Academia de vară Atlantykron, la aniversară! O școală de știință, pe brațul drept al Dunării

Academia de vară Atlantykron, la aniversară! O școală de știință, pe brațul drept al Dunării

Academia de vară Atlantykron, la aniversară! O școală de știință, pe brațul drept al Dunării

by July 6, 2014 0 comments

Între 1 şi 10 august, pe insula dunăreană Atlantykron se va desfăşura cea de-a XXV-a ediţie – aniversară – a Academiei de Vară pentru Tineret, Ştiinţă, Cultură, Artă şi Sport „Atlantykron”.

Printre invitaţii speciali – astronautul Dumitru Prunariu, Guy Djoken – preşedintele Asociatiei Cluburilor UNESCO din SUA, scriitorul şi jurnalistul de ştiinţă Alexandru Mironov, matematicianul şi scriitorul Dan Farcaş, Prof. Dr. Leon Zăgrean, Dr. Teodor Vasile, iar ca invitaţi virtuali – oamenii de ştiinţă americani Prof Dr. Eliot Sorel, Michael J. Gelb şi David Anderson.

Despre Atlantykron

Atlantykron este o tabără de vară dedicată studiului și interconectivității dintre tineri români și oameni de știință organizată începând cu 1989 în România, pe o insulă (formal numită Atlantykron), aflată pe brațul drept al Dunării.

O insulă (ostrov) sălbatică în cea mai mare parte a anului, se transformă timp de zece zile în fiecare vară într-un loc special, aproape magic. Copii părinţi, tineri, dascăli, actori, oameni de stiinţă din întreaga lume vizitează insula. În aceste zece zile, tinerii se întâlnesc, discută şi învaţă împreună, alături de oameni de ştiinţă, artişti, scriitori şi alţi profesionişti cunoscuţi, într-o experienţă de viaţă şi de educaţie cu adevărat unică.

Purtând genericul „Ultima frontieră”, această academie non-formală are ca scop educaţia tinerilor, reuneşte experţi de talie mondială (din care unii au primit premiul Nobel şi predau gratuit cursuri tinerilor interesaţi) şi tehnologie de ultimă generaţie, pe o insulă care are mai puţin de 1 km2.

Este un fenomen unic în România, un loc în care se desfăşoară demonstraţii ştiinţifice şi cursuri de artă sau de comunicare aşa cum în nicio şcoală nu se predau, stând pe iarbă, sub cerul liber, sub stele. Loc spiritual, legat profund de istoria de milenii a castrului Capidava care încă stă în picioare pe mal, Atlantykron este o insulă a viitorului, în mijlocul unui prezent prăfuit.

seimeni

Programul este organizat de către Centrul pentru Studii Complexe şi Fundaţia World Genesis din SUA în parteneriat cu Innovation Travel, Fundaţia pentru Istorie, Cultură şi Civilizaţie, Asociaţia Română pentru Sport şi Cultură din Bucureşti, Asociaţia STRING şi Forum IT. Ca în fiecare an, sunt aşteptaţi peste 500 de tineri participanţi din toate zonele ţării, dar şi din SUA, Italia, Republica Moldova, India.

Printre punctele culminante ale evenimentului se vor număra concertul susţinut de Constantin Moscovici, cel mai cunoscut naist al Republicii Moldova, care va fi înregistrat şi difuzat de un post de televiziune, precum şi Conferinţa “Turismul dunărean”, care va fi organizată pe 5 august.

De asemenea, tinerii participanţi vor fi angrenaţi în concursuri (grafică, copywriting, eseuri) care vor avea ca temă promovarea României în general şi a Dunării turistice în particular.
Pe 5 august va fi organizată Ziua Turismului Dunărean, care va reuni oameni de turism, jurnalişti precum şi autorităţi locale din Cernavoda şi Medgidia.

“Atlantykron este un exemplu de şcoală în afara şcolii, pe care ni l-am dori copiat în zeci, chiar sute de exemplare, care demonstrează că învăţarea este atractivă pentru tineri, cu singura condiţie să nu fie o activitate plictisitoare, ca o muncă în uzină, la bandă rulantă. Pe insula aceasta micuţă, care prinde viaţă 10 zile pe an, am deschis ferestrele, larg, către viitor”, susţine Alexandru Mironov, jurnalist de ştiinţă şi scriitor, preşedintele fondator al Academiei Atlantykron.

Mai multe detalii despre eveniment le regasiti şi pe http://travelomania.ro sau pe site-ul oficial al Academiei http://atlantykron.org/ unde puteţi să vă înscrieţi direct şi să alegeţi activităţile la care doriţi să participaţi.

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.