Traian Basescu: Semnarea Acordului de Asociere UE-Republica Moldova, un efort de 10 ani

Traian Basescu: Semnarea Acordului de Asociere UE-Republica Moldova, un efort de 10 ani

Traian Basescu: Semnarea Acordului de Asociere UE-Republica Moldova, un efort de 10 ani

by June 27, 2014 0 comments

Semnarea Acordului de Asociere UE-Republica Moldova reprezinta implinirea unui efort de 10 ani, a afirmat, vineri, presedintele Traian Basescu, la Bruxelles, unde  participa la Consiliul European al sefilor de stat si de guvern, transmite Agerpres.

Șeful statului român a remarcat eforturile făcute de guvernul de la Chișinău.

De 10 ani (n.r. luptăm pentru asta), de când nu se pomenea în concluziile Consiliului European despre Republica Moldova. Este o zi în care vedem împlinit un efort politic la nivel european, dar în același timp este de remarcat efortul făcut de moldoveni.

Guvernul lor (…) a început un proces foarte inteligent că a pus vizele întâi, pe urmă asocierea și acordul de liber schimb, și sunt singurii care au obținut și una și alta. (Vlad) Filat a început, (Iurie) Leancă a continuat și noi am susținut“, a argumentat președintele Băsescu, înaintea începerii lucrărilor Consiliului European.

Uniunea Europeană a semnat vineri Acordul de Asociere cu Republica Moldova, Ucraina şi Georgia. Acordul angajează aceste trei foste republici sovietice la standarde europene, inclusiv noi reglementări vamale, controale de calitate şi competiţie pe piaţa liberă.

Aceşti vecini din estul Uniunii au rămas, din punct de vedere economic, mult în urma ţărilor din fostul bloc comunist care au aderat la blocul european în ultimii zece ani, care prezintă o perspectivă asupra acordurilor în fiecare ţară în parte, subliniind că o integrare economică reprezintă un pas mare înainte către o posibilă integrare în Uniune în viitor.

Rusia are o atitudine de suspiciune faţă de aceste acorduri şi încearcă să atragă aceste foste republici sovietice în uniunea sa vamală
“Integrarea europeana ne va face mai puternici”

Premierul moldovean, Iurie Leanca, si-a inceput discursul in limba franceza:Stim cat este de exigent acest drum (catre UE), insa nu avem niciun dubiu legat de determinarea noastra. Multumim pentru solidaritate si ajutor”. Apoi a continuat adresandu-se in limba romana: “Cred cu tarie ca vom merge inainte, si nu inapoi. Integrarea europeana ne va face mai puternici. In toamna trebuie sa aratam ca ne-am rupt de trecut si am ales viitorul.”

Totodata, presedintele ucrainean, Petro Porosenko, vede semnarea acordului cu UE drept “un tribut” adus victimelor de pe EuroMaidan.

Petro Porosenko (in limba engleza):Ce zi importanta pentru tara mea. Documentele nu sunt doar politice si economice, sunt un tribut adus celor care si-au dat viata si sanatatea pentru ca acest lucru sa se intample. Toata Ucraina, inclusiv Crimeea, semneaza astazi acordul de asociere. Sunt multe in joc: succesul democratiei si libertatii in spatiul post-sovietic.

Am fi vrut cu totii se semnam acordul in conditii mai bune. Agresiunea externa este insa un motiv in plus. Va fi Europa libera sau partial libera? Va fi supusa mai multor anexari? In ultimele luni, Ucraina a platit cel mai scump pret pentru drumul sau european”.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<