri separatiştilor ucraineni să amâne referendumul programat pentru 11 mai privind “declaraţia de independenţă” a republicii autoproclamate Doneţk, informeaza Mediafax.

“Le cerem reprezentanţilor din sud-estul Ucrainei să amâne referendumul prevăzut pentru 11 mai, pentru a crea condiţiile necesare dialogului”, a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă la încheierea întrevederii sale cu preşedintele OSCE, Didier Burkhalter.

‘Considerăm că dialogul direct între autoritățile de la Kiev și reprezentanții din sud-estul Ucrainei este un element cheie al unui compromis’, a indicat în continuare Vladimir Putin. Acesta a calificat, cu același prilej, alegerile prezidențiale din Ucraina, prevăzute pentru data de 25 mai, drept ‘un pas în direcția bună’. Alegerile nu vor decide însă nimic dacă nu toți cetățenii vor înțelege modul în care le vor fi garantate drepturile, a subliniat el, făcând aluzie la minoritatea rusofonă din estul Ucrainei, informeaza Agerpres.

Președintele rus a anunțat în același timp că țara sa și-a retras trupele de la frontiera cu Ucraina, evocând ‘preocuparea’ creată de această prezență. ‘ Ni s-a spus tot timpul că prezența trupelor noastre la granițele ucrainene provoacă îngrijorare. Le-am retras. Azi nu se mai află la frontiera ucraineană, ci acolo unde își desfășoară activitățile obișnuite’, a afirmat șeful statului rus. ”Se poate verifica, fără probleme, utilizând dispozitive de recunoaștere moderne. Se poate vedea îndeosebi din spațiu”, a adăugat Putin, citat de RIA Novosti.

Totuși, ulterior un oficial al Alianței Nord-Atlantice citat de Reuters a afirmat că NATO nu are niciun indiciu privind retragerea forțelor militare ruse de la granița cu Ucraina.

În ce-i privește, separatiștii proruși din regiunea Donețk au declarat că vor lua în considerare apelul președintelui Putin de a amâna referendumul cu privire la independență. ‘Vom discuta mâine (joi — n.r.) la adunarea populară’, a declarat pentru Reuters Denis Pușilin, un lider al ‘Republicii Populare Donețk’, autoproclamată. ‘Avem tot respectul pentru președintele Putin. Dacă el consideră necesar acest lucru, îl vom discuta, bineînțeles’, a afirmat acesta.

Separatiștii proruși au creat la începutul lunii aprilie ‘Republica Donețk’ și au anunțat un referendum pentru a confirma independența acestei regiuni față de Kiev. Compatrioții lor din regiunea învecinată Lugansk au decis și ei ulterior să organizeze un referendum similar tot pe data de 11 mai. Intenția lor în perspectivă este să creeze ‘Republica Novorosia’ (‘Noua Rusie’), căreia s-ar putea alătura și alte regiuni majoritar rusofone din Ucraina.

Din luna martie, marile orașe din estul și sudul Ucrainei, precum Donețk, Harkov și Lugansk, cunosc o puternică mobilizare a susținătorilor federalizării țării care contestă noile autorități proeuropene de la Kiev și cer referendumuri asupra statutului regiunilor în care ei locuiesc. Armata ucraineană duce de la mijlocul lunii aprilie o vastă operațiune împotriva separatiștilor proruși, implicând elicoptere și blindate.

Anexarea peninsulei ucrainene Crimeea la Rusia, după referendumul controversat din martie, nerecunoscut de către actualele autorități proeuropene ale Ucrainei și de comunitatea internațională, a determinat SUA și Uniunea Europeană să impună sancțiuni companiilor și unor oficiali ruși, ceea ce a făcut ca economia Rusiei să se contracte în primele trei luni ale acestui an. Miercuri, piețele financiare de la Moscova și rubla rusească au înregistrat creșteri, după ce Putin le-a cerut separatiștilor proruși din estul Ucrainei să amâne referendumul pentru declararea independenței.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.