Procurorul lui Dan Voiculescu, retinut de DNA pentru trafic de tablouri, unele dintre ele, false

Procurorul lui Dan Voiculescu, retinut de DNA pentru trafic de tablouri, unele dintre ele, false

Procurorul lui Dan Voiculescu, retinut de DNA pentru trafic de tablouri, unele dintre ele, false

by July 9, 2015 0 comments

Procurorul iesean Emilian Eva, cel care l-a trimis in judecata pe Dan Voiculescu, a fost retinut de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), intr-un dosar in care este acuzat ca a vandut peste 200 de tablouri, activitate incompatibila cu functia de magistrat, si ca nu a trecut bunurile respective  in declaratia de avere, potrivit Hotnews.ro. Magistratul iesean a venit joi dupa-amiaza la DNA, fiind citat in acest dosar. Dupa ce l-au audiat, procurorii au luat masura retinerii sale pentru 24 de ore, anunta Mediafax. Procurorii anticoruptie l-au mai audiat, si pe 25 iunie, pe magistratul Emilian Eva, dupa ce biroul acestuia de la Parchetul Tribunalului Iasi si locuinta sa au fost perchezitionate. La finalul audierii lui Emilian Eva, anchetatorii au luat masura controlului judiciar pentru o perioada de 60 de zile.

Inceperea urmaririi penale in acest dosar a fost dispusa in 4 februarie si, ulterior, in 23 iunie, pentru efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia, executarea de falsuri ale bunurilor culturale mobile clasate, in scopuri comerciale sau daca au fost expuse in public, tainuire si folosirea in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unui persoane neautorizate la aceste informatii.

In 24 iunie, procurorii au dispus extinderea cercetarilor in cazul procurorului Emilian Eva, pentru operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia in scopul obtinerii pentru sine de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite si fals in declaratii.

Potrivit unor surse judiciare, Emilian Eva ar fi introdus pe piata de arta din Romania si ar fi tranzactionat sub diverse forme, direct sau prin intermediari (case de licitatii, magazine on-line, vanzarea directa catre persoane interesate de investitii in arta, exporturi in tari din spatiul comunitar), bunuri culturale prezentate ca fiind autentice, dar intre care erau si unele false.

Procurorii au inregistrari audio-video si ale unor convorbiri telefonice, declaratii ale unor martori si documente de la reprezentantul unei galerii de arta din care rezulta ca, in perioada noiembrie 2014 – iunie 2015, Emilian Eva a tranzactionat sau a intermediat tranzactionarea unui numar de peste 200 de picturi, cu o valoare de piata de aproximativ 300.000 de euro, desi calitatea de magistrat este incompatibila cu efectuarea actelor de comert.

Anchetatorii sustin ca Emilian Eva ar fi interpus mai multe persoane in cumpararea de picturi, transportul, evaluarea si expertizarea acestora, precum si in exportul unora dintre operele de arta. Printre persoanele care l-ar fi ajutat pe Emilian Eva sunt Ioan Eva, un nepot al acestuia, asistent medical la Spitalul de Boli Infectionase “Sfanta Parascheva” din Iasi, si fiica magistratului.

Sursele citate au precizat ca anchetatorii au probe ca, in perioada noiembrie 2014 – aprilie 2015, Emilian Eva a achizitionat, de la diverse persoane, 94 de tablouri, unele semnate de pictori romani sau straini bine cotati pe piata de arta din Romania, pe care, in mod direct sau prin intermediari, le-ar fi lasat in custodie spre evaluare la Casa de licitatie Ara Art din Bucuresti. Dintre aceste opere de arta, 16 tablouri, semnate sau executate de pictorii Ziffer Sandor, Nicu Enea, Piliuta Constantin, A. Popp, Oszcar Nagy, Thorma Janos si Aurel Ciupe, au fost evaluate la 81.600 de euro.

Totodata, in perioada ianuarie – februarie 2015, Emilian Eva ar fi postat, prin intermediari, spre vanzare, pe site-ul olx.ro, cu mentiunea “tablouri originale/expertizate”, 34 de opere de arta presupus a fi semnate sau executate, printre altii, de pictorii Octav Bancila, Tibor Erno, Lucian Grigorescu, Alexandru Ciucurencu, Samuel Mutzner, Jean Cheller, Sion Theodorescu, Ludovic Basarab, Stefan Pelmus, Constantin Piliuta, Mircea Ciobanu, Constantin Stahi, Max Herman Maxy, Sabin Balasa si Jean Steriadi, solicitand suma totala de 51.800 de euro.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.