Scenariu pentru parlamentare: PSD-UNPR-ALDE, noul guvern din iarna, PNL-UDMR, in opozitie

Scenariu pentru parlamentare: PSD-UNPR-ALDE, noul guvern din iarna, PNL-UDMR, in opozitie

Scenariu pentru parlamentare: PSD-UNPR-ALDE, noul guvern din iarna, PNL-UDMR, in opozitie

by June 20, 2016 0 comments

Dacă scorurile obţinute de partide la alegerile locale din 5 iunie se vor menţine şi la alegerile parlamentare de la finalul acestui an, viitoarea majoritate guvernamentală poate fi construită în jurul PSD-UNPR-ALDE, iar PNL şi UDMR riscă să rămână în opoziţie, informează mediafax.ro.

După demisia Guvernului Ponta, în noiembrie 2015, fosta coaliţie formată din PSD, UNPR şi ALDE a continuat colaborarea în plan parlamentar, comportându-se unitar, în cele mai importante momente, atât în Camera Deputaţilor, cât şi în Senat. Cooperarea dintre cele trei formaţiuni se va reflecta şi în administraţiile locale, liderii lor stabilind deja să formeze împreună majorităţi în aproximativ 30 de judeţe şi la nivelul Capitalei. De asemenea, PSD, UNPR şi ALDE au demarat discuţii exploratorii în vederea încheierii unor alianţe preelectorale în perspectiva alegerilor generale de la finalul acestui an, în condiţiile în care UNPR este curtat şi de PNL.

Miza pentru PSD este că dacă cele trei formaţiuni vor obţine la toamnă cel puţin atâtea voturi câte au obţinut la localele din iunie, acest lucru le va permite să formeze singure guvernul, fără a mai avea nevoie de UDMR şi, la o adică, nici măcar de grupul minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor.

Dacă luăm în calcul votul politic la nivelul Consiliilor Judeţene, rezultatele finale, la nivel naţional, ale alegerilor din 5 iunie arată în felul următor: PSD+UNPR – 42,29%, PNL – 30,64%, ALDE – 6,32%, UDMR – 4,99%, PMP – 4,47%.

Spre deosebire la locale, la alegerile parlamentare există pragul electoral de 5% – procentul minim de voturi pe care un partid trebuie să îl obţină pentru a intra în Parlament. Deşi pe 5 iunie nici UDMR, nici PMP nu au atins pragul, totuşi ambele formaţiuni au fost foarte aproape de acest obiectiv şi este greu de crezut, mai ales în cazul UDMR, că nu vor intra în Parlament.

Aşadar, dacă parametrii înregistraţi la alegerilor locale vor fi, în mare parte, aceiaşi şi la parlamentare (prezenţă la urne, opţiuni politice), rezultatele scrutinului general din toamnă, traduse în mandate de parlamentari, vor arăta în felul următor: PSD+UNPR+ALDE – 241 de mandate (168 deputaţi şi 73 senatori), PNL – 150 de mandate (105 deputaţi şi 45 senatori), UDMR – 29 de mandate (20 deputaţi şi 9 senatori) şi PMP – 28 de mandate (19 deputaţi şi 9 senatori).

Având în vedere că numărul parlamentarilor a scăzut faţă de legislatura 2012 – 2016 (312 deputaţi + minorităţile şi 136 de senatori), procentul în mandate va fi următorul:

– la Camera Deputaţilor: PSD+UNPR+ALDE – 51,06% (fără minorităţi) sau 56,23% cu minorităţile, PNL – 31,9%, UDMR – 6.07% şi PMP – 5.77%;

– la Senat: PSD+UNPR+ALDE – 53,67%, PNL – 33,08%, UDMR – 6,61% şi PMP – 6,61%.

Scorurile obţinute de partide la alegerilor locale au fost întodeauna foarte importante în perspectiva parlamentarelor, constituind o avanpremieră a acestora.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.