Vasile Blaga: PDL sustine votul electronic in cazul imunitatii parlamentare

Vasile Blaga: PDL sustine votul electronic in cazul imunitatii parlamentare

Vasile Blaga: PDL sustine votul electronic in cazul imunitatii parlamentare

by June 13, 2014 0 comments

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a semnat un angajament care prevede că PDL va vota până în 1 iulie modificarea Regulamentului Camerei Deptuaţilor şi Senatului pentru ca votul în cazul cererilor care vizează imunitatea parlamentarilor să fie electronic şi să aibă loc în 48 de ore de la primire, transmite Mediafax. Initiativa ii apartine Monicai Macovei, care sustine ca, “in 2011 am cerut simplificarea procedurii de ridicare a imunității parlamentare”.

PDL şi-a asumat, joi, prin preşedintele Vasile Blaga, iniţiativa “Coaliţiei românilor pentru combaterea corupţiei” de a transparentiza ridicarea imunităţii parlamentare şi de a lupta pentru legile referitoare la combaterea corupţiei şi sprijinirea justiţiei, potrivit unui comunicat remis vineri.

“Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a semnat angajamentul «Coaliţiei românilor pentru combaterea corupţiei». Partidul Democrat Liberal şi-a asumat joi, 12 iunie, prin preşedintele Vasile Blaga, iniţiativa «Coaliţiei românilor pentru combaterea corupţiei» de a transparentiza procesul de ridicare a imunităţii parlamentare şi de a lupta pentru legile referitoare la combaterea corupţiei şi sprijinirea justiţiei”, se arată în comunicat.

PDL precizează că îşi asumă deschis faptul că este nevoie ca Parlamentul să răspundă în termen de 48 de ore la solicitările Ministerului Justiţiei privind reţinerea, arestarea preventivă sau percheziţia parlamentarilor precum şi la solicitările de urmărire penală ale parlamentarilor miniştri.

“PDL consideră că este extrem de important ca votul parlamentarilor să fie deschis, mai exact electronic, pentru ca românii să ştie exact cum s-a votat în cazul acestor solicitări. PDL este partidul care nu a protejat niciodată parlamentarii sau demnitarii cu probleme în justiţie şi consideră că legea trebuie să fie egală pentru toţi românii. PDL îşi asumă deschis faptul că se va opune prin vot şi în mod public oricăror iniţiative legislative care reduc atribuţiile instituţiilor anti-corupţie din România. PDL salută această iniţiativa civică şi invită toate partidele parlamentare să semneze «Angajamentul pentru combaterea corupţiei». Este imperativ pentru toate partidele parlamentare să demonstreze, atât în faţa românilor, cât şi a partenerilor occidentali că nu fac în Parlament scut în jurul corupţilor şi nu pun piedici luptei impotriva corupţiei”, se mai arată în comunicat.

PDL se angajează, de asemenea, că va susţine şi va vota pentru iniţiative legislative care sprijină lupta împotriva corupţiei şi criminalităţii în România, cu respectarea convenţiei europene a drepturilor omului.

Discutia vine dupa ce o delegatie formata din trei senatori americani, in frunte cu fostul candidat republican la presedintia SUA – John McCain -, a venit in Romania si a criticat incercarile repetate ale Parlamentului de a bloca anchetele DNA asupra parlamentarilor suspectati de coruptie.

 

Monica Macovei: Parlamentul nu trebuie sa scape coruptii de justitie

Intr-o postare pe blogul personal, europarlamentarul PDL Monica Macovei sustine ca a cerut, din 2011, simplificarea procedurii de ridicare a imunitatii parlamentare. Totodata, Macovei arata ca Parlamentul Romaniei “trebuie să fie un loc unde se fac legi drepte și egale pentru toți românii, nu un loc unde parlamentarii corupți scapă de justiție“.

“În 2011, am cerut simplificarea procedurii de ridicare a imunității parlamentare. Reiau propunerile și solicit susținerea politică a PNL și PDL pentru adoptarea lor de către Parlament:

1. Votul pentru ridicarea imunității să fie electronic, la vedere, atât în Comisia juridică, cât și în Plen, pentru ca fiecare parlamentar să-și asume răspunderea pentru votul dat, iar opinia publică să poată vedea cum au votat „aleșii”.

2. Cererea de ridicare a imunității să fie votată in Plen în maximum 48 de ore de la trimiterea ei în Parlament.

3. Parlamentarii să nu analizeze dosare și probe, acesta fiind strict atributul judecătorilor, care trebuie lăsați să se pronunțe și asupra arestării preventive, și percheziției. La fel și în cazul procurorilor, când este vorba de urmărirea penală a parlamentarilor miniștri sau foști miniștri. Parlamentarii trebuie doar să se asigure că cererea procurorilor conține indicii privind comiterea unei fapte penale, iar acuzațiile aduse de procurori nu sunt pure invenții”, afirma europarlamentarul PDL.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.