Klaus Iohannis ne da o veste buna! Presedintia a promulgat legea darii in plata

Klaus Iohannis ne da o veste buna! Presedintia a promulgat legea darii in plata

Klaus Iohannis ne da o veste buna! Presedintia a promulgat legea darii in plata

by April 28, 2016 0 comments

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat joi ca a promulgat Legea Darii in Plata. Seful statului a precizat ca a apreciat faptul ca parlamentarii au tinut cont de observatiile pe cale le-a trimis odata in Parlament cand a retrimis legea spre reexaminare, astfel incat “legea in forma actuala este in regula“, potrivit hotnews.ro.

Declaratia facuta de Klaus Iohannis:

Buna ziua! Astazi am cateva lucruri importante de comunicat.  Primul se refera la Legea darii in plata sau cum se numeste cu titlul complet Legea privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite. Aceasta lege a ajuns initial la mine si am retrimis-o in Parlament cu cateva observatii.

La momentul respectiv, dupa parerea mea, legea nu a fost foarte bine elaborata. Parlamentul a luat in considerare aceste observatii pe care le-am trimis, a modificat legea corespunzator si mi-a retrimis legea  in forma noua.

Am apreciat faptul ca Parlamentul a tinut cont de observatiile mele si consider ca legea in forma in care a ajuns acum la promulgare este in regula. In consecinta am promulgat aceasta lege si astazi va fi publicata in Monitorul Oficial.

Al doilea lucru se refera la Legea pentru modificarea si completarea Legii 334 din 2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, o lege de modificare deci, care contine un punct care a fost discutat in spatiul public destul de mult si din acest motiv vreau sa detaliez un pic despre ce este vorba. O noua norma, care a fost introdusa prin legea de modificare, este o norma care introduce o asa-numita afectatiune speciala pentru conturile de campanie ale partidelor politice.

Practic, contul de campanie al unui partid nu poate fi executat silit. Trebuie sa tinem cont cand evaluam aceasta noua norma de cel putin doua lucruri. Primul lucru se refera la faptul ca exista un fenomen, negativ in esenta, dar exista, numit migratia politica – politicieni care parasesc un partid si trec in alt partid sau politicieni care parasesc un partid si infiinteaza alt partid.

Este foarte usor de imaginat ca un creditor al unui partid migreaza el sau migreaza simpatia creditorului catre un nou partid si atunci putem sa ne imaginam situatii in care competitia politica este falsificata daca se aplica o executare silita la contul unui partid, exact in campania electorala.

Al doilea lucru de care trebuie sa tinem cont este articolul 8 din Constitutie, care ne spune care este de fapt rolul unui partid politic si putem sa citim ca partidele politice contribuie la definirea si exprimarea vointei politice. Or, daca contul de campanie al unui partid este blocat exact in campania electorala, atunci cu siguranta apare o situatie care afecteaza semnificativ felul in care acel partid se poate exprima sau poate contribui la formarea vointei politice. Tinand cont de aceste aspecte, am considerat ca norma nou introdusa de legiuitor este corecta, drept pentru care am promulgat aceasta lege.

A treia chestiune pe care am tinut sa o comunic astazi este faptul ca am semnat numirea Procurorului General, Augustin Lazar.

In fine, un lucru care tine mai mult de mine, cred ca este bine sa se stie ca mi-am facut viza de resedinta pe Bucuresti, adica voi vota la alegerile locale aici, pentru Primar General, pentru primar de sector la Bucuresti si, evident, si pentru Consiliul General si pentru consiliul de sector. Mi s-a parut ca este corect asa si, in consecinta, voi fi si mai interesat de felul in care se face campanie electorala pentru Bucuresti.

Mai am un punct, pe care il las pentru sfarsit, daca aveti intrebari, doua maximum trei intrebari sunt dispus sa iau.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.