Santajul bisericii catolice la adresa institutiilor publice. Cum a blocat cultul maghiar conturile Spitalului Judetean Satu Mare

Santajul bisericii catolice la adresa institutiilor publice. Cum a blocat cultul maghiar conturile Spitalului Judetean Satu Mare

Santajul bisericii catolice la adresa institutiilor publice. Cum a blocat cultul maghiar conturile Spitalului Judetean Satu Mare

by July 28, 2014 0 comments

In timp ce la Budapesta se infiinteaza comisii de retrocedare a imobilelor din Transilvania, conduse de extremistul Laszlo Tokes, in diferite orase ardelene, bisericile maghiare isi creaza adevarate imperii imobiliare. Ipocrizia liderilor maghiari din Romania, care sunt  la putere si la  Budapesta( Tokes) si la Bucuresti (UDMR), creaza situatii fara precedent la noi in tara: pe de o parte,  presiuni puternice pentru restituiri de terenuri agricole si paduri catre urmasi ai fostilor criminali de razboi, iar pe de alta parte, constituirea de averi imobiliare de milioane de euro in jurul cultelor religioase maghiare pe baza unor decizii judecatoresti total in afara legii.

De curand, un document CNSAS a scos la iveala faptul ca o instanta a restituit familiei Banffy peste 90 de ha de padure ilegal, in conditiile in care Daniel Banffy a fost declarat criminal de razboi in anul 1945.

In acest context, unele institutii publice din Romania din zona Ardealului ajung la mana cultelor religioase maghiare. Asa s-a intamplat la Satu Mare, unde conturile Spitalului judetean au fost blocate, saptamana trecuta  de biserica romano-catolica. Cum s-a ajuns la aceasta situatie? In numele unei datorii inventate, biserica catolica, printr-un ordin judecatoresc,  a pus poprire pe conturile spitalului, punand in pericol viata pacientilor din intreg judetul. Un santaj ordinar care scoate la iveala o afacere imobiliara si nu numai,  extrem de profitabila pentru acest cult.

O avere adunata din bani publici

Biserica catolica maghiara din Satu Mare a adunat de-a lungul anilor venituri de milioane de euro. Totul, pe bani publici. In primul rand a obtinut retrocedarea unor importante cladiri ( scoli, gradinite, licee, spitale), pentru care institutiile publice ( primarie si consiliul judetean) platesc sume foarte mari de bani. In al doilea rand, biserica catolica primeste anual fonduri publice consistente de la bugetul local si central, atat direct cat si prin diferite fundatii. Asa s-a ajuns ca anual, biserica catolica sa adune in cont milioane de euro.

Potrivit Gazeta de Nord-Vest, Episcopia Romano-Catolică Satu Mare, care a blocat recent conturile Spitalului Judeţean, invocând o datorie de 70.000 de euro pentru întârzierea cu care a fost pusă în posesie cladirea  fostului Spital de psihiatrie, a devenit în ultimii ani un adevărat aspirator de bani publici.

“Este revoltător faptul că reprezentanţii Episcopiei au profitat de o neglijenţă a celor de la Spitalul Judeţean, care deşi au eliberat sediul fostului Spital de psihiatrie, au omis să încheie un proces verbal de predare-primire. Timpul a trecut, iar reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice au tăcut mâlc. Apoi au dat în judecată Spitalul Judeţean, cerând despăgubiri pentru perioada în care imobilul le aparţinea, doar că nu fuseră încheiate formalităţile. Instanţele, din motive numai de ele ştiute, au considerat că Episcopia merită să fie despăgubită cu circa 70.000 de euro”, scriu jurnalistii satmareni.

Numai din chirii, peste 1 milion de lei anual

Fără să vrea şi poate fără să ştie, contribuabilii sătmăreni asigură bunăstarea acestei episcopii, care a ajuns să le pună în pericol viaţa, blocând conturile Spitalului Judeţean şi, implicit, achiziţia medicamentelor necesare pacienţilor. În conturile Episcopiei Romano-Catolice şi a ordinului călugăresc Sfântul Vincenţiu intră anual un milion de lei din bani publici, reprezentând chiriile achitate de Primăria Satu Mare pentru unităţile de învăţământ care îşi desfăşoară activitatea în imobile retrocedate.

De asemenea, în ultimii cinci ani, Episcopia Romano-Catolică a mai beneficiat de alocări de peste un milion de lei din bani publici din partea Consiliului Judeţean Satu Mare. Cultul romano-catolic din judeţul Satu Mare mai primeşte anual sute de mii de lei din banii publici prin intermediul Organizaţiei Caritas a Diecezei Satu Mare. Prin intermediul retrocedărilor, cultul romano-catolic a devenit cel mai mare proprietar imobiliar din municipiul Satu Mare, în proprietatea sa intrând 17 imobile. Potrivit experţilor imobiliari, valoarea cumulată a acestor imobile este de ordinul zecilor de milioane de euro.

Licee, gradinite si scoli restituite

Printre clădirile care formează imperiul imobiliar Episcopiei Romano-Catolice se află şase spaţii care adăpostesc în prezent unităţi de învăţământ. Este vorba de Grădiniţa Ham Janos, Liceul Ham Janos, Colegiul Naţional Kolcsey Ferenc, Liceul Unio, Colegiul Naţional Ioan Slavici, Grădiniţa nr.2, respectiv Şcoala de Arte. Lunar, în 2012, Primăria Satu Mare a plătit Episcopiei Romano-Catolice 11.035 lei reprezentând chiria pentru imobilul în care funcţionează Grădiniţa Ham Janos, situat pe strada G.Georgescu nr.12.

Tot lunar Episcopia a mai primit 15.541 lei chirie pentru imobilul în care funcţionează Liceul Ham Janos. În 2013, Primăria a plătit 318.921 lei pentru închirierea celor două imobile. Însă prin intermediul Ordinului Sf. Vincenţiu, cultul romano-catolic a mai primit lunar 28.035 lei pentru imobilul folosit de Colegiul Naţional Kolcsey Ferenc şi Liceul Unio, 21.229 lei pentru imobilul în care funcţionează Colegiul Naţional Ioan Slavici, respectiv 5.298 lei pentru Grădiniţa nr.2 de pe strada Ioan Slavici nr.4. Într-o lună, Ordinul Sf. Vincenţiu a primit 54.562 lei, iar în decurs de un an nici mai mult nici mai puţin decât 654.744 lei.

La un simplu calcul, rezultă că, în mod direct şi prin intermediul Ordinului Sf. Vincenţiu, Episcopia Romano-Catolică a primit anul trecut din partea Primăriei Satu Mare 973.665 lei, bani care provin din taxele şi impozitele plătite de locuitorii municipiului, inclusiv de cei de religie romano-catolică. De asemenea, Episcopia Romano-Catolică mai încasează anual câte 66.240 lei de pe urma Şcolii de Arte, sumele fiind achitate de Consiliul Judeţean Satu Mare.

In total, 24 de cladiri retrocedate

Potrivit informaţiilor furnizate de Primăria municipiului Satu Mare, în perioada cuprinsă între anii 2000- 2009, în proprietatea cultului romano-catolic şi al cultului reformat, prin intermediul episcopiilor, parohiilor şi asociaţiilor afiliate, au intrat 24 de imobile. Printre acestea se numără cele şase spaţii care adăpostesc în prezent unităţi de învăţământ. Potrivit informaţiilor furnizate de Primăria Satu Mare, din cele 24 de imobile 12 au fost retrocedate în mod direct Episcopiei Romano-Catolice, alte patru prin intermediul Ordinului Surorilor de Caritate “Sf. Vincenţiu”, două fundaţiei Caritatea şi cinci cultului reformat, prin Parohia Reformată nr.1 şi Parohia Reformată nr.2.

Episcopiei Romano-Catolice i-au mai fost retrocedate numeroase alte imobile în celelalte localităţi ale judeţului Satu Mare. Numai în municipiul Carei, Episcopiei i-au fost retocedate imobilul în care funcţiona fostul Grup Şcolar Industrial Agricol, fosta Şcoală Zarda, fostul Club al Elevilor, respectiv fostul Club 9 Mai. În tabelul de mai sus prezentăm integral situaţia imobilelor retrocedate cultelor la nivelul municipiului Satu Mare, aşa cum ne-a fost furnizată de Primăria Satu Mare.

Trebuie precizat ca toate aceste retrocedari facute catre biserica catolica a avut la baza o decizie politica, insusita chiar de instantele judecatoresti, facuta in afara cadrului legal, in conditiile in care, potrivit documentelor existente ij arhiva nationala, scoate la iveala in ultimii ani, acest cult religios nu a avut niciodata drept de proprietate asupra imobilelor retrocedate, ci doar drept de folosinta.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.