Barbarie la Bagdad: 27 de prostituate au fost masacatre/ Nimeni nu stie nimic despre asta

Barbarie la Bagdad: 27 de prostituate au fost masacatre/ Nimeni nu stie nimic despre asta

Barbarie la Bagdad: 27 de prostituate au fost masacatre/ Nimeni nu stie nimic despre asta

by July 14, 2014 0 comments

Nimeni nu a vazut nimic, nimeni nu stie nimic. Dupa masacrarea a 27 de femei intr-o zona rezidentiala din Bagdad, cunoscuta ca fiind un loc de prostitutie, locuitorii din cartier prefera sa pastreze tacerea, scrie AFP.

In cladirile din Zayouna, in estul Bagdadului, lumea a invatat de mult ca nu trebuie sa pui intrebari. Intr-un oras plin de arme si unde politia este neputincioasa in fata gruparilor inarmate, e mai prudent asa.

Sambata seara, barbati inarmati au luat cu asalt doua imobile si au masacrat 27 de femei, presupus prostituate. Dar rari sunt vecinii dispusi sa ofere detalii despre crime. Si sunt si mai rari cei care se hazardeaza in ipoteze.

“Oamenilor le e frica. Nu-si cunosc vecinii. Fiecare e preocupat de securitatea propriei sale familii”, explica Wissam Sami, un locuitor al cartierului in varsta de 23 de ani.

“Mai multe prostituate au fost ucise in apropiere de mine in urma cu cateva luni si vecinii si-au dat seama doar cateva zile mai tarziu, din cauza mirosului”, povesteste el.

“Nu stiu cine e vinovat de aceste asasinate. (Membrii) Daash si militiile siite sunt toti imbracati in negru si oricine poate sa cumpere o uniforma sau sa falsifice o carte de identitate”.

Daash, acronimul arab al gruparii jihadiste ultra-radicale Statul Islamic in Irak si Levant, devenita ulterior Statul Islamic, este folosit adeseori pentru a desemna de maniera generala activitatile sunite.

“Este destinul oricarei prostituate”, scria pe usa uneia dintre cladirile atacate, situata in apropierea unei moschei si a unei crese.

Potrivit locuitorilor, apartamentele din cartier sunt de mult timp utilizate pentru prostitutie si in mod regulat femeile sunt gasite ucise, iar politia nu are nici mijloacele si nici vointa pentru a impiedica aceste atacuri.

“Tuturor le e frica”

“Politistii nu spun nimic nici daca cineva e ucis sub ochii lor. Le e frica. Este legea celui mai puternic”, declara un comerciant, care a preferat sa-si pastreze anonimatul.

Pentru unii, uciderea prostituatelor nu e o drama, intr-o tara in care prostitutia este un subiect tabu iar partidele religioase capata tot mai multa importanta.

“Oamenii s-au saturat de prostituate. Atrag criminali si oameni imorali”, spune un alt comerciant din Zayouna, si el sub protectia anonimatului.

Intrebarile legate de motivul atacului sau identitatea atacatorilor se lovesc de legea tacerii.

Militiile siite au devenit mai active in Bagdad dupa ofensiva fulgeratoare lansata la inceputul lui iunie de insurgentii suniti, care au preluat controlul asupra unor vaste teritorii din nordul, estul si vestul tarii.

Atentatele sinucigase ale extremistilor suniti sunt frecvente iar violentele confesionale au devenit fapt cotidian in capitala.

Iar ostilitatea fata de prostituate este probabil unul dintre foarte putinele puncte comune ale gruparilor inarmate rivale.

In ianuarie, 12 persoane au fost ucise de barbati inarmati intr-o locuinta din Zayouna. In mai 2013, 12 persoane au fost ucise intr-o alta locuinta din cartier, folosita de prostituate.

“Tuturor le e frica. Poate o sa ma ucida, dar trebuie sa spun ce am in suflet. Sunt siit si va spun ca sunt bande siite (care au facut asta). Cine altcineva controleaza Bagdadul? Sunt mai puternice decat politia si decat orice alta autoritate”, declara Hassan Assad, un sofer de taxi in varsta de 36 de ani, care lucreaza in Zayouna.

“Prostituatele sint acolo din vremea lui Saddam (Hussein). De ce credeti ca fac asta? Pentru ca sotul lor a fost inchis, sau ucis, si pentru ca incearca sa-si hraneasca copiii. Cum a ajuns Irakul aici?”, se intreaba el.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.