O noua versiune a electoratei, pusa in discutie de Ministerul Finantelor

O noua versiune a electoratei, pusa in discutie de Ministerul Finantelor

O noua versiune a electoratei, pusa in discutie de Ministerul Finantelor

by June 4, 2014 0 comments

Ministerul Finantelor pune in discutie, miercuri, un proiect de Ordonanta de Urgenta care prevede crearea unui mecanism financiar care sa ajute persoanele cu credite la banci sa-si usureze sarcina timp de doi ani. Electorata prevede reducerea “cu cel mult jumatate a obligatiilor lunare de plata ale debitorului”, dar nu cu mai mult de 900 lei si pe o perioada de maximum doi ani, relateaza HotNews.

De electorata pot beneficia doar cetatenii care au salarii sub 2000 de lei/luna si care nu au restante mai mari de 90 de zile la banci. Prin restructurarea creditului, banca va prelungi durata initiala a creditului cu perioada pentru care se diminueaza obligatiile de plata, adica maximum doi ani. Proiectul va fi discutat si in sedinta de Guvern de miercuri in prima lectura.

In schimb, persoanele care beneficiaza de electorata vor avea dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere speciala pentru credite, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile, numai pentru veniturile din salarii realizate la locul unde se afla functia de baza.

Deducere speciala pentru credite se acorda pentru persoanele fizice care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

1. sa fie titulari ai unor contracte de credit aflate in derulare la data de 31 mai 2014,  indiferent de vechimea acordarii creditului;
2. la data de 1 ianuarie 2016 creditul sa fi fost  supus restructurarii potrivit prevederilor art.I ;
3. sa realizeze venituri din salarii prevazute la art. 55 altele decat alin. (2)-(4), la functia de baza, de pana la 2.000 lei, inclusiv, in fiecare luna a perioadei impozabile in care se acorda deducerea;
Alte prevederi ale proiectului:

Deducerea speciala pentru credite nu se mai acorda incepand cu luna in care contribuabilul realizeaza venituri din salarii mai mari de 2.000 lei/luna.
Contribuabilii care obtin venituri din salarii la functia de baza vor beneficia de deducerea speciala pentru credite la locul unde se acorda si deducerea personala si in cazul in care se muta in cursul unei luni la un alt angajator (numai la primul angajator) sau sunt detasati iar plata veniturilor din salarii se efectueaza de entitatea la care au fost detasati.
Deducerea se acorda lunar, incepand cu veniturile din salarii aferente lunii ianuarie 2016 si reprezinta rata din perioada de prelungire a duratei initiale a creditului, dar nu mai mult de 900 lei /luna.
Obligatia acordarii deducerii speciale pentru credite revine angajatorului si procedura de aplicare se stabileste prin ordin al presedintelui A.N.A.F.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.