Rețeaua arabă din sectorul 2. Moștenirea lui Onțanu și continuitatea PSD

Rețeaua arabă din sectorul 2. Moștenirea lui Onțanu  și continuitatea PSD

Rețeaua arabă din sectorul 2. Moștenirea lui Onțanu și continuitatea PSD

by June 3, 2016 0 comments

Arabii din Bucuresti si-au dezvoltat o adevărată rețea de influență în sectorul 2, unde și-au construit afaceri puternice, fiind protejați și propulsați în lumea bună de potentații vremii, in special din zona PSD. Președinți, prim-miniștri, parlamentari sau primari și-au dat mâna pentru ca business-urile  musulmanilor originari din Orientul Mjiljociu, stabiliți în România, să prospere. Primul care  a deschis calea afacerilor ”fără număr” al arabilor a fost  Ion Iliescu,  apoi, pe aceeași directie  a acționat și premierul  Adrian Năstase, dar și  deputați PSD, precum Rodica Nassar ( căsătorită cu un libanez foarte influent). Ca să ajungem în zilele noastre,  primarul Neculai Onțanu  s-a transformat în îngerul lor păzitor iar , actualul edil interimar al sectorului 2, Mihai Toader, ruda lor directă ( fratele Rodicăi Nassar), vrea să  mențină la același nivel, structurile și combinațiile musulmanilor de la 2.

Aceștia, beneficiind de susținere politică (PSD) , și-au dezvoltat, fără probleme afacerile din zona imobiliară, educație, turism sau construcții. O rețetă de succes a reprezentat-o rețeaua construită de frații Nassar, Ghaled și Nassar, care au început cu un mic chioș de shaormenie lângă stadionul Dinamo și acum dețin școli private și complexe de învățământ în București și Constanța, dar și hoteluri și restaurante  la mare.  O garanție pentru dezvoltarea afacerilor a reprezentat-o, pentru familia arabă,  căsătoria lui Nassar  cu Rodica Nassar, deputat PSD, foarte apropiată de fostul președinte al României, Ion Iliescu.

Toader, protectorul afacerilor arăbești

În acest cerc restrâns de interese financiare a intrat și fratele Rodicăi Nassar, Mihai Toader( actualul candidat al PSD la sectorul 2), care a ocupat funcții importante în holdingul arabilor( director adjunct la Școala libaneză între 2010-2012), dar care a fost promovat și în funcții publice ( viceprimar la sectorul 2, pe lângă Neculai Onțanu), iar acum primar interimar, tocmai pentru a proteja businessurile musulmanilor . Candidatura acestuia pentru un mandat de edil nu poate fi înțeleasă decât a fi puternic  susținută de aceste rețele de arabi, cu cetățenie română, dar care trăiesc după propriile reguli.

Un exemplu în acest sens îl reprezintă înființarea unor școli private, unde  tronează normele și metodologiile școlare ale învățământului din Liban, diplomele acestora fiind recunoscute  în această țară. Aici se predă în limba arabă, engleză, franceză și mai puțin  în limba română.

Iliescu a deschis calea

Rodica Nassar, parlamentar PSD, a fost de la începuturi președintele organizației PSD sector 2. De la începuturi a fost o apropiată a lui Ion Iliescu. Fostul președinte a cultivat o relație specială cu lumea arabă din România, având origini de pe vremea lui Ceaușescu. Iliescu a promovat întotdeauna, de pe vremea când era membru influent al PCR, legături speciale cu Orientul Mijlociu. Așa putem înțelege de ce acesta, în calitate de lider PSD, dar și președinte al României a fost un apropiat al oamenilor de business arabi. Trebuie să ne amintim că Iliescu, în calitate de șef al statului,  a plecat de multe ori în delegații oficiale în străinătate, fiind însoțit de afaceriști arabi, precum Omar Hayssam. Potrivit informațiilor noastre și frații Nassar ar  fi fost foarte apropiați de Iliescu.

Interesant este faptul că soțul Rodicăi Nassar s-a orientat spre deschiderea unor școli private destinate  educației copiilor arabi care trăiesc  în România, sau  celor care  lucrează la  ambasadele din București. Este vorba de unități private, cu taxe foarte mari, considerate școli de lux. Mai întâi, Nassar Nassar a deschis, la începutul anilor 90,  Școala Libaneză, sub franciza unei unități de educație din  Liban, care nu s-a ridicat la standardele de calitate  românești, motiv pentru care a fost închisă. Astfel, el a deschis o nouă școală – Cambridge School of Bucharest, amplasată într-o clădire monumentală din Calea Dorobanți.

Școala, pe model libanez

Trebuie precizat că este doar numele de școala aceasta, iar legătura cu prestigioasa școală britanică nu ar fi decât faptul că folosește manualele Cambridge University. Taxele sunt foarte mari, aici învață beizadelele ”protipendadei” bucureștene, dar unde studiază, mai ales copiii oamenilor de afaceri arabi și ai oficialilor musulmani de la ambasadele din Capitală. Se predă în limba arabă, engleză, franceză, germană și foarte puțin în limba română. Surse din învățământ spun că este o școală de cultură și religie arabă, unde se promoveză valorile  lumii Orientului Mijlociu.

Cambridge School of Bucharest este înscrisă  în registrul special al ARACIP (Autoritatea română pentru asigurarea calității învățământului preuniversitar) la 13.03.2009, adeverința nr. 2663-13.03.2009, și aparține Fundației Școala Internațională  Libaneză (înființată  prin Incheierea Judecătorească din 20.10.2002 a Judecătoriei Sectorului 1).

Școala funcționează conform sistemului educațional din Republica Liban și oferă, conform registrului ARACIP “Certificate de promovare și de trecere în clasa următoare, iar pentru elevii ultimei clase de liceu Diploma de bacalaureat echivalentă sistemului de învățământ libanez”

În loc de clubul Universal, educație arabă

Interesant de precizat este că, în paralel cu Școala Cambridge, funcționează și o altă școală libaneză, denumită Bucharest Beirut International School, care  își are sediul pe strada Vergului, nr. 14, sector 2.  Este vorba de același tip de unitate de învățământ, de la grădiniță la liceu, fiind organizată, tot potrivit sistemului de învățământ libanez. Patronul acestei școli este Samer Bek Melhem, un libanez care a devenit cetățean român în anul 2007. Potrivit unor surse foarte bine documentate, acest Samer Melhem a încheiat o convenție, prin 2004, cu Nassar Nassar să ridice, împreună, o școală libeneză, la această adresă, dar până la urmă nu s-ar fi înțeles și fiecare și-a înființat propria unitate de învățîmânt privat.

Trebuie precizat că Școala libaneză din strada Vergului, sector 2,  funcționeză pe terenul și construcția Fundației pentru Tineret București,unde a existat Clubul Universal,  fiind vorba despre o unitate din  patrimoniul care a aparținut UTC. Înțelegerea initială   ar fi fost ca partenerii arabi ( Nassar și Melhem) să construiască pe terenul fundației o clădire care să servească Școlii libaneze, iar terenul să-l fi obținut sub formă de chirie.

Patrimoniu UTC, la dispoziția libanezilor

 

Ar fi fost vorba despre un parteneriat între Fundația pentru Tineret și Școala Libaneză. În cele din urmă, Nassar s-a dat la o parte, iar înțelegerea a fost parafată doar între Fundația pentru Tineret și Samer Melhem, reprezentant al SC Universal Construct SRL. Interesant este faptul că denumirea firmei lui Melhem este preluată de la vechiul club al tineterului, Universal. Aici, Melhem, prieten al soțului Rodicăi Nassar, a preluat locația clubului tineretului din sectorul 2 și l-a transformat în școală libaneză, sub denumirea de Bucharest Beirut International School.

Trădătorul: Ticu Plăcintă

Mai mult, Samer Melhem l-a luat ca asociat în firma SC Universal Construct SRL  pe Ticu Plăcintă, președintele Fundației pentru Tineret București. O afacere imobiliară foarte suspectă, pusă la cale de acest om de afacere arab și administratorul unei averi imobiliare impresionante: patrimoniul UTC. De altfel, Ticu Plăcintă este cunoscut ca fiind omul arabilor, el deținând, la un moment dat, funcția de director general Spring Time, patronul fiind un al om de afaceri libanez, extrem de puternic pe piața românească, Mohamad Murad.  Plăcintă  este acuzat că a plasat întreaga avere imobiliară a fostului UTC, sub administrarea unei firme private, controlate de fiul său, SC Tin Management Group. În acest context,Ticu  Plăcintă ar fi urmărit penal de procurorii DNA. Totul se petrece în sectorul 2, unde sunt cunoscute tunurile imobiliare , gestionate din umbră, de fostul primar al sectorului 2, Neculai Onțanu. De aceste afaceri , sub umbrela rețelei arabe, nu est străin nici actualul primar interimar, Mihai Toader, cumnatul lui Nassar Nassar.

Radu Mazăre, prietenul arabilor

Tot sub protecția și îndrumarea PSD, frații Nassar și-au extins afacerile din educație și la Constanța. Fostul primar, Radu Mazăre l-a ajutat pe Ghaled Nassar, cumnatul deputatei PSD, Rodica Nassar, să înființeze la Constanța, o nouă școală libaneză, Cambridge School, în 2002. Acesta  cumpărase la Constanța, în 1999, o terasă la Mamaia, apoi restaurantul Soleta de lângă plaja Modern din Constanța și restaurantul libanez din zona Dacia.

Pentru a înțelege legăturile ascunse și dubioase între oamenii de afaceri arabi ( libanezi, în cazul nostru), putem atrage atenția asupra cazului sirianului Moustafa Haj Saleh, găsit mort în august, 2015, în porbagajul unei mașini din București. Acesta era administratorul mai multor firme controlate de Mohammad Murad, dar care lucrase în trecut și pentru cumnatul Rodicăi Nassar, Ghaled Nassar. Potrivit presei centrale, Saleh era șef aprovizionare la mai multe hoteluri și complexul Phoenicia, deținut de milionarul Murad. El a fost, până în 2010 angajatul lui Ghaleb Nassar, care deținea 50% din societatea Transilvania Tour SRL, alături de Mansour jamil Dib, un alt libanez, om de încredere al lui Mohammad Murad.

 

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.