Reactoarele nucleare 3 si 4 de la Cernavoda ajung pe mana chinezilor. Asiaticii vor controla si o parte din energia termica din Romania. Oare e bine?

Reactoarele nucleare 3 si 4 de la Cernavoda ajung pe mana chinezilor. Asiaticii vor controla si o parte din energia termica din Romania. Oare e bine?

Reactoarele nucleare 3 si 4 de la Cernavoda ajung pe mana chinezilor. Asiaticii vor controla si o parte din energia termica din Romania. Oare e bine?

by September 22, 2015 0 comments

Noua centrala energetica pe care o va construi o companie chineza, China Huadian Engineering, ca urmare a unor intelegeri cu Guvernul Romaniei si Complexul Energetic Oltenia, “ar trebui sa inlocuiasca capacitatile existente a caror durata de viata este expirata si a caror tehnologie ce apartine anilor ’70 este depasita”, se arata intr-un raspuns al Complexului Energetic Oltenia transmis in urma unei solicitari a HotNews.ro.

Astfel, in cazul in care centrala va fi construita, chinezii vor controla o mare parte din productia de energie din Romania. In perioada urmatoare, CE Oltenia si compania chineza vor infiinta o societate mixta, Huadian Oltenia Energy SA, care ar urma sa se ocupe de construirea centralei de 600 MW, lucrarile fiind estimate la 850 milioane euro. Insa in ciuda contributiei semnificative a partii romane, chinezii vor detine 91% din actiunile companiei mixte. Reamintim ca tot o companie chineza va construi si reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda.

Potrivit unor informatii publicate recent de Profitul.ro, care citeaza in exclusivitate dintr-un memorandum aprobat de Guvern, compania mixta cu actionar roman nesemnificativ va contracta un imprumut bancar in valoare de peste 574 milioane euro. Imprumutul va fi garantat cu active ale Complexului Energetic Oltenia. Mai mult, va fi achizitionat si un teren apartinand SC Energoconstructia Filiala Bucuresti SA pentru garantarea imprumutului. Intrebati ce se va intampla in cazul in care bancile ar trece la executarea acestor bunuri ale CE Oltenia, reprezentantii acesteia au raspuns ca investitorul se obliga sa plateasca daunele directe suferite.

“In documentele incheiate anterior datei de inregistrare a societatii mixte Huadian Oltenia Energy SA (HOE) a fost reglementat modul de participare a investitorului la capitalul social si la finantarea proiectului, din perspectiva modalitatii de garantare a finantarilor contractate de la Terti Imprumutatori. In situatia executarii de catre Tertii Imprumutatori a garantiilor ce vor fi constituite asupra activelor, investitorul se obliga sa plateasca Complexului Energetic Oltenia daunele directe suferite”, sustine Complexul Energetic Oltenia in raspunsul transmis HotNews.ro. Reprezentantii companiei mai spun ca CE Oltenia va contribui cu o parte redusa de active. Exemple: infrastructura ramasa disponibila si neutilizata la ora actuala, dupa scoaterea din functiune a unei puteri de 400 MW (2×200 MW), infrastructura de alimentare cu apa rece, statia de concasare nr.3 cu dotarile aferente, depozitul de carbune concasat- stiva 3.

Societatea mixta Huadian Oltenia Energy SA va avea sediul in Rovinari, in cadrul careia vor lucra un nr. de 150 de angajati. Initial, chinezii vor avea un aport de cel putin 30% din totalul capitalului social necesar realizarii investitiei, urmand sa asigure apoi restul finantarii.

Intrebati cum poate fi justificata construirea unui nou grup in conditiile in care consumul de energie in Romania este tot mai scazut, reprezentantii companiei au spus ca “aceasta noua capacitate de productie ar trebui sa inlocuiasca capacitatile existente a caror durata de viata este expirata si a caror tehnologie ce apartine anilor ’70 este depasita”. “De asemenea, necesitatea unei capacitati de productie pe combustibili conventionali este pe deplin dovedita in aceste zile in care carbunele asigura peste 30% din consumul national de energie. Referitor la rentabilitatea acestui proiect, investitorul strain nu va demara un proiect fara studii prealabile care sa ateste eficienta acestei investitii”, a mai precizat CE Oltenia. In acest moment, CE Oltenia detine 12 grupuri cu o putere instalata totala de 3.600 MW, din care functionali sunt 3.000 MW

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.