G7 ameninta cu noi snactiuni daca Rusia nu inceteaza sa destabilizeze Ucraina

G7 ameninta cu noi snactiuni daca Rusia nu inceteaza sa destabilizeze Ucraina

G7 ameninta cu noi snactiuni daca Rusia nu inceteaza sa destabilizeze Ucraina

by June 5, 2014 0 comments

Statele din cadrul G7 au cerut Rusiei să înceteze acţiunile care au scopul “destabilizării” Ucrainei. Rusia este indemnata să recunoască rezultatele alegerilor prezidenţiale din Ucraina, să-si retraga toate forţelor militare de la frontiera ruso-ucraineană şi să oprească afluxul de armament şi insurgenţi spre Ucraina, relateaza Mediafax.

“Anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia, acţiunile de destabilizare în estul Ucrainei sunt inacceptabile şi trebuie să înceteze”, au subliniat într-un comunicat liderii celor şapte mai industrializate ţări, la sfârşitul unui dineu comun.

“Suntem pregătiţi să intensificăm sancţiunile ţintite şi să punem în aplicare sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei, dacă evenimentele vor necesita” aceste măsuri, au adăugat ei.

“Îndemnăm Rusia să recunoască rezultatele alegerilor” prezidenţiale din Ucraina, organizate pe 25 mai, “să finalizeze retragerea forţelor militare de la frontiera ruso-ucraineană şi să oprească afluxul de armament şi insurgenţi” spre Ucraina”, au cerut liderii G7, subliniind că Moscova trebuie “să-şi utilizeze influenţa de care dispune în rândul separatiştilor înarmaţi, pentru a-i determina să lase armele los şi să înceteze violenţele”.

De asemenea, G7 “încurajează autorităţile ucrainene să menţină o poziţie echilibrată în continuarea operaţiunilor pentru restabilirea legii şi a ordinii” în estul ţării.

Potrivit preşedintelui francez, François Hollande, “G7 consideră că dialogul şi o detensionare a situaţiei trebuie să fie încurajate”. Hollande a confirmat că în cursul dineului la care au participal liderii G7, “au fost abordate măsurile (care vor fi) luate în cazul unor evenimente grave”, şi a menţionat că noile sancţiuni “ar putea fi adoptate în cazul unor deficienţe majore”.

Întrebat cu privire la o posibilă întâlnire între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său ucrainean Petro Poroşenko, care vor fi prezenţi la ceremoniile organizate cu ocazia debarcării aliaţilor în Normandia, Hollande a afirmat: “Lăsaţi lucrurile să evolueze de la sine, pentru a vedea dacă vor avea loc contacte” între cei doi lideri.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a sugerat miercuri că este pregătit să discute cu omologul său ucrainean, Petro Poroşenko, în Franţa, cu ocazia ceremoniilor organizate de Ziua Debarcării. “Eu nu voi evita pe nimeni”, a declarat Putin într-un interviu acordat postului de radio Europe 1 şi postului tv TF1.

La rândul său, Poroşenko, care se va întâlni zilele următoare cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, nu exclude posibilitatea unei întrevederi cu Putin. “Pentru moment, o întrevedere cu preşedintele Putin nu este prevăzută, dar nu exclud posibilitatea”, a explicat liderul ucrainean.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.