Cruciada impotriva justitiei lansata de Dan Voiculescu in dosarul ICA. El cere audierea lui Ilie Sarbu, Traian Basescu si Dacian Ciolos

Cruciada impotriva justitiei lansata de Dan Voiculescu in dosarul ICA. El cere audierea lui Ilie Sarbu, Traian Basescu si Dacian Ciolos

Cruciada impotriva justitiei lansata de Dan Voiculescu in dosarul ICA. El cere audierea lui Ilie Sarbu, Traian Basescu si Dacian Ciolos

by August 4, 2014 0 comments

Dan Voiculescu a lansat o adevarata cruciada juridica numai pentru a scapa de puscarie in dosarul ICA. El incearca sa amane “sine die” o decizie definitiva in conditiile in care, in prima instanta, a fost condamnat la 5 ani de puscarie, iar in decembrie 2014, se prescrie faptele.  Avocatul acestuia, Gheorghe Mateut a cerut audirea fostului ministru al agriculturii, Ilie Sarbu, a actualului ministru al Agriculturii, Daniel Constantin,  a lui Traian Basescu, in calitate de primar al Bucurestiului in perioada cand s-au savarsit faptele considerata penale, sau a chiar comisarului european, Dacian Ciolos, ca fost secretar de stat la Agricultura.

Curtea de Apel Bucuresti are luni un nou termen in dosarul de coruptie in centrul caruia se afla Dan Voiculescu, acuzat de procurorii DNA ca a privatizat fraudulos Institutul de Cercetari Alimentare (ICA). La termenul de luni au fost deja audiati ultimii doi inculpati din dosar. Judecatorii Curtii de Apel sint Camelia Bogdan si Mihai Alexandru Mihalcea. Dan Voiculescu a fost condamnat in prima instanta de Tribunalul Bucuresti la cinci ani de inchisoare cu executare. Termenul de astazi la Curtea de Apel ar putea fi ultimul in acest dosar, in functie de decizia judecatorilor. Sedinta a inceput in jurul orei 11.00, iar Dan Voiculescu a fost la prima parte a sedintei de judecata de la Curtea de Apel, plecand insa in jurul orei 14.30.

Ora 18.37: Se reia sedinta, inculpatii si avocatii se intorc in sala

Ora 18.27: Inculpatii profita de pauza sa se mai relaxeze si mai ia aer. Avocatii si-au dat jos robele si au ramas in camasile imbibate de sudoare. Intr-un colt, mai retras, Mencinicopschi mananca un sandvis si bea o cafea de la automat in timp ce avocatul ii da diverse sfaturi. Fostul ministru Pantis se perinda preocupat pe holuri, cu o tanara cocheta la brat, ingrijorata si ea. Curtea de Apel e aproape goala la aceasta ora, dosarul ICA e singurul care se judeca in vechea cladire de pe cheiul Dambovitei. E inca vacanta judecatoreasca, dosarele civile sunt in asteptare

18.01: Instanta a ramas in pronuntare pentru a decide daca admite sau respinge noile probatorii ridicate de avocati. Urmeaza 15 minute de pauza si judecatoarea Camelia Bogdan urmeaza sa anunte o decizie despre cererile de expertize si noi martori cerute de avocatii lui Voiculescu & Co.

Ora 18.01: Val de incercari de tergiversare din partea inculpatilor: circa 40 de cereri de expertize si audieri de noi martori. Procurorul a cerut respingerea pe banda rulanta. Miza tergiversarii este una uriasa: potrivit sefei DNA, faptele de care este acuzat Voiculescu se prescriu in luna decembrie 2014

Ora 17.55: Inculpatul Catalin Sandu cere audierea lui Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si urmasul lui Voiculescu la sefia PC

Ora 17.38: Monitorizare Antena 3: Continua spalarea mediatica a lui Dan Voiculescu la propriul post tv. In emisiunea moderata de Alesandra Stoicescu vin cu argumente anti-DNA si pro-Voiculescu invitatii Sorin Rosca Stanescu (PNL), Ilie Serbanescu, Adina Anghelescu (luju.ro), Georgica Severin (PSD)

Ora 17.36: Procurorii solicita instantei sa refuze audierea de noi martori

Ora 17.34: Inculpatul Flavius Pop a cerut sa fie testat cu detectorul de minciuni

Ora 17.10: Fostul ministru al comunicatiilor, Sorin Pantis, inculpat ca director al Grivco, il acuza pe Dacian Ciolos ca ii face o nedreptate prin faptul ca a constituit Ministerul Agriculturii ca parte civila in proces fara o viza juridica si un aviz economic de stabilire a prejudiciului. O serie de avocati ai mai multor inculpati se succed la cuvant si cer audieri de noi martori si noi expertize, o tactiva folosita fara succes de avocati si la precedentele termene. Miza tergiversarii este una uriasa: potrivit sefei DNA, faptele de care este acuzat Voiculescu se prescriu in luna decembrie 2014, ceea ce inseamna ca o o solutie pronuntata dupa acest moment ar face ca o eventuala pedeapsa cu inchisoarea sa nu mai fie executata.

Ora 17.00: La termenul precedent, Gheorghe Mencinicopschi incepuse sa-si enumere titlurile academice si lucrarile stiintifice, dar a fost intrerupt de judecatoarea Camelia Bogdan. Acum, el incearca alta metoda: avocatul sau vrea sa depuna la instanta un interviu dat la Digi 24 anul acesta, care sa evidentieze personalitatea stiintifica a inculpatului. El este cunoscut si ca Doctor Menci dintr-o emisiune realizata la trustul media fondat de Dan Voiculescu, dar a ales interviul de la Digi 24, post ce apartine companiei RCS, aflata intr-un adevarat razboi cu trustul de presa al familiei Voiculescu

Ora 16:40 Avocatul inculpatului Gheorghe Mencinicopschi a cerut audierea ca martor a comisarului european Dacian Ciolos, fost ministru al Agriculturii, si a actualului ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, pentru a clarifica motivele constituirii ca parte civila  Ministerului Agriculturii si daca ministerul isi mentine calitatea de parte in procesul privatizarii ICA.

Ora 16:30 Procesul s-a reluat

Ora 16:15 Avocatul lui Voiculescu: Daca s-ar sesiza CJUE, cauza s-ar putea suspenda, iar prescrierea raspunderii ar veni in 2017

Procesul lui Dan Voiculescu de la Curtea de Apel Bucuresti s-ar suspenda, daca s-ar sesiza Curtea de Justitie a Uniunii Europene pentru intrebarile invocate de apararea omului de afaceri, iar din anul 2017 s-ar implini teremenul de prescriere a raspunderii fondatorului Partidului Conservator pentru fapta de spalare de bani pentru care a fost condamnat in prima instanta, a recunoscut, luni, Gheorghita Mateut, aparatorul principal al lui Dan Voiculescu.

Avocata Maria Vasii, una dintre aparatoarele lui Voiculescu, a solicitat Curtii De Apel sesizarea Curtii de la Luxemburg cu doua intrebari preliminare in materia spalarii banilor si in materia sechestrului asigurator, insa judecatoarea de la instanta bucuresteana, Camelia Bogdan, s-a aratat reticenta.

“S-ar suspenda cauza, in situatia in care s-ar sesiza Curtea de Justitie”, a spus avocatul Gheorghita Mateut, in fata presei.

Intrebat de eventuala prescriere a faptei de spalare de bani in cazul lui  Voiculescu, el a indicat ca termen anul 2017.

“Dupa Codul penal anterior, care sub acest aspect este favorabil fata de cel actual, pentru ca perioada la care se raporteaza pretinsa fapta corespunde prevederilor din Codul penal anterior noilor modificari – practic termenul de prescriptie speciala a raspunderii penale s-ar implini in anul 2017, dupa legea penala cea mai favorabila”, a spus  Mateut.

Avocatii lui Dan Voiculescu au facut luni, la CAB, o suita intreaga de cereri, printre care si audierea presedintelui Traian Basescu, a fostului ministru al Agriculturii, Ilie Sarbu, a comisarului european Dacian Ciolos. De asemenea, avocatul Mateut a mentionat ca va depune la instanta o serie de inregistrari, toate aceste proceduri implicand cateva termene noi, potrivit estimarilor aparatorului.

“Sunt inregistrari care privesc imagini referitoare la stadiul in care se gaseste institutul si stadiul de dezvoltare a cercetarii stiintifice, pentru ca obiectivul domnului Voiculescu nu a fost cel invocat in rechizitoriu, ci altul, si anume dezvoltarea cercetarii stiintifice, ridicarea ei la un nivel international”, a spus Mateut.

El a justificat necesitatea audierii lui Basescu pentru autorizatiile de constructie pe care le-a acordat ca primar general al Bucurestiului pentru imobilele ridicate de firmele lui Voiculescu pe terenurile Institutului de Cercetari Alimentare. Practic, apararea lui Voiculescu cere audierea sefului statului pentru constructiile in care functioneaza inclusiv trustul media al omului de afaceri, adversar politic al lui Basescu.

In privinta fostului ministru Ilie Sarbu, socrul premierului Victor Ponta, aparatorii lui Voiculescu au solicitat audierea pentru o hotarare de guvern din anul 2002, prin care ICA a fost transformat in societate pe actiuni in subordinea Agentiei Domeniilor Statului, masura care a permis privatizarea din anul 2003, pentru care este acuzat Voiculescu.

Pe Ciolos, Mateut il vrea audiat pentru ca in calitate de ministru al Agriculturii, in guvernarea Tariceanu, a dispus constituirea Ministerului Agriculturii ca parte civila in procesul privatizarii ICA, pentru ca statul sa poata cere ulterior eventuale despagubiri.

In schimb, intrebat daca nu cere si audierea actualului ministru al Agriculturii, presedintele PC Daniel Constantin, avocatul Mateut a spus ca acesta nu are nicio implicare in cauza.

Ora 15.49: Pauza de 15 minute pentru aerisirea salii. Inculpatii ies ca dintr-o sauna. Fostul ministru Pantis e transpirat si istovit, nu mai are prospetimea cu care venise la proces

Ora 15.47: Noi procedee care ar amana o decizie a instantei: avocata Maria Vasii a lui Dan Voiculescu a cerut judecatoarei sa sesizeze Oficiul pentru Combaterea Spalarea Banilor si sa ridice doua intrebari la Curtea de la Luxemburg, atat in privinta acuzatiei de spalare de bani asupra lui Voiculescu, cat si in privinta masurii sechestrului asiguratoriu pentru care instanta a invocat cadrul european in materie.

Judecatoarea a explicat ca problematica spalarii banilor e tratata de organisme ca Moneyval, aflate in jurisdictia Consiliul Europei – CEDO, in timp ce CJUE de la Luxemburg e o instanta a UE. Avocata Vasii reproseaza instantei o interpretare eronata a textelor recomandarilor europene. Judecatoarea Camelia Bogdan, specialista in combaterea spalarii banilor, i-a atras atentia calm avocatei sa nu o invete procedura si sa-si depuna solicitarile in scris. Judecatoarea incearca sa evite tergiversarea procesului.

Ora 15.18: Avocatul lui Voiculescu a mai cerut sa se aduca la Curtea de Apel notele de privatizare de la AVAS pe 2002-2007, pe care DNA le solicitase in dosarul de urmarire penala. Toate aceste zeci de volume de documente ar urma sa fie considerate probe-inscrisuri. In plus, a solicitat ca instanta sa dispuna un audit al Curtii de Conturi la ADS. Avocatul lui Voiculescu a cerut o serie intreaga de documente si audituri in agricultura si privatizari

Ora 15.05: Gheorghita Mateut, avocatul lui Dan Voiculescu, a solicitat audierea in instanta a fostului ministru al Agriculturii din Guvernul Nastase, Ilie Sarbu, socrul lui Victor Ponta. Temeiul audierii il constituie o Hotarare de Guvern din 2002 initiata de Ministerul Agriculturii, care a dispus transformarea ICA dintr-un Institut aflat in subordinea Academiei de Stiinte Agricole (ASAS) intr-o societate comerciala aflata in subordinea Agentiei Domeniilor Statului (ADS), facand astfel posibila privatizarea ICA din 2003. Mateut a mai cerut si audierea fostului ministru al Agriculturii, Dacian Ciolos, dar si a lui Traian Basescu.
Daca audierile sunt aprobate de instanta, durata procesului se va lungi.

Ora 14:35 Dan Voiculescu, declaratii dupa ce a parasit sala de judecata: “Daca e vorba de condamnare de catre instanta, imi iau hainele si ma duc, nicio problema”.

El s-a aratat insa dezamagit de faptul ca “foarte multi oameni se bucura cand cineva e intr-o dificultate”, fie din invidie, fie din “motive de concurenta”, “ar dori sa fiu eu lovit ca sa fie lovit si trustul de presa”.

“In Romania e foarte rau ca ne bucuram de raul altora. Poate ar fi momentul, daca scapam si de Basescu, in noiembrie, sa ne bucuram de bucuriile altora”, a comentat el.

La intrebarile ziaristilor, acesta a afirmat ca nu stie ce credite a luat Grivco, sustinand ca el nu mai este “implicat in afaceri”.

Voiculescu a criticat din nou expertiza privind daunele in dosarul ICA, acuzand faptul cau prejudiciul a fost evaluat la nivelul anului 2008, “an de varf, de boom”, ajungandu-se la o suma “aberata”, de 60 de milioane de euro, pe baza analizei unui “salariat DNA”.
Ora 14.32: Dan Voiculescu a plecat de la Curtea de Apel, dar procesul continua

Ora 14.30: Vlad Sandulescu sustine ca in 2003 ministrul de atunci al Privatizarii voia privatizarea ICA pentru ca Romania era in perioada de preaderare la UE. “Eram obligati sa dam curs privatizarilor fie cand un investitor cerea, fie cand societatile de stat faceau aceasta solicitare. Acesta era scopul ADS”.

Ora 14.02: Si Mencinicopschi a iesit pe hol. In sala, aerul devine irespirabil. Voiculescu urmareste concentrat audierile. Mogulul se tine cu mainile inclestate de masa acoperita cu dosarele pe care le mai rasfoiesc avocatii sai

Ora 13.45: Sandulescu arata ca privatizarea ICA nu a fost initiata de o persoana anume, mentionand printre responabili si pe Marian Domnisoru, expert in privatizare al ADS la vremea respectiva. Domnisoru a murit intre timp

Ora 13.37: A fost audiat si Jean Catalin Sandu (fost director juridic ADS si, concomitent, director al unei firme din imperiul Grivco), urmeaza inculpatul Vlad Sandulescu, fost director de privatizare al ADS
Ora 13.18: Voiculescu a iesit din sala de judecata, unde e cald si umed ca intr-o sera, si insotit de un bodyguard s-a dus spre toaleta. Dupa 10 minute, Voiculescu a revenit in sala si vorbeste cu avocatii in soapta

Ora 13.04: In sala de judecata e cald, Voiculescu asculta concentrat declaratiile celorlalti inculpati si se mai consulta cu avocatii

Ora 12. 54: Sorin Pantis si-a incheiat declaratia. Acum e audiat Catalin Jean Sandu

Ora 12.50: Sorin Pantis a declarat ca blocul turn rotund din Baneasa a fost construita de Grivco in 2003 pe terenul luat in folosinta de la ICA si a fost inchiriata catre Romtelecom pentru 1,4 milioane euro/an. Dar Pantis a precizat ca el din anul 1999 nu mai avea nici o legatura cu Romtelecom, de cand nu mai era ministru al Comunicatiilor. La termenul precedent, Pantis se laudase cu contributia sa in privatizarea Romtelecom

Ora 12.47: O veste proasta pentru Voiculescu: ramane sub control judiciar in dosarul de santaj

Ora 12.38: Sorin Pantis: Imobilul din soseaua Bucuresti – Ploiesti in care functioneaza Antena 1 era achizitionat de CCAI pe 7,6 milioane euro, din care 6 milioane euro erau credit, iar 1,6 milioane euro erau veniturile proprii din cercetare

Ora 12.34: Sorin Pantis: Grupul Grivco (detinut de Dan Voiculescu – n.red.) avea o linie de credit de 40 milioane euro de la Raiffeisen, din care se finantau activitatile Grivco si de media (trustul Antena – n.red.). Linia de credit era garantata inclusiv cu cladiri si terenuri ale ICA

Ora 12.19: Judecatoarea Camelia Bogdan nu intelege care era legatura intre activitatea de cercetare a CCAI (Compania de cercetare aplicativa si investitii, rezultata dupa ce Grivco a cumparat ICA) si activitatea Antena 1, care a inchiriat terenul si o cladire a CCAI. Sorin Pantis a sustinut ca CCAI lua chirie de la Antena 1, care se transforma in venit pentru finantarea activitatii CCAI. Pantis a spus ca CCAI, pe langa activitatea de cercetare, se ocupa cu investitii si imobiliare.
Ora 12.12: Dan Voiculescu sta in primul rind, rezemat de spatar, cu miinile in sin si asculta cu atentie declaratiile lui Pantis, angajatul sau la Grivco si fost ministru al comunicatiilor. Voiculescu e incadrat de doi avocati: Gheorghita Mateut si Maria Vasii – fosta aparatoare a lui Cristian Cioaca sau a fratilor Camataru

Ora 11.45: A inceput procesul. Sorin Pantis e audiat dupa ce a solicitat un supliment de declaratie. Chestionat de judecatoarea Camelia Bogdan, Pantis a vorbit de o linie de credit pentru finantarea unor activitati media, luat cu garantare inclusiv cu terenuri din patrimoniul ICA

Ora 11.33: Monitorizare Antena 3: Postul fondat de Dan Voiculescu dedica cea mai mare parte a emisiei de azi procesului ICA. Toate stirile dedicate prezinta doar varianta inculpatilor si a apararii, insotite de informatii publicate de luju.ro, Mugur Ciuvica, dcnews.ro, Jurnalul National etc. care incearca exonarea lui Dan Voiculescu de orice vina si demonizarea DNA

Ora 11.28: Dan Voiculescu si ceilalti inculpati au intrat in sala de judecata. In asteptarea judecatorilor, Voiculescu e calm si discuta pe ton scazut cu o avocata. Sala a inceput sa se umple de jurnalisti si studenti la drept, interesul pentru proces e urias

Ora 11.05 Dan Voiculescu le-a spus jurnalistilor ca discuta cu ei cand iese. Intrebat daca este o zi speciala, Voiculescu a raspuns: “Fiecare zi e importanta in viata mea, nu cred ca asta e speciala.” Intrebat ce are in mapa cu care a venit: “Ce am in mapa? Treaba mea. Ultimul cuvant astazi? In niciun caz, sunt multe de spus. (..) V-am rugat: judecata in sala de judecata, si discutia cu presa afara.”

 

Ora 10.41: Sorin Pantis, inculpat, declaratie la sosirea la Curtea de Apel: Este inceputul procesului. Asa-zisul prejudiciu este rodul delirului DNA

Ora 10.36: Monitorizare Antena3: Doctorul Mencinicopschi, tarat intr-un proces politic

Ora 10.32: Catalin Sandu, fost director juridic ADS, unul din cei doi inculpati ramasi de audiat azi, anunta ca va cere o noua expertiza privind actiunile ICA. Sandu a fost condamnat in prima instanta la 6 ani de inchisoare

Ora 9.40: Antena 3, postul de stiri fondat de Dan Voiculescu, dedica o sectiune speciala procesului, incercand sa demonstreze ca dosarul denumit “Telepatia” este fabricat

Ora 9.33: Gheorghe Mencinicospchi, co-inculpat in dosar, condamnat la 6 ani de inchisoare in prima instanta, a venit deja la Curtea de Apel: Mi-e asa sila de tot ce se intampla incat nu am citit nimic din documente, este un stres nervos enorm mai ales cand te stii nevinovat

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.