Cazul Rarinca: Procurorii DNA au invocat, in mod abuziv, fapte imaginare preluate de la Livia Stanciu

Cazul Rarinca: Procurorii DNA au invocat, in mod abuziv,  fapte imaginare preluate de la Livia Stanciu

Cazul Rarinca: Procurorii DNA au invocat, in mod abuziv, fapte imaginare preluate de la Livia Stanciu

by June 22, 2015 0 comments

Mariana Rarinca, femeia acuzata de DNA ca a santajat-o pe sefa Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, a fost achitata de judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti pe motiv ca urmarirea penala desfasurata de procurori a fost facuta cu incalcarea unor articole din Codul de procedura penala si dispozitii ale CEDO privind caracterul echitabil al procesului penal, informeaza Agerpres. Curtea de Apel Bucuresti a dat luni publicitatii motivele pentru care Mariana Rarinca a fost achitata definitiv pe 21 mai.

“Contrar sustinerilor procurorilor de caz, Curtea constata ca urmarirea penala s-a desfasurat fata de inculpata Rarinca Mariana cu incalcarea dispozitiilor art.6 parag.1 comb. cu parag.3 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, cat si a prevederilor art.8 din Codul de procedura penala privind caracterul echitabil al procesului penal. In art. 16 alin. 1 din Constitutia Romaniei se stipuleaza ca cetatenii sunt egali in fata legii si autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari. De asemenea, Curtea de la Strasbourg, in jurisprudenta sa, a aratat ca respectarea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale constituie esenta unei societati democratice”, se arata in motivare.

Judecatorii precizeaza ca urmarirea penala s-a efectuat de catre procurorii de caz, in perioada 4 – 27 iunie 2014, fara ca Marianei Rarinca sa-i fie respectate garantiile procesuale prevazute de lege.

In acest sens, instanta a avut in vedere faptul ca procurorii DNA aveau obligatia, in conformitate cu dispozitiile art.100 Cod procedura penala, sa stranga probe atat in favoarea, cat si in defavoarea Marianei Rarinca, din oficiu sau la cerere.

Cu toate acestea, procurorii DNA nu au administrat probe in favoarea Marianei Rarinca, cu ocazia perchezitiei efectuate la domiciliul acesteia din Galati in data de 9 august 2014.

Judecatorii au mai constatat ca este nefondata sustinerea DNA in sensul ca Mariana Rarinca a avut o atitudine procesuala nesincera, “asa incat perspectiva reeducarii si corijarii acesteia este posibila numai prin majorarea pedepsei inchisorii cu executarea in regim de detentie”.

CAB mai considera ca procurorii au invocat, in mod abuziv, existenta unor fapte imaginare, compromitatoare pentru persoana vatamata Livia Stanciu, ca obiect al amenintarii cu darea in vileag catre presa.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.