Cum provoacă un scandal etnic, un europarlamentar Jobbik, pe teritoriul României

Cum provoacă un scandal etnic, un europarlamentar Jobbik, pe teritoriul României

Cum provoacă un scandal etnic, un europarlamentar Jobbik, pe teritoriul României

by July 26, 2016 0 comments

Un europarlamentar ungar ales pe lista neo-fasciștilor de la Jobbik a făcut un scandal monstru la Tribunalul Covasna. Krisztina Morvai s-a supărat pe angajații instituției pentru că nu vorbesc limba magiară în timpul serviciului. De asemenea, aceasta i-a certat de funcționari că nu au pliante în această limbă în interiorul tribunalului, scrie Dan Tănasă pe blogul său.

“Nici acum nu vrea să vorbească cu mine în limba maghiară”, s-a plans o pensionară pe holurile judecătoriei.

“Este de-a dreptul uluitor că în judecătoria unui oraș cu o populație 70-80% maghiară toate afișele sunt numai în limba română”, a spus Krisztina Morvai, membru al Parlamentului European din partea Ungariei.

Se pare că filmuleţul a fost realizat de Asociatia Nemzeti Jogvédő Szolgálat, în primavara anului 2016. 

„Umilinta, durere, privare de drepturi fundamentale … cu aceste cuvinte poate fi calificata viata de zi cu zi a populatiei maghiare din Ardeal pe toate ariile vietii.
Din acest cutremurator film documentar vom afla, in ce masura este impiedicata utilizarea limbii maghiare in viata de zi cu zi a institutiilor, autoritatilor publice, instantelor de judecata, incalcand astfel norme de drept comunitare si internationale privind drepturile si libertatile fundamentale ale oamenilor din Transilvania. Acest film documentar a fost realizat la turneul Asociatiei Nemzeti Jogvédő Szolgálat in primavara anului 2016. Filmul va fi inscriptionat si in limba engleza, astfel incat dupa sperantele noastre acesta va fi prezentat in fata tututor organizatiilor europene si internationale de aparare a drepturilor fundamentale ale omului, cu scopul de a prezenta in mod real adevarul despre situatia juridica si sociala ale maghiarilor din Transilvania, contrara situatiei idilice prezentata de Romania in fata tarilor europene. Scopul filmului este acela de a arata modalitatea sistematica si de o gravitate enorma a incalcarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale populatiei maghiare din Transilvania, care este adevarul crud si inspaimantator despre viata maghiarilor din Romania”, este descrierea clipului încărcat de asociaţie pe Youtube.

Pe de altă parte, jurnalistul Dan Tănasă scrie pe blogul să că gestul europarlamentarului este inacceptabil. 

„Gestul acestei doamne este inacceptabil. Un cetățean ungar își permite să intre într-o instituție publică a statului român pentru a-i certa pe angajații acestei instituții pentru că nu vorbesc limba maghiară sau pentru că nu pun la dispoziția cetățenilor formulare tipizate în limba maghiară. Solicit public Ministerului Afacerilor Externe să o declare persona non grata pe această doamnă”, declară Tănasă.

Iată videoclipul:

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<