Cum blochează un deputat al României investițiile cu fonduri europene într-o zonă turistică din Satu Mare

Cum blochează un deputat al României investițiile cu fonduri europene într-o zonă turistică din Satu Mare

Cum blochează un deputat al României investițiile cu fonduri europene într-o zonă turistică din Satu Mare

by May 20, 2016 0 comments

Noul baron local de Satu Mare, deputatul Octavian Petric, președinte interimar al organizației PSD, sfidează opinia publică și încearcă să blocheze investiții cu fonduri europene într-o zonă turistică, în plină dezvoltare. Petric și-a construit o casă de vacanță în mijocul stațiunii Tășnad,  șiacum vrea liniște. Fără autorizație de construcție, mai mult, ar fi intrat cu 80 de cm lățime pe proprietatea vecinului.

Pentru a nu-l deranja nimeni, face tot posibilul să oprească construcția de vile, moteluri sau pensiuni în jurul lui. Vecinii săi revoltați ne-au declarat  că deputatul PSD le-a spus clar că el, atunci cînd vine la casa de vacanță, de obicei în weekend,  nu vrea să audă gălăgie. Trebuie precizat că proprietatea lui Octavian Petric este plasată chiar în centrul stațiunii Tășnad, lângă ștrandul termal, unde, anual, vin  la băi cu apă termală, sute de mii de turiști, din țară, dar și din Ungaria sau Ucraina.

Doamna Maria este o femeie de afaceri din Tășnad care și-a deschis în centrul stațiunii un motel numit ”Dora” cu fonduri europene. Este o pensiune de 2 stele, cu restaurant la parter, cu o capacitate de 40 de locuri și cu un restaurant cochet, la parter și cu un sistem de încălzire cu panouri solare.  A reușit să ridice construcția, în 2011,  cu 130 000 de euro, bani obținuți prin Programul Regional de Dezvoltare, Regio. Maria Maier și-a mai cumpărat un teren de 240 de mp pătrați, undeva în apropiere. Aici, dorește să acceseze din nou fonduri europene pentru a-și extinde afacerea și a investi într-o nouă pensiune turistică, pentru care ar putea să primească 200 000 de euro, tot pe programul Regio, dar în exercițiul financiar 2014-2020. ”Trebuie să mă grăbesc pentru că lunile astea trebuie să-i dea drumul la program”, ne-a spus dânsa.

A blocat o investiție cu fonduri europene

Ghinionul doamnei Maria a fost să-l aibe ca vecin tocmai pe noul baron de Satu –Mare, Octavian Petric.  O primă problemă , potrivit femeii de afaceri: a intrat pe proprietatea ei, cu construcția casei, cu 60-80 de cm. ”Acum sunt blocată pentru că nu pot stabili vecinătatea. Trebuie să am foarte clară situația proprietății din punct de vedere juridic pentru a demara proiectul cu banii europeni. Am încercat să stau de vorbă cu domnul deputat, dar nu am ajuns la nicio înțelegere. M-a întrebat dacă vreau să-i vând lui terenul. I-am spus clar că am cumpărat pentru a investi în capaciatea turistică a zonei. La noi vin foarte mulți turiști și avem nevoie de mai multe spații de cazare, iar dacă avem această oportunitate cu fonduri nerambursabile, de ce să nu profităm? Așa se dezvoltă și zona, are de câștigat și primăria și județul nostru”, ne-a explicat doamna Maria. Ea ne-a precizat că deputatul Petric nu este încântat de ideea construirii chiar lângă casa lui a unui pensiuni, pentru că el vrea liniște.

” Nu înțeleg ce vrea domnul deputat. El și-a făcut casă chiar în zona turistică. În plin sezon, lumea vine la Tășnad la distracție, la băi, este muzică și voie bună peste tot. Cum poate găsi aici liniște? Putea să-și facă casă de vacanță undeva, lângă pădure, nu în centrul stațiunii”, ne-a mai spus Maria Maier. Acum, doamna Maria nu dorește decât să clarifice situația, să se întâlnească cu deputatul Petric, să cadă la înțelegere cu el ( deși acesta refuză să stea de vorbă cu vecina lui) pentru că timpul trece și poate pierde finanțararea pentru un nou proiect turistic. Așa se ajunge ca, din cauza mofturilor unui parlamentar al României, care s-a văzut, în ultima perioadă și președinte interimar la  PSD Satu Mare ( după ce fostul șef al partidului, Mircea Govor s-a retras în urma problemelor din justiție), să fie pierdută o finanțare europeană, foarte importantă pentru zonă. Așa înțelege un deputat din Parlamentul României să reprezinte interesele alegătorilor săi?

Nu vrea casă mai înaltă ca a lui

Un alt vecin care are probleme cu deputatul Octavian Petric este Sorin Bicăzan, pe același motiv: nu vrea să audă gălăgie în preajma lui. Bicăzan are începută  o casă de vacanță cu două nivele, dar Petric a făcut tot posibilul să-i blocheze construcția. ”Tot scandalul a apărut după ce l-a deranjat că am făcut casa mai înaltă decât a lui. La un moment dat a venit la mine să mă întrebe ce vreau să construiesc. I-am spus că vreau să ridic o casă cu două nivele. Atunci mi-a spus să o fac doar cu un nivel și mi-a cerut să nu fac cumva pensiune  că o să-i stric liniștea”, ne-a declarat Sorin Bicăzan.

Acesta ne-a explicat că, după ce a aflat ce intenții are, deputatul Petric a început să facă presiuni la nivelul primăriei pentru a nu primi autorizația de construcție. ”Am așteptat un an de zile să primesc toate actele necesare pentru casă, dar nu am primit nimic. M-am dus de multe ori la primărie și m-au tot amânat. Am înțeles că domnul deputat a trecut pe acolo pentru a-mi băga bețe în roată”.

Drept consecință, ne-a mai spus Bicăzan, a început lucrările pentru ridicarea vilei sale, considerând, că pe parcurs, o să obțină toate autorizațiile necesare. Dar, în loc să obțină hârtiile de la autoritățile locale, a primit preaviz pentru oprirea lucrărilor pe motiv că nu are autorizație de construcție. ” Da, recunosc, am construit fără acte, dar primăria m-a obligat,  pentru că m-a tot  dus cu vorba un an de zile”, a mai spus vecinul deputatului. Acesta ne-a precizat că Petric face tot posibilul pentru a-i bloca lucrările. Trebuie precizat că primarul de la Tășnad, Vasile Mitrașcă,  este membru PSD, iar deputatul Petric este șeful organizației PSD Satu Mare. E de înțeles de ce primăria a refuzat să-i elibereze autorizația de construcție!.

Soția lui, influență pe lângă Poliție?

Mai mult,potrivit unor  surse din zonă, nici soția deputatului Octavian Petric nu este străină de toate presiunile la care sunt supuși vecinii  lor. Ea lucrează în Poliție,  a fost purtător de cuvânt la Inspectoratul Județean de Poliție Satu Mare. Gurile rele  spun că și-ar fi folosit influența pe lângă Poliția Tășnad și IPJ Satu Mare pentru a bloca construcțiile vecinilor săi. Așa s-ar explica și faptul că oamenii legii au tot dat târcoale pe lângă  casa lui Bicăzan, iar când primăria a sistat lucrările, au trecut cam în fiecare zi pe acolo pentru a observa dacă decizia este pusă în aplicare.

Interesant este faptul  că nici deputatul Octavian Petric  nu ar avea  autorizație de construcție pentru vila pe care și-a ridicat-o, mai mult, a construit-o exact pe suprafața de teren pe care a deținut-o ( nu mai vorbim că a intrat și pe proprietatea Mariei Maier), nerespectând măcar 60 de cm de la granița cu ceilalți vecini.

Statiunea Tășnad din Satu Mare s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani, primind fonduri guvernamentale și europene pentru infrastructura edilitară. Băile  termale atrag an de an sute de mii de turiști din tot județul, dar au început să vină mulți oameni din județele limitrofe,( chiar și țările vecine – Ungaria și Ucraina),  atât tineri cât și pensionari, care vin, în special pentru tratamente.

Milionar în euro, dar nu-și plătește utilitățile

Presa centrală a scris despre deputatul Octavian Petric că este milionar în euro, fiind asociat la firmele MetalPet şi Comet SRL, ambele producătoare de profile metalice.  El a absolvit Liceul industrial nr. 4 din Satu Mare, iar noua ani mai târziu a ajuns sef de atelier la Cooperativa Constructorul Satu Mare. În 1994 s-a apucat de afaceri, iar zece ani mai târziu s-a pus cu burta pe carte si în doar doi ani a obinut nu mai puţin de trei diplome: 2004 – Diploma de licența Facultatea de drept – Universitatea Hyperion Bucuresti; 2005 – Certificat absolvire – seria XIV – Colegiul Naional de Aparare; 2006 – Diploma absolvire masterat – Univ. de Vest Vasile Goldis Arad.

În 2014 s-a aflat în conflict cu Consiliul Județean pentru că a refuzat că plătească utilitățile într-un spațiu oferit pe gratic de CJ Satu Mare, potrivit presei centrale.  Acesta, în calitate de președinte al Confederației Patronale UGIR 1903 Satu Mare, a primit din partea Consiliului Județean, în 2006,  un birou din Palatul Administrativ în mod gratuit, el angajându-se să plătească doar energia termică, electrică, salubritate și liniile telefonice. Era vorba de vreo 200 de lei pe lună. Însă acesta nu a plătit niciun ban timp de 9 ani. Drept urmare, CJ Satu Mare a fost obligat să-l dea în judecată pentru a-și recupera datoria acumulată de 8.231 lei, la vremea aceea. Petric ar fi primit zeci de somații de la CJ pentru a cădea la o înțelegere, dar a refuzat permanent o întâlnire. Așa înțelege noul baron de Satu Mare să soluționeze cauzele în care este implicat!

Din păcate, nu am reușit să vorbim cu deputatul Octavian Petric, nici cu primarul de la Tășnad, pentru a avea perspectivă mai largă asupra situației prezentate. Dar poate reușim într-un viitor articol.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.