Dragnea despre implicarea Bisericii în campanie: De ce să nu-l susţină BOR pe Ponta?

Dragnea despre implicarea Bisericii în campanie: De ce să nu-l susţină BOR pe Ponta?

Dragnea despre implicarea Bisericii în campanie: De ce să nu-l susţină BOR pe Ponta?

by November 12, 2014 0 comments

Presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a fost intrebat, miercuri, la Slatina, cum vede implicarea unor preoti ortodocsi in campanie, el raspunzand: “De ce daca preotii de la alte culte religioase isi indeamna credinciosii sa voteze cu Iohannis, de ce BOR nu are dreptul sa faca lucrul asta?”
“Vreau sa spun un lucru in care cred foarte mult si il spun nu cu patima, ci ca o constatare: De ce daca preotii de la alte culte religioase isi indeamna credinciosii sa voteze cu Iohannis, de ce BOR nu are dreptul sa faca lucrul asta?”, a spus Dragnea, citat de Mediafax.

“De ce un preot nu are dreptul sa-si apere credinta ortodoxa, de ce trebuie sa fim noi mai umili, crestin-ortodocsii?”, a adaugat Dragnea.

Toate cazurile in care preotii s-au implicat in campania electorala vor fi cercetate de instantele de judecata bisericeasca eparhiale, potrivit regulamentelor de disciplina bisericeasca, a declarat marti, pentru Mediafax, purtatorul de cuvant al Patriarhiei, Constantin Stoica.

“Cazurile izolate de incalcare a hotararii Sfantului Sinod fundamentate pe canoanele Bisericii Ortodoxe Universale, potrivit carora clerului ortodox ii este interzis sa faca politica partizana si sa se implice in campanii electorale, vor fi cercetate de instantele de judecata bisericeasca eparhiale, potrivit regulamentelor de disciplina bisericeasca”, a spus Stoica.

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei s-a referit, in acest context, la trei cazuri concrete. Primul – inregistrarile dintr-o biserica din Paris, in care secretarul general al PSD pentru diaspora si un deputat PSD le spun credinciosilor: “Indraznesc sa merg mai departe si sa va spun ca Guvernul Ponta a fost primul guvern care a venit cu masuri si le-a implementat pentru dumneavoastra. Va rog frumos sa va ganditi foarte bine si sa mergeti corespunzator, dupa cum simtiti. Va multumesc frumos”, discursul fiind intrerupt, in unele momente, de huiduieli. Despre aceasta situatie, parintele Constantin Stoica spune ca, cel mai probabil, preotul bisericii respective “a fost luat prin surprindere, iar mesajul adresat ulterior comunitatii de credinciosi a fost unul prin care a exprimat neutralitatea politica a Bisericii, situatie care reiese din inregistrarea video”.

Al doilea caz comentat de purtatorul de cuvant al Patriarhiei este cel privind “presupusa implicare a Episcopului vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului” in campania electorala. Aceasta “trebuie analizata de Mitropolia Clujului, in a carui jurisdictie canonica se afla aceasta eparhie din nordul tarii”, a spus parintele Stoica.

Citeşte mai mult

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.