Fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, condamnat la 4 ani si 6 luni de puscarie

Fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, condamnat la 4 ani si 6 luni de puscarie

Fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, condamnat la 4 ani si 6 luni de puscarie

by July 7, 2014 0 comments

Fostul primar al municipiului Cluj-Napoca Sorin Apostu a fost condamnat definitiv luni de Inalta Curte de Casatie si Justitie la patru ani si sase luni de inchisoare cu executare, pentru luare de mita, spalare de bani, fals in inscrisuri sub semnatura privata, informeaza Agerpres.

Initial, Sorin Apostu primise, in iulie 2013, o pedeapsa de trei ani si sase luni cu executare in urma unei decizii luate de Curtea de Apel Apel Targu Mures, insa luni instanta suprema a admis apelul DNA si a marit condamnarea la patru ani inchisoare, la care a adaugat un spor de sase luni la pedeapsa principala.

Din pedeapsa se va scadea perioada petrecuta de Sorin Apostu in arest preventiv, 9 noiembrie 2011 – 28 septembrie 2012.

In acelasi dosar, Monica Apostu, sotia lui Sorin Apostu, a fost condamnata la trei ani inchisoare cu suspendare, aceeasi pedeapsa primind si omul de afaceri Calin Stoia.

Cei trei condamnati trebuie sa plateasca cheltuieli de judecata catre statul roman de 10.000 lei fiecare.

Fostul primar Sorin Apostu a fost acuzat de DNA ca a luat mita 94.000 de euro in schimbul incheierii unor contracte legate de asigurarea parcului auto si de salubrizare.

 

“In cursul anilor 2009 – 2011, in schimbul incheierii unor contracte – de asigurare a parcului auto al regiilor subordonate Consiliului Local Cluj, respectiv de salubrizare a orasului – inculpatul Apostu Sorin, in calitatea sa de primar, a pretins si primit sume de bani totalizand echivalentul in lei a 94.000 de euro. Pentru a se disimula provenienta si scopul banilor obtinuti din actele de coruptie, intre firmele care au primit contractele de la primarie si cabinetul de avocatura al sotiei primarului au fost incheiate contracte de consultanta juridica fictive, astfel incat sumele de bani au fost incasate prin cabinetul de avocatura al lui Apostu Monica Undina, invinuita in acelasi dosar”, sustine DNA.

In decembrie 2011, cand DNA a anuntat trimiterea in judecata a sotilor Apostu, precum si a omului de afaceri Calin Mihai Stoia si a denuntatorului Aspazia Droniuc, s-a dispus si instituirea sechestrului asigurator si indisponibilizarea sumelor de 145.000 de lei si 10.000 de euro, care i-ar fi apartinut lui Sorin Apostu, precum si a sumei de 358.326,93 lei apartinand Monicai Undina Apostu.

Procurorii DNA sustin ca, in perioada 2010-2011, Calin Mihai Stoia, administratorul SC Compania de Salubrizare Brantner Veres SA, i-ar fi remis primarului Sorin Apostu suma totala de 188.760 lei, echivalentul a 45.000 de euro, “pentru ca inculpatul Apostu Sorin sa ii favorizeze firma in obtinerea contractului de salubrizare a municipiului Cluj-Napoca si pentru ca acest contract sa se deruleze fara incidente”.

Conform DNA, pentru a crea aparenta de legalitate a remiterii acestei sume de bani, “suma de 188.760 de lei a fost achitata cu titlu de plata a unor contracte de consultanta juridica incheiate fictiv intre firma beneficiara a contractului de salubrizare si cabinetul de avocatura al Monicai Apostu, sotia primarului, in conditiile in care asistenta juridica aferenta acestor contracte este inexistenta”.

Aspazia Droniuc a fost inculpata in dosar tot pentru infractiuni de coruptie, printre care dare de mita, spalare de bani, fals intelectual. Aceasta a fost initial condamnata in dosar la trei ani de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei, insa a fost reinculpata ulterior.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.