Nepotul lui Traian Basescu, pus sub acuzare intr-un dosar de coruptie. Reteaua de trafic de influenta a familiei fostului presedinte

Nepotul lui Traian Basescu, pus sub acuzare intr-un dosar de coruptie. Reteaua de trafic de influenta a familiei fostului presedinte

Nepotul lui Traian Basescu, pus sub acuzare intr-un dosar de coruptie. Reteaua de trafic de influenta a familiei fostului presedinte

by June 18, 2015 0 comments

Dragos Basescu, fiul lui Mircea Basescu, fratele fostului sef al statului, a fost adus miercuri dimineata cu mandat la sediul DNA, pentru a fi audiat de procurori, anunta Digi 24. Dragos Basescu este acuzat de trafic de influenta.

Potrivit DNA, in martie 2014 Dragos Basescu i-ar fi cerut unui om de afaceri bani pentru a-l scapa de un dosar penal instrumentat de DIICOT. Surse judiciare sustin ca Dragos Basescu s-ar fi intilnit cu respectivul om de afaceri la Clubul Pescariu, unde i-a dat acestuia un slip de baie si au intrat in sauna pentru a discuta. Sursele citate sustin ca Dragos Basescu ar fi cerut mita de un milion de euro mascata sub forma unui contract fictiv de consultanta pe doi ani ce ar fi trebuit semnat intre omul de afaceri vizat de dosar si firma de consultanta KPMG. E neclara legatura intre KPMG si Dragos Basescu, care la randul sau are o firma de consultanta.

Dragos Basescu este audiat in dosarul lui Sergiu Lucinschi, fiul fostului presedinte al Republicii Moldova, in care este implicat si Radu Pricop, ginerele fostului presedinte Traian Basescu. Sergiu Lucinschi este acuzat de procurorii DNA ca a constrans un om de afaceri sa ii dea patru milioane de euro, pentru a isi retrage o plangere formulata la DIICOT.

In acelasi dosar este vizat, pentru complicitate la trafic de influenta, si omul de afaceri Ciprian Nistor.

Potrivit anchetatorilor, pe 20 aprilie, cei doi au promis unei persoane cercetate intr-un dosar al DIICOT, respectiv lui Sandu Staicu, administrator la S.C. Activ Invest Construct S.R.L., un mod de rezolvare a problemelor sale judiciare de la DIICOT, scrie Mediafax.

In 10 martie 2014, Sandu Staicu a fost retinut de DIICOT intr-un dosar penal instrumentat de catre procurorul Remus Jurj Tudoran, pentru constituire de grup infractional si spalare de bani, iar doua zile mai tarziu instanta suprema a respins propunerea procurorilor de arestare preventiva a omului de afaceri.

Procurorii mai spun ca in 12 martie Staicu a fost contactat telefonic de catre Ionita Jenica, cu care s-a si intalnit si care i-a comunicat ca Dragos Basescu ii propune un mod de rezolvare a problemelor sale de la DIICOT, persoana de legatura fiind Ciprian Nistor.

Potrivit anchetatorilor, in 13 martie Sandu Staicu  a stabilit o intalnire cu Dragos Basescu in jurul orei 17.00, la Clubul Pescariu, loc care ii fusese indicat de Ciprian Nistor. Cand a ajuns la club, Ciprian Nistor i-a cerut sa plateasca un abonament de intrare in zona piscinei. Intrand in incinta, acestia s-au intalnit la vestiar si cu Dragos Basescu, care i-a dat lui Sandu Staicu un slip, apoi au mers in zona de SPA si au intrat impreuna intr-o sauna. Acolo, Ciprian Nistor si Dragos Basescu i-au dat sa citeasca o lista cu nume de firme si de persoane pe care Staicu le-a recunoscut ca fiind vizate in dosarul penal in care fusese retinut. Anchetatorii spun ca cei doi i-au dat omului de afaceri lista cu date din dosar pentru a-l convinge ca au acces la dosar si ca au posibilitatea de a influenta evolutia acestuia. Tot cu aceasta ocazie, Dragos Basescu a pronuntat si numele procurorului de caz.

“Discutia a continuat pe fondul pretinderii de catre Dragos Basescu a sumei de 500.000 euro pentru o solutie de nearestare in contestatia formulata de catre DIICOT si inca 500.000 euro pentru o solutie favorabila in dosarul respectiv si pentru ridicarea sechestrului aplicat asupra bunurilor lui Sandu Staicu. Staicu le-a spus celor doi ca nu are posibilitatea sa achite o suma atat de mare si ca nici nu doreste sa se faca vreo interventie de acest gen. Drept urmare, Dragos Basescu i-a spus ca are o solutie, respectiv incheierea unui contract fictiv de consultanta, prin care urma sa achite suma pretinsa de 1.000.000 de euro printr-o esalonare in functie de evolutia din dosar pe o perioada de pana la doi ani”, mai noteaza anchetatorii, precizand ca acel contract trebuia sa fie incheiat cu o societate de consultanta internationala, pentru a nu trezi suspiciuni.

Anchetatorii mai spun ca aspectele sustinute de Sandu Staicu au fost confirmate integral de Ciprian Nistor, acesta confirmand atat discutiile purtate cu Dragao Basescu, cat si  propunerea acestuia de a-l ajuta pe Staicu, cunoscand persoane din domeniul justitiei.

Omul de afaceri Sandu Staicu este cercetat in dosarul de evaziune fiscala, spalare de bani si delapidare cu un prejudiciu de aproximativ 34 de milioane de lei, in care Dan Besciu, asociat si administrator la Euroconstruct 98 Trading, si alti trei oameni de afaceri, intre care Alexandru Horpos, au fost arestati la domiciliu, in decembrie 2014.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.