Omul de casa al Ministrului Agriculturii, lider PC Satu Mare, specializat in invarteli financiare

Omul de casa al Ministrului Agriculturii, lider PC Satu Mare, specializat in invarteli financiare

Omul de casa al Ministrului Agriculturii, lider PC Satu Mare, specializat in invarteli financiare

by September 3, 2015 0 comments

Înainte de a se lansa în politică, Cristinel Smadu, director la Compania Aeroporturi Bucuresti,  a făcut afaceri la Satu Mare. Şi-a demonstrat priceperea, falimentând două firme, la care a fost a fost administrator și asociat. Este vorba de firmele Simaco Vest, specializată în comerțul cu electronice, și Citadinia, specializată în comerțul cu termopane. După ce a acumulat datorii de 4 milioane de euro, a cerut insolvența celor două firme, iar partea sa a cesionat-o soției sale, fiica omului de afaceri Gheorghe Chirculescu. Smadu a lăsat în urma sa datorii de peste peste patru milioane de euro la două bănci: 3,5 milioane de euro la Intesa San Paulo Bank și 600.000 de euro la BRD. După intrarea în insolvență a celor două firme, lui Smadu i s-a pus poprire pe o treime din salariul de 5.500 de lei de la Compania Aeroporturilor București. Ca să-şi achite datoriile colosale, ar trebui să trăiască cel puţin vreo 900 de ani.

După ce a dat faliment în afaceri, Cristinel Smadu a intrat în politică, devenind peste noapte președintele PC Satu Mare, partid care la Satu Mare nu a strâns niciodată mai mult de 100 de voturi, fie că a fost vorba de alegerile parlamentare sau de cele locale. Dar, ca partener în Alianța de Centru Dreapta, Cristinel Smadu a devenit dintr-o dată un actor important pe scena politică sătmăreană.

Smadu a fost promovat director al Companiei Aroporturile București, din în 31 august 2012 până în ianuarie 2013, apoi consilier personal a ministrului Daniel Contantin, iar apoi a fost parașutat din nou la Aeroport în funcția de director adjunct. În loc să se ocupe de soarta aeroportului, Smadu a șantat primarii din Satu Mare, Sălaj și Maramureș, pentru a rezolva lucrări prietenului său Nicu Dragoș, cărora le pretindea un comision de 5% din valoarea proiectelor derulate din fonduri europene.

În perioada cât a fost directorul general al Companiei Naționale Aeroporturi București, președintele PC Satu Mare, Cristinel Smadu, a trăit pe picior mare din bani publici, a stabilit Curtea de Conturi. Instalat în fruntea companiei, Smadu a căutat să-și închirieze o locuință de serviciu. Obișnuit cu viața de miliardar, a uitat că era bugetar și era plătit din bani publici. Smadu și-a găsit un apartament de 220 mp, într-un complex rezidențial, pentru care a plătit o chirie de 2.282 euro pe lună. Nu din buzunarulpropriu, din banii CNAB. Cele mai puțin de zece luni petrecute de Smadu la conducerea CNAB, a costat compania doar pentru chiria președintelui PC 20.000 de euro. În decembrie 2013, Curtea de Conturi a stabilit că Samadu a închiriat apartamentul ilegal și i-a cerut banii înapoi.

Liderul PC Satu Mare a fost implicat în 2013 într-o afacere oneroasă cu tichetele din Programul Rabla. Prin influenţa lui Cristinel Smadu, firma Ciprian Auto Plus SRL a fost inclusă pe lista celor care pot să preia mașinile vechi prin Programul Rabla la Satu Mare, o afacere extrem de profitabilă. Oficial, unic asociat în firmă era Ciprian Smadu, fratele lui Cristinel. sătmărenii care doreau să predea o rablă prin Ciprian Auto Plus SRL erau trimiși în Baia Mare, pe strada Independenței, la Showroom-ul Fortuna Motors pentru a face formalitățile și a preda mașina. Showroomul aparţinea unui vechi partener de afaceri al lui Cristinel Smadu, client de bază pentru termopanele sale, Flaviu Leșe. Jumătate din tichetele Raba alocate judeţului Satu Mare au fost preluate de firma fratelui liderului PC, care a făcut avere trimiţându-i pe stămăreni la Baia Mare.

Prieteni de comisioane şi de beţie

Cristinel Smadu face angajări, numiri şi destituiri după bunul său plac. Pe cumnatul său, care este de profesie avocat şi, pe plan personal, soţ de judecătoare, se laudă că la făcut secretar la MAE în relaţia cu Diaspora. La şpriţuri, spune că nu putea să uite şi de cumnata sa, pe care a mutat-o la Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti. Bineînţeles, cu mare fală, se laudă că este nedespărţit de ministrul Agriculturii, căruia îi grijeşte copiii de multe ori, culcându-i la el. Beau împreună şi îşi fac concediile tot împreună. De altfel, Cristinel Smadu îşi face concedii de nabab în Monaco, iar weekend-urile şi le petrece la Mamaia, în cluburi exclusiviste, potolindu-şi setea cu băuturi dintre cele mai fine. Tot la capitolul plăceri şi-a trecut şi ultima achiziţie, un ceas Hublot din aur roze, cu preţ de catalog de circa 20.000 de euro. Astea toate dintr-un salariu de bugetar, din care 5.500 de lei sunt popriţi de bănci.

Organizaţia PC Satu Mare are mai mulţi directori şi funcţionari, în special din domeniul agriculturii, decât membri de partid. Datorită relaţiei apropiate cu ministrul Agriculturii, taie şi spânzură, ameninţând lumea

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.