Belgia e sub asediu

Belgia e sub asediu

Belgia e sub asediu

by March 22, 2016 0 comments

Peste 34 de persoane au fost ucise şi 230 rănite în cele două atentate teroriste ce au avut loc marţi dimineaţa în Bruxelles, la aeroportul Yaventem şi staţia de metrou Maelbeek

Statul Islamic (ISIS) a revendicat atacurile, conform unei agenţii de presă afiliată grupului.

O a treia bombă ce urma să fie detonată la aeroportul din Bruxelles nu a explodat.

Doi suspecţi au fost arestaţi în preajma aeroportului. Scena a fost surprinsă de un trecător. Bilanţul victimelor a ajuns la 34, în timp ce peste 230 de persoane sunt rănite.

Bruxelles rămâne un oraş sub asediu. Deşi se încearcă acreditarea ideii că oamenii îşi reiau treptat îndeletnicirile, realitatea e că străzile sunt pustii, patrulate de soldaţi şi poliţişti înarmaţi până în dinţi, cu muniţie de război pe ţeavă şi care verifică tot ce mişcă. Jurnalistul Vlad Odobescu, aflat la Bruxelles, a surprins cadre într-o capitală a Europei paralizată la propriu.

Bilanţul morţilor a urcat la 32. La graniţa franco-belgiană a fost trimisă armata. Autorităţile au redeschis parţial transportul public în Bruxelles. Presa occidentală continuă să publice mărturii înspăimântătoare ale supravieţuitorilor. “Era o imagine de apocalipsa. Puteai vedea corpurile oamenilor, dar le lipseau membrele”, relatează un martor.

Un altul spune că a văzut oamenii zburând prin aer, aruncaţi de explozie. Oamenii fugeau pe lângă oameni fără mâini şi picioare care zăceau în bălţi de sânge, în timp ce tavanul, grav afectat de detonare, se prăbuşea peste toată lumea. Alphonse Youla, un lucrător de la aeroport în vârstă de 40 de ani, relatează că “am auzit un om strigând ceva în arabă, apoi o explozie. Apoi, o a doua explozie, o explozie masivă, mult mai mare. A fost ceva îngrozitor. Am văzut cel puţin şapte oameni morţi. Era sânge. Oameni care-şi pierduseră picioarele. Se puteau vedea peste tot corpuri, dar fără membre”.

„Suntem îngroziţi şi întristaţi şi folosesc acest prilej pentru a exprima întreaga compasiune şi condoleanţe celor loviţi de acest incident, autorităţilor belgiene, poporului şi cred că este, dacă se confirmă ipoteza unui atentat, un eveniment care ne arată că terorismul a rămas în inima Europei. Suntem extrem de îngrijoraţi şi vom urmări evoluţia de la Bruxelles”, a afirmat Klaus Iohannis, preşedintele României, într-o declaraţie făcută după atentatele de la Bruxelles. Printre măsurile suplimentare de securitate pe care le ia România se numără şi acelea care privesc meciurile naţionalei tricolore de fotbal de mâine, de la Giurgiu, cu Lituania, şi de duminică, de la Cluj, cu Spania.

Transportul public din Bruxelles a fost suspendat, avioanele nu mai decolează şi nu mai aterizează pe aeroport. Guvernul a decretat trei zile de doliu naţional în Belgia. Presa a fost rugată de autorităţi să nu mai furnizeze detalii care pot afecta ancheta.

Scene terifiante sunt descrise de supravieţuitorii exploziilor de la aeroportul din Bruxelles. “Pretutindeni era plin de sânge şi corpuri omeneşti dezmembrate”, povestesc martori citaţi de presa britanică. Daily Mail dezvăluie că tot personalul în afara angajaţilor strict necesari a fost evacuat de la Tihange, o centrală atomică situată la 90 de kilometri de Bruxelles.

Cu doar câteva secunde înaintea exploziilor de la aeroport, martori citaţi de Daily Mail povestesc că a izbucnit un schimb de focuri între forţele de ordine şi atacatori. Apoi s-au auzit strigăte în arabă şi s-au detonat bombele.

Cel puţin 20 dintre morţi ar proveni de la metrou, unde o bombă a explodat într-o garnitură aflată în mişcare, în tunel. Surse dezvăluie pentru presa occidentală că ar fi vorba de 34 de morţi, şi nu 31, aşa cum informează guvernul belgian.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<