Senator PDL: PSD rasplateste manipularile sondajelor de opinie cu bani europeni

Senator PDL: PSD rasplateste manipularile sondajelor de opinie cu bani europeni

Senator PDL: PSD rasplateste manipularile sondajelor de opinie cu bani europeni

by June 6, 2014 0 comments

Viceliderul grupului PDL din Senat, Marius Pascan, solicita Ministerului Fondurilor Europene sa verifice legalitatea a doua contracte POSDRU (fonduri europene), al caror beneficiar ar fi o firma care a livrat publicului un exit-poll conform caruia alianta de centru-stanga PSD-UNPR-PC inregistra 45% din voturi la europarlamentare. Marja de eroare mult prea mare a ridicat semne de intrebare, in conditiile in care alianta a luat 37,6% din voturi, informeaza mediafax.

Democrat-liberalul Marius Paşcan susţine într-un comunicat de presă transmis joi, că “PSD şi aliaţii săi la guvernare răsplătesc prin contracte cu finanţare din bani europeni manipulările sondajelor de opinie”, el cerând Ministerului Fondurilor Europene verificarea legalităţii contractelor POSDRU care au ca beneficiar firma Operations Research din Cluj-Napoca.

Potrivit senatorului, firma a realizat un exit poll care cota Alianţa PSD-UNPR-PC cu 45 la sută din totalul voturilor la alegerile europarlamentare, apoi a anunţat un rezultat de 42,4 la sută, pe când rezultatul real a fost de 37,6 la sută.

Paşcan susţine că orice sociolog ştie că astfel de erori de interpretare “nu sunt deloc întâmplătoare”, marja de eroare la un sondaj de opinie fiind de 3-4 la sută, iar la un “exit poll serios” nu mai mare de 1-1,5 la sută şi că “serviciile” firmei respective au fost “răsplătite” cu două contracte din fonduri europene POSDRU.

Casele de sondare apropiate PSD au minţit evident, servind unui interes politic şi au manipulat opinia publică. De aceea, nu este deloc întâmplător cum, imediat după alegerile europarlamentare, au fost răsplătite aceste servicii de către beneficiarii lor şi care este reţetarul câştigător al influenţelor politicianiste pe baza căruia pot fi recompensate, indirect, anumite prestaţii electorale prin câştigarea unor proiecte cu finanţare europeană“, susţine Paşcan.

Senatorul afirmă că a văzut comunicate de presă ale firmei, din 3 iunie, în care se arată că societatea a primit finanţare europeană pentru proiectele “Munceşte de acasă! – Şanse egale pe piaţa muncii pentru femeile în dificultate” şi “TurArt – Şanse egale în muncă prin turism şi artizanat pentru femeile în dificultate”.

În anunţurile respective, se arată că firma derulează ambele proiecte din 31 aprilie 2014. “Cred că au fost răsplătiţi în avans şi au dat anunţul dupa alegeri – că sunt obligaţi să îl dea -, ca să nu se decredibilizeze. Vreau să se verifice dacă e totul ok, eu bănuiesc că au fost influenţe politice”, a susţinut Paşcan.

Senatorul cere Ministerului Fondurilor Europene verificarea legalităţii celor două contracte de finanţare prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Valoarea contractelor este de peste 15 milioane de lei, din care 95 la sută finanţare nerambursabilă.

“Iată, prin urmare, doar două contracte însumând peste 15 milioane de lei, câştigate pesemne absolut întâmplător de inspiraţii făcători ai sondajelor de opinie. Sigur că proiectele vizează femeile aflate în dificultate, dar Operations Research s-a dovedit că nu a avut nicio dificultate în a minţi prin sondaje în interesul PSD şi nici să obţină contracte de finanţare drept răsplată. Solicit, pe această cale, Ministerului Fondurilor Europene să verifice respectarea normativelor legale în vigoare privind cele două contracte de finanţare din fonduri europene”, afirmă Paşcan.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.