Adrian Nastase: Daca Liviu Dragnea vrea pace, trebuie sa se pregateasca de razboi

Adrian Nastase: Daca Liviu Dragnea vrea pace, trebuie sa se pregateasca de razboi

Adrian Nastase: Daca Liviu Dragnea vrea pace, trebuie sa se pregateasca de razboi

by October 12, 2015 0 comments
Adrian Năstase se află încă sub sancțiunile impuse de instanță ca timp de cinci ani să nu  aibă dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, potrivit dcnews.ro. Cu toate acesta, fostul premier, într-o postare pe blog, scrie că a urmărit alegerea noului președinte al PSD de duminică.

“Desi spectator, am urmarit cu atentie pregatirile pentru alegerea presedintelui PSD si desfasurarea scrutinului de ieri”, a scris Adrian Năstase pe blog.

“Putini isi mai amintesc dar aceasta formula de alegere a presedintelui partidului a fost propusa de mine, in 2004, odata cu propunerea de alegeri preliminare in partid pentru parlamentare. Era o formula simetrica pentru alegerea liderului PSD. Preluam modelul Partidului Socialist Francez si al Partidului Muncii din Israel. Ea nu a putut fi aplicata dupa 2004 din cauza rezultatatelor de la alegerile prezidentiale.

De aceea, in 2005, la Congres, s-a mers tot pe varianta clasică, fiind vorba de un congres extraordinar. La fel s-a intamplat la Congresul extraordinar din 2006. In 201o, batalia s-a dat pentru stabilirea numarului de delegati din fiecare organizatie judeteana. In final, a fost ales Victor Ponta.

Marian Vanghelie a subliniat recent rolul meu in alegerea lui Ponta. Este modest. Rolul lui a fost cel putin la fel de important. Initial eram inscris in cursa pentru funcria de presedinte. Mircea Geoană, pentru a se realege, i-a dublat insă lui Vanghelie – care atunci era mâna lui dreaptă – numărul de delegati la Congres, a propus ca fiecare candidat sa vina cu o lista blocata de vicepresedinti (el luând pe listă presedintii de organizatii, in majoritate pusi de el la judete) si organizand Congresul nu la Palatul Parlamentului ci la Romexpo, acolo unde Vanghelie avea experientă in organizat actiuni!

In aceste conditii, eu m-am retras dar l-am sustinut pe Ponta, pe ale cărui calităti le apreciez, in continuare. La acel Congres, in 2010, s-a introdus in statut formula alegerii presedintelui prin vot „universal” in partid. Primul exercitiu de acest fel a avut loc ieri. Cred, in continuare, că este o variantă bună, utilă pentru „inventarierea” membrilor activi ai partidului, pentru testarea fortei de organizare, pentru capacitatea de mobilizare rapidă, pentru starea de moral a militantilor partidului. Un exercitiu util pentru forta si unitatea partidului.

A fost si un test pentru calitatile de organizator ale lui Liviu Dragnea, care a confirmat puterea de a mobiliza structurile partidului, de a le „trezi” după alegerile prezidentiale din 2014. Felicitări, Liviu!

PS. Tinând seama de experientele mele, adaug, totusi, un vechi adagiu roman: „Si vis pacem, para bellum”.

(Dacă vrei pace, pregătește-te pentru război este o expresie latină folosită de Publius Flavius Vegetius Renatus în lucrarea sa De Re Militari, vol. III. n.r.)

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.