Defrisarile ilegale, atentat la siguranta nationala. Un proiect de lege care a trecut de Camera Deputatilor

Defrisarile ilegale, atentat la siguranta nationala. Un proiect de lege care a trecut de Camera Deputatilor

Defrisarile ilegale, atentat la siguranta nationala. Un proiect de lege care a trecut de Camera Deputatilor

by October 7, 2015 0 comments

Proiectul legislativ pentru includerea defrisarilor ilegale si a exploatarilor fara amenajament silvic in cadrul amenintarilor la adresa securitatii nationale a fost adoptat tacit, miercuri, de Camera Deputatilor, prima camera sesizata, potrivit Hotnews.ro. Propunerea vizeaza completarea Legii privind siguranta nationala a Romaniei, avand caracter organic. Camera decizionala ramane Senatul.  

Initiatorul legii, deputatul PNL Lucia Varga, a depus legea la doar doua saptamani dupa protestele fata de defrisarile ilegale de la inceputul lunii mai.

“Aceasta modificare a legii sigurantei naţionale permite sa se considere taierile ilegale drept o vulnerabilitate la siguranta nationala. Aceasta inseamna ca institutiile abilitate, MAE, MApN, SRI sa intervina, alaturi de Ministerul Mediului pentru a realiza un control si o verificare a acestui fenomen”, a declarat Lucia Varga, la conferinta de presa pentru prezentarea proiectului legislativ, potrivit Mediafax.

Propunerea legislativa semnata de 51 de parlamentari liberali vizeaza completarea Art. 3 al Legii privind siguranta nationala a Romaniei nr. 51/1991 astfel:

  • defrisarile ilegale pe suprafete mai mari de 1 hectar, reducerea fara aprobari ilegale a consistentei unui arboret cu mai mult de 50% fata de prevederile amenajamentului silvic in vigoare
  • exploatarea fara amenajament silvic a padurilor incadrate in tipurile functionale T1 si T2, stabilite conform normelor tehnice de amenajare a padurilor

Padurile incadrate in tipul functional T1 se refera la padurile cu functie speciala pentru ocrotirea naturii, iar cele din T2 sunt paduri cu functii speciale de protectie situate in statiuni grele sub raport ecologic, potrivit site-ului Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Proiectul va merge la Senat, care este camera decizionala in ceea ce priveste includerea defrisarilor ilegale pe lista amenintarilor la adresa nationala.

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.