Tanasescu): După expirarea acordului cu FMI, România va sta pe picioarele ei

Tanasescu): După expirarea acordului cu FMI, România va sta pe picioarele ei

Tanasescu): După expirarea acordului cu FMI, România va sta pe picioarele ei

by June 12, 2014 0 comments

România are capacitatea să se ghideze singură și să-și consolideze strategiile, după expirarea actualului acord cu Fondul Monetar Internațional. Declaratia a fost facuta joi, pentru AGERPRES, de catre vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Mihai Tănăsescu, fost reprezentant al României la FMI.

‘Este timpul să stăm pe picioarele noastre și cred că după expirarea acestui acord, România va sta pe picioarele ei, vom avea capacitatea de a ne putea ghida și consolida strategiile noastre singuri, fără să ne mai spună unul și altul ce trebuie să facem. Avem această capacitate și trebuie să o dezvoltăm’, a spus Tănăsescu, citat de Agerpres.

Acesta a reamintit că România a avut, în ultimii ani, nevoie de o ancoră de stabilitate macroeconomică, însă în prezent are credibilitatea necesară și poate progresa economic prin forțele proprii.

‘România a avut întotdeauna câte o ancoră. Aceste acorduri cu Fondul Monetar Internațional, cu Banca Mondială și Comisia Europeană au constituit niște ancore foarte importante și au creat o anumită stabilitate României. Aceasta a arătat, de fapt, credibilitatea acesteia și, nu în ultimul rând, arată un tip de viziune strategică pe termen mediu și lung și cred că România are acum ea însăși această capabilitate’, a subliniat vicepreședintele BEI.

O misiune a Fondului Monetar Internațional se află la București, în perioada 2 — 16 iunie, pentru a treia evaluare a acordului stand-by de tip preventiv cu România.

La jumătatea lunii mai a acestui an, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a declarat, într-un interviu la Radio România Actualități (RRA), că actualul acord al României cu Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană este cu siguranță ultimul.

Acordul cu instituțiile financiare internaționale expiră la jumătatea anului viitor.

‘După 2015 nu vom mai avea acord. Acesta este cu siguranță ultimul acord cu FMI și Comisia Europeană. A fost un acord de 20 de miliarde în 2009. S-au și luat banii. Alt acord, de cinci miliarde, din 2011, nu s-au luat banii și a fost preventiv. Alt acord în 2013, de patru miliarde — FMI și Comisia Europeană — iarăși nu se iau banii, dar este un acord preventiv de stabilitate, asigură o ancoră’, a arătat Voinea la vremea respectivă.

Premierul Victor Ponta a afirmat, joi, ca Romania nu va fi nevoita sa reinnoiasca acordul incheiat cu Fondul Monetar International (FMI), care ajunge la final anul viitor. Declaratia a fost facuta la finalul intalnirii cu troica FMI-Comisia Europeana (CE)-Banca Mondiala (BM), conform Mediafax, citata de B1.ro.

Acordul în valoare de 4 miliarde de euro, încheiat cu FMI și UE, este făcut doar pentru a proteja România de eventuale șocuri pe piețele financiare, România neintenționând să acceseze fondurile.

Premierul Victor Ponta a declarat joi pentru Bloomberg că FMI a amânat pentru luna noiembrie a treia evaluare a acordului cu România. Instituţia internaţională nu va încheia procesul de evaluare a acordului preventiv cu România până la întocmirea proiectului de buget pentru anul 2015, mai arata sursa citata.

Reprezentanții Guvernului și delegația FMI, BM și CE prezentă în România au joi o ultima întâlnire. Obiectivul principal al discutiilor a fost relaxarea fiscala în privința impozitării muncii, după cum a anunțat premierul Victor Ponta. Aceste negocieri s-au finalizat cu un esec, troica nefiind de acord cu reducerea Contributiei la Asigurarile Sociale (CAS) cu 5%. Reprezentantii FMI vor sa vada proiectul de buget pe 2015, in care trebuie aduse argumentele financiare care pot duce la reducerea contribuţiilor sociale pentru angajator cu 5%, cu impact bugetar de 2,5 miliarde de lei.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.