Domeniul schiabil de la Voineasa, o teapa data bugetului de stat. Cum a controlat direct Elena Udrea aceasta investitie din judetul Valcea

Domeniul schiabil de la Voineasa, o teapa data bugetului de stat. Cum a controlat direct Elena Udrea aceasta investitie din judetul Valcea

Domeniul schiabil de la Voineasa, o teapa data bugetului de stat. Cum a controlat direct Elena Udrea aceasta investitie din judetul Valcea

by November 26, 2014 2 comments

Un raport al Corpului de Control al Guvernului scoate la iveala o retea infractionala tesuta in jurul ministeriabilei Elena Udrea in perioada 2010-2011 si construita in spatele programului “Schi in Romania”. Anchetatorii au dezvaluit in acest document modul in care a fost capusat bugetul de stat prin executarea proiectului de construtie a partiei de schi de la Voineasa ( judetul Valcea). Potrivit raportului, suspectii din aceasta afacere au dat un tun financiar de peste 50 milioane lei. In urma unei masinatiuni financiare, care a dus la blocarea conturilor Primariei Voineasa, partia de schi a ajuns pe mana unei firme clientelare a PDL , abonata la contracte cu statul in vremea guvernarii Boc. Pagubite sunt primaria Voineasa si comunitatea locala, care au ramas si fara domeniul schiabil si cu banii luati, desi s-au facut investitii de milioane de euro.

Investitie ilegala

“Corpul de Control al primului-ministru a efectuat verificari la autoritatile administratiei publice locale ale comunei Voineasa, judetul Valcea, in legatura cu proiectul de investitii in turism “Dezvoltarea infrastructurii de agrement in statiunea turistica Voineasa” si utilizarea sumelor alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltarii si Turismului. La data de 24.02.2010, data intrarii in vigoare a HG 120/2010, prin care a fost aprobata investitia respectiva, nu existau prevederi legale care sa reglementeze eligibilitatea proiectelor de investitii in turism ce urmau sa fie finantate de la bugetul de stat. Aceasta reglementare a fost adoptata, abia la data de 8.04.2011”, se arata in raportul de control. Deci, in primul rand, intreaga investitie in acest proiect, s-a facut ilegal, pentru ca nu exista un cadru legislative pentru derularea unor asemenea programe turistice.

Documentatie modificata

Tot pe linia ilegalitatilor, inspectorii Corpului de Control constata ca “noua documentatie tehnico-economica, faza studiu de fezabilitate pentru acest obiectiv turistic a fost aprobata de consiliul local Voineasa in data de 15.02.2010, respectiv de catre consiliul judetean Valcea, in data de 26.02.2010, anterior incheierii intre primaria comunei Voineasa si societatea Aspro SRL a contractului de servicii nr.3043/06.07.2010, ce avea ca obiect prestarea serviciilor de “revizie” a studiului de fezabilitate”.
“Studiul de fezabilitate revizuit continea modificari substantiale ale obiectivului de investitii, cu implicatii financiare esentiale, ceea ce a determinat o crestere considerabila a costurilor estimate cu suma de 96.256.050 lei ( cu TVA), autoritatile locale luand in calcul o cofinantare din resurse propriii nesemnificativa, de numai 400 000 lei, reprezentand doar 0,28% din valoare totala aprobata a obiectivului de investitii. Aceasta imprejurare a influentat realizarea obiectivului de investitii prin faptul ca lipsa surselor certe de finantare a impiedicat finalizare proiectului in varianta prevazuta de studiul de fezabilitate modificat”, se sustine in raportul Corpului de Control.

Afacerea controlata direct de Elena Udrea

Potrivit inspectorii, intreaga afacere s-a derulat direct “prin ordine ale ministrului Dezvoltarii Regionale si Turismului”, la acea vreme, Elena Udrea pastorind acest minister. “Proiectul de investitii “Dezvoltarea infrastructurii de agrement in statiunea turistica Voineasa” a fost finantat in proportie de 99,27% de la bugetul de stat, fiind alocata in acest sens suma totala de 94.254.522,92 lei, prin ordine ale ministrului Dezvoltarii Regionale si Turismului”, scrie in raport.

Inspectorii guvernamentali arata ca “intre primaria comunei Voineasa, in calitate de achizitor si societatea Acomin SA, liderul asocierii formate din Acomin SA, Leitner AG/SpA si Primavera Design SRL, in calitate de executant, a fost incheiat contractul de lucrari nr.6038/17.12.2010, avand ca obiect proiectarea si executia infrastructurii de agrement in statiunea turistica Voineasa, judetul Valcea, la pretul de 118.411.502,47 lei( fara TVA), respectiv 146.830.263,06 lei ( cu TVA).”

Act aditional care umfla pretul

“ Prin incheierea actului aditional nr.166/11.01.2013 la contractul de lucrari, Primaria comunei Voineasa a angajat cheltuieli suplimentare in valoare de 14.637.573,58 lei ( cu TVA), fara existenta certa a surselor de finantare necesare indeplinirii obligatiilor de plata asumate, ceea ce a condus la cresterea obligatiilor financiare catre societatea Acomin SA”, se mentioneaza in acest document. Corpul de Control al premierului precizeaza ca “la data de 31.12.2012, autoritatea publica locala inregistra deja datorii restante fata de societatea Acomin SA in valoare de 34.102.834,27 lei”.

“Conform dispozitiilor legale, ordonatorii de credite pot face noi angajamente, in limita prevederilor bugetare aprobate, numai dupa stingerea platilor restante inregistrate la finele anului anterior. Mai mult, potrivit dispozitiilor art.77 lit.b) din legea nr.273/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, “constituie infractiune angajarea cheltuielilor din bugetele prevazute al art.1 alin.20 peste limita creditelor bugetare aprobate”.

Capusarea bugetului prin mai multe firme

Inspectorii corpului de control au descoperit si “reteta” prin care a fost capusat de bugetul de stat in acest caz, pusa la cale de o retea bine organizata, construita in jurul firmei castigatoare , situatie cunoscuta foarte bine de ministrul de atunci, Elena Udrea. Mentionam ca in raport se arata ca toti banii pentru acest proiect au fost alocati “prin ordine ale ministrului Dezvoltarii regionale si Turismului”.
“Oferta pentru atribuirea contractului privind proiectarea si executia infrastructurii de agrement in statiunea turistica Voineasa, judetul Valcea a fost despusa de societatea Acomin SA, in numele unei asocieri din care facea parte si Leitner AG/SpA Italia, care avea, printre altele, ca obiect principal de activitate “productia si montarea de instalatii de transport pe cablu”. Cu toate acestea, echipamentele de transport pe cablu telegondola nu au fost achizitionate direct de la producator, ci prin intermediul societatilor Quasar SA si Quasar Industries SRL. In acest context, este relevanta imprejurarea ca societatea Acomin SA ( lider al asocierii, executantul proiectului) si societatile Quasar SA si Quasar Industries SRL au avut in perioada respective ca asociat/actioner/administrator pe Faur Daniel Horia.

Din totalul echipamentelor de transport pe cablu si utilajelor tehnologice in valoare de 55.207.846,34 lei achizitionate de societatea Acomin SA pentru proiectul “Dezvoltarea infrastructurii de agreement in statiunea turistica Voineasa”, aceasta a achizitionat direct de la Leitner GmbH Austria echipamente in valoare de 6.836.400 lei( fara TVA), restul echipamentelor in valoare de 48.371.446 lei ( fara TVA), fiind achizionate de la societatile Quasar SA, Quasar Industries SRL si Primavera Design SRL”,se relateaza in raport.
Mai mult, inspectorii sustin ca “echipamentele de transport pe cablu telegondola au fost achizitionate initial de societatile Quasar SA si Quasar Industries SRL de la Leitner GmbH Austria cu valoare totala de 30.662.520 lei ( fara TVA) si vandute societatii Acomin SA, cu valoare totala de 45.054.147 lei ( fara TVA). Ulterior, echipamentele de transport pe cablu telegondola au fost vandute de societatea Acomin catre Primaria comunei Voineasa pe pretul de 50.824.995 lei ( fara TVA). Astfel, pretul echipamentelor de transport pe cablu telegondola a fost majorat cu suma totala de 20.162.475 lei ( fara TVA)”.

Pret dublu la primarie

Ca urmare, in raport se constata ca “aceste interpuneri nejustificate au avut drept consecinta obtinerea unor sume cat mai mari de la Primaria comunei Voineasa, care, in fapt, reprezentau fonduri provenind de la bugetul statului, virate prin bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului ( n.r. condus de Elena Udrea), avand in vedere cofinantarea nesemnificativa asigurata de unitatea administrative-teritoriala comuna Voineasa din bugetul local, mai putin de 1%”.

In raport este prezentat si situatia actuala a investiei de la partia de schi de la Voineasa. “La data efectuarii controlului (n.r.septembrie 2014) lucrarile la proiectul “Dezvoltarea infrastructurii de agreement in statiunea turistica Voineasa” erau executate in proportie de 92%. Pentru recuperarea sumelor neachitate, societatea Acomin SA a transmis catre primaria Voineasa somatia de plata nr. 1503/11.06.2013 pentru achitarea, in termen de 15 zile, a sumei de 34.701.804 lei, reprezentand debite restante si penalitati de intarziere si s-a adresat instantei de judecata pentru recuperarea debitului. Prin sentinta civila nr.5371 din data de 24.09.2013, Tribunalul Valcea a obligat Primaria Voineava la plata sumei de 34.701.804 lei in termen de 20 de zile. Ulterior, executorul judecatoresc a dispus urmarirea veniturilor imobilelor ce compun domeniul chiabil “Schi Resort Transalpina” situate in comuna Voineasa, judetul valcea, precum si numirea societatii Acomin SA ca administrator-sechestru care sa actioneze in calitate de administrator insarcinat cu simpla administrare a bunurilor altuia, urmand ca sumele incasate sa fie virate in contul bancar deschis la dispozitia executorului judecatoresc”.

Astfel, dupa ce umflat preturile prin transferul produselor destinate investitiei de la Voineasa, prin firmele sale, firma Acomin a ridicat pretentii sa-i fie platit fiecare leut. Pentru ca primaria a ramas fara bani de la ministerul pastorit de Elena Udrea, in urma schimbarii Guvernului, societatea s-a trezit ca administrator al partiei de schi. “Prin urmare, pana la stingerea integral a obligatiilor de plata restante, rezultate din angajamentele asumate de Primaria comunei Voineasa in numele unitatii administrative-teritoriale comuna Voineasa, in lipsa surselor certe de finantare, domeniul schiabil “Schi Resort Transalpina”, reprezentand obiectivul de investitii “Dezvoltarea infrastructurii de agreement in statiunea turistica Voineasa”finantat in proportie de 99,27% din fonduri publice de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, va fi administrat de societatea Acomin SA in contul careia se transfera intregul rezultat financiar ( dupa acoperirea tuturor cheltuielilor de administrare a domeniului schiabil).

Cine este Acomin?

Acomin SA este una dintre firmele care au caştigat cele mai multe lucrari de dezvoltare a domeniilor schiabile din Romania. Aceasta societate este apropiata Elenei Udrea. Pe rând, a beneficiat de contracte de la primările Vulcan, Azuga, Sinaia, Campulung Moldovenesc, Rasnov si Petrosani. In perioada guvernarii PDL, Acomin a castigat, in asociere cu alte firme mai multe contracte a caror valoare depaseste suma de 500 de milioane de lei. Acomin SA face parte din grupul Quasar, controlat de hunedoreanul Horia Daniel Faur impreuna cu Eugen Hoancea. In portofoliul grupului sunt cuprinse mai multe societati cu activitati de inchiriere a spatiilor comerciale, cum ar fi Jiul Shopping Center, Ulpia, Nera Shopping Center, Primavera Turism, Discount, Comfruct, dar si Quasar Industries, Tino Beton, Primavera Residence. Ultima se ocupa cu dezvoltarea proiectelor imobiliare.

Facebook Comments

2 Comments so far

Jump into a conversation
 1. Batutul apei in piua...
  #1 Batutul apei in piua... 27 November, 2014, 16:40

  1 km de vorbe pentru a arata cititorilor cum se bate apa in piua fara a fi nevoie si fara a aduce niciun folos nimanui…Poate ca ati aflat si voi ca ministerele NU SE OCUPA DE licitatii si de incredintari de lucrari…MDRT, condus de catre Elena Udrea a avizat favorabil proiectul domeniului schiabil de la Voineasa, l-a finantat legal si sarcina in continuare a revenit exclusiv autoritatilor locale, recte primariei Voineasa, adevaratul beneficiar al investitiei…nu mai scorniti vrute si nevrute ca nu mai pacaliti pe nimeni, sau nu v-a ajuns votul din 16 noiembrie?! Gata, a zburat puiul cu atza, romanii s-au trezit, nu-i mai prostiti cu Haznaua 3 si Ghita Tv!!!

  Reply this comment
 2. Sorin C.
  #2 Sorin C. 27 November, 2014, 16:41

  Bateti campii…nimic real…in primul rand MDRT nu facea licitatii, nu avea rol de a supraveghea lucrari, investii aprobate. Toata responsabilitatea este la nivel local, a edililor care au aranjat cu firmele. Ce sa ziceti si voi, toti sunt apropiatii Elenei Udrea, hai ca pute din avion. Udrea nu are nicio implicare, nu ea raspunde de prostiile altora, sa fim seriosi. Apoi, prostii din astea au spus si cei de la Haznaua 3.

  Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.