Institutul International de Cercetare pentru Pace: Numarul global al armelor nucleare scade intr-un ritm lent

Institutul International de Cercetare pentru Pace: Numarul global al armelor nucleare scade intr-un ritm lent

Institutul International de Cercetare pentru Pace: Numarul global al armelor nucleare scade intr-un ritm lent

by June 16, 2014 0 comments

Numarul armelor nucleare din lume continua sa scada, insa intr-un ritm mai lent fata de anii anteriori, a anuntat, luni, Institutul International de Cercetare pentru Pace (SIPRI) de la Stockholm, informeaza Mediafax.

“În ultimii cinci ani a avut loc o diminuare constantă, la nivel de ansamblu, a numărului focoaselor nucleare din lume”, a subliniat grupul de experţi în raportul anual despre puterile nucleare mondiale.

“Reducerea este legată mai ales de Rusia şi Statele Unite, care deţin împreună, în continuare, peste 93% din întregul arsenal nuclear”, afirmă grupul.

Numărul focoaselor nucleare din lume se ridică la 16.300 în 2014, faţă de 17.270 în 2013, în timp ce în 2011 existau 20.530, faţă de 22.600 cu un an înainte.

SIPRI a avertizat că această scădere nu este sinonimă cu un angajament real al puterilor nucleare de a-şi reduce arsenalele.

Statele Unite şi Rusia deţineau 7.300 şi, respectiv, 8.000 de focoase nucleare la începutul anului, potrivit sursei citate.

“Anul acesta, din nou, statele care deţin arme nucleare au adoptat puţine măsuri pentru a-şi dovedi voinţa de a-şi distruge arsenalul nuclear”, au declarat cercetătorii Shannon Kile şi Phillip Patton Schell, citaţi în raport.

“Programele de modernizare pe termen lung aflate în curs arată că, din punctul lor de vedere, armele nucleare vor rămâne elemente profund ancorate în calculele strategice”, au continuat ei.

În contextul în care principalele puteri nucleare continuă să-şi reducă arsenalul, alte ţări, ca Marea Britanie şi Franţa, au rămas la acelaşi nivel, cu 225 şi, respectiv, 300 de focoase nucleare.

“China, India şi Pakistanul sunt singurele puteri nucleare care şi-au sporit arsenalele, în timp ce Israelul pare să aştepte să vadă evoluţiile din Iran”, a apreciat Institutul de cercetare.

La începutul lui 2014, China deţinea 250 de focoase nucleare, India între 90 şi 110, Pakistanul între 100 şi 120, iar Israelul 80, potrivit raportului.

Coreea de Nord figurează pe listă cu 6 până la 8 focoase nucleare.

“Există un consens care apare în cadrul comunităţii experţilor şi care sugerează că Phenianul a produs un număr mic de arme nucleare, ca de exemplu dispozitive explozive nucleare rudimentare”, precizează SIPRI.

Datele au la bază cantitatea de plutoniu pe care Coreea de Nord ar fi putut să o producă şi nu capacitatea de a o utiliza ca pe o armă, în practică, a notat Schell, contactat de AFP.

“Există probabil sufient material pentru 6 până la 8 arme”, a subliniat el.

“Dar nu au existat încă indicii clare cu privire la capacitatea de a produce un focos nuclear şi de a concepe un sistem de rachete asociat, care să poată să suporte acest focos nuclear”, a conchis expertul.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.