Gabriel Oprea, in corzi! DNA cere urmarirea penala a liderului UNPR. Victima colaterala: procurorul general

Gabriel Oprea, in corzi! DNA cere urmarirea penala a liderului UNPR. Victima colaterala: procurorul general

Gabriel Oprea, in corzi! DNA cere urmarirea penala a liderului UNPR. Victima colaterala: procurorul general

by January 25, 2016 0 comments

Directia Nationala Anticoruptie cere luni incuviintarea urmaririi penale a fostului ministru de Interne Gabriel Oprea, sub acuzatia de abuz in serviciu. Oprea este acuzat ca ar fi folosit resursele umane si materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, in mod nelegal, insotirea deplasarilor efectuate de ministru cu echipaje ale politiei rutiere. Totodata, fostul ministru este acuzat ca ar fi incheiat un protocol in baza caruia procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie Tiberiu Nitu a beneficiat de insotirea deplasarilor efectuate cu echipaje ale politiei rutiere, primind astfel “un folos necuvenit”.
Astfel, conducerea DNA a transmis procurorului general referatul cauzei pentru a sesiza Senatul pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de Gabriel Oprea, la aceasta data senator, se arata intr-un comunicat de presa transmis de DNA. Procurorii precizeaza ca, la data comiterii faptelor de care este acuzat, Gabriel Oprea era ministru.

Oprea este acuzat de procurori de doua fapte de abuz in serviciu.

1. DNA sustine ca in perioada in care era ministru, Oprea ar fi folosit resursele umane si materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, in mod nelegal, insotirea deplasarilor efectuate de ministru cu echipaje ale politiei rutiere.

Astfel, in perioada ianuarie 2014 – noiembrie 2015, in care Oprea a detinut functia de ministru al Afacerilor Interne (iar incepand cu martie 2014 si pe cea de viceprim-ministru pentru securitate nationala), acesta a beneficiat de insotire permanenta cu echipaje ale politiei rutiere, in conditiile in care, potrivit legii, beneficiaza de insotire cu echipaje ale politiei rutiere presedintele Romaniei, presedintii celor doua camere ale Parlamentului si prim-ministrul.

Legea prevede, in cazul ministrilor, ca acestia pot beneficia de insotire cu echipaje ale politiei rutiere doar in situatii deosebite, care impun deplasarea in regim de urgenta (conditii care trebuie indeplinite simultan).

Insa din probe rezulta ca, in perioada in care era ministru, Oprea Gabriel ar fi fost insotit in cvasitotalitatea deplasarilor, inclusiv in cadrul deplasarile zilnice la sediul Ministerului si cele saptamanale la sedintele de Guvern, sau la destinatii cu vadit caracter privat  -vizite particulare, sediile unor partide politice, restaurante, revenirea zilnica la locuinta personala-, inclusiv in afara programului de lucru si in zilele nelucratoare.

Potrivit procurorilor, Oprea ar fi realizat in medie aproximativ 5 deplasari zilnice pe parcursul carora era insotit de echipaje ale politiei rutiere.

2. Procurorii anticoruptie il acuza pe Oprea ca i-ar fi asigurat coloana oficiala procurorul general al PICCJ Tiberiu Nitu, care ar fi primit atsfel “un folos necuvenit”.

DNA se refera la un protocol incheiat la MAI cu PICCJ in data de 4 aprilie 2014, care prevedea cooperarea dintre cele doua institutii in scopul insotirii autovehiculului utilizat de catre procurorul general cu echipaje ale politiei rutiere. MAI a fost reprezentat de Oprea.

Protocolul era fundamentat de doua acte normative, desi niciunul dintre ele nu include procurorul general printre persoanele indreptatite a beneficia de insotire cu echipaje ale politiei rutiere. In baza acestui protocol, procurorul general ar fi beneficiat, incepand cu luna aprilie 2014, cu caracter permanent, de insotirea deplasarilor efectuate pe raza municipiului Bucuresti.

In conditiile in care procurorul general nu era indreptatit sa beneficieze de insotire cu echipaje ale politiei rutiere, fapta ministrului i-ar fi aigurat un folos necuvenit procurorului general al PICCJ.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.