Ministerul Educației vrea să le interzică rectorilor să dețină funcții politice

Ministerul Educației vrea să le interzică rectorilor să dețină funcții politice

Ministerul Educației vrea să le interzică rectorilor să dețină funcții politice

by September 29, 2016 0 comments

Ministerul Educatiei vrea sa le interzica rectorilor sa detina functii politice sau in Parlament. O masura similara ii va viza si pe directorii din preuniversitar.

Ministrul Educatiei Mircea Dumitru a anuntat joi, la Digi24, ca va prezenta saptamana viitoare un proiect prin care modifica punctual Legea Educatiei Nationale, propunand reintroducerea interdictiei de a cumula o functie executiva si de conducere in universitate cu o functie politica sau o functie in Parlamentul. Prin urmare, rectorii universitatilor nu ar putea sa fie simultan parlamentari. Ministrul are in vedere o interdictie similara si pentru sistemul preuniversitar unde apar, de asemenea,  “incompatibilitati de natura politica”.

Intrebat daca intentioneaza sa reintroduca interdictia de cumulare a functiei de rector cu functie politica, Mircea Dumitru a raspuns: “Ne-am propus la minister sa facem acest lucru introducand un proiect care va fi discutat de guvern. Nu vrem o reforma mare, nu vrem o noua lege a Educatiei, punctual pe anumite articole care ni se pare ca nu sunt de acord cu ce trebuie sa fie in universitati, sa putem face aceste modificari”.

Ministrul a precizat ca nu, cel mai probabil, va fi vorba despre un proiect de lege si nu o ordonanta de urgenta, pentru ca nu ar putea fi motivata urgenta, insa urmeaza ca acest lucru sa fie stabilit in urma consultarii cu premierul Dacian Ciolos.

“In primul o tinta ar fi clarificarea chestiunilor care tin de integritatea academica. Tot am pornit aceasta discutie cu problema plagiatelor. E un simptom al unei situatii mai generale care tine de etica, deontologie si integritate academica. Cred ca trebuie reasezata legea actuala a Educatiei a modului in care functioneaza in interiorul universitatilor aceste structuri care trebuie sa asigure o guvernanta buna dar si o respectare a integritatii”, a declarat Dumitru.

Ministrul a precizat ca “punctual sunt chestiuni legate de integritati, intedictia de a cumula o functie executiva si de conducere in universitate cu o functie politica sau o functie in Parlamentul Romaniei. Avem in vedere ceva similara si pentru invatamantul preuniversitar. Si acolo sunt, prin analogie, aceleasi probleme, directiunile scolilor si cu incompatibilitati de natura politica”.

Proiectul ar urma sa fie prezentat public saptamana viitoare.

Sursa: hotnews.ro

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.