Creştinii ortodocşi au intrat în săptămâna premergătoare Sfântului şi Marelui Post

Creştinii ortodocşi au intrat în săptămâna premergătoare Sfântului şi Marelui Post

Creştinii ortodocşi au intrat în săptămâna premergătoare Sfântului şi Marelui Post

by March 7, 2016 0 comments

Duminică, 6 martie, a coincis cu lăsata secului de carne pentru postul Sfintelor Paști. Duminica în care a avut loc acest eveniment de mare importanță creștină se numește “Duminica Înfricoșatei Judecăți”, ce deschide o săptămână pregătitoare pentru începutul Postului Mare, scrie activenews.ro.

Începând de luni s-a intrat în “săptămâna brânzei”, în care consumul de carne este oprit dar se pot consuma lactate și ouă. Zilele de miercuri și de vineri din această săptămână au dezlegare la pește.

Potrivit sursei, de regulă, cuvântul sec, din sintagma “lăsata secului”, este înțeles ca fiind sinonim cu uscat, fără grăsime, de post. Însă, la Sfinții Părinți, accentul nu cade numai pe mâncare, omul trebuind să se căiască în această perioadă, să se gândească la greșelile sale și să încerce să se îndrepte.

“Secul” este și o referință la “secular”, la cele lumești, lăsarea secului având sensul de părăsirea celor lumești, a plăcerilor acestei lumi.

Postul Sfintelor Paști este așezat în cinstea Patimilor Domnului și ne amintește de postul de patruzeci de zile al Mântuitorului în pustie, înainte de a ieși în lume pentru propovaduirea Evangheliei.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.