
Cum a reactivat PNL un dinozaur din vremurile întunecate ale privatizărilor frauduloase
by Ancheteonline October 24, 2016 0 commentsPNL readuce în plin planul scenei politice un dinozaur din vremurile negre ale privatizărilor oneroase din România. Liberalii reactiveză un personaj controversat, un traseist politic, care s-a plimbat mai pe la toate partidele (PNTCD, PSD, PNL, PDL) , apropiat de baronii portocalii penali, care nu s-a făcut remarcat decât prin acuzatii de abuz în serviciu și sifonarea unuia dintre cei mai mare combinate industriale din vremea lui Ceașescu.
Este vorba despre Doru Oprișcan, numit de curând președinte interimar al PNL Mureș, prin contribuția directă a primarului Dorin Florea ( urmărit penal pentru fapte de corupție) și a baronului de Alba, Mircea Hava, care se află pe prima poziție pe listele liberalilor pentru Camera Deputaților. Oprișcan și-a făcut loc după l-a trecut pe listă moartă pe cel mai productiv parlamentar PNL în mandatul 2012-2016, senatorul Marius Pașcan. Este caz tipic de ipocrizie în partidul liberal, ținând cont de faptul că jocurile pentru parlamentare sunt făcute de un ”penal”, primarul din Târgu Mureș, care deși a fost obligat să se retragă din PNL, pe motiv că are dosar la DNA( finanțări ilegale ale echipei de fotbal ASA Târgu –Mureș), tot el trage sforile, în organizație.
Relansat de penalul Florea
Oprișcan a ajuns șef al filialei liberale cu concursul direct al lui Florea și prin implicarea lui Hava. Astfel, interesele lui Florea vor fi reprezentate în Parlamentul României de Doru Oprișcan, omul său de încredere. Cei doi se cunosc de pe vremea când amandoi activau în PNTCD, ei având aceeași evoluție politică. După ce au activat la PNTCD, cei doi au devenit independenți, cu sprijinul PSD, apoi au trecut pe la PNL și în cele din urmă, la PDL.
Însă de numele lui Oprișcan se leagă privatizarea controversată a combinatului Azomureș.În calitate de președinte FPS Mureș, el ar fi contribuit la trucarea licitației, astfel că prețul de vânzare a fost mult mai mic, o parte din prețul corect, constituindu-se, după câte se pare, comision pentru liderul țărănist. În același timp, Oprișcan care s-a ocupat direct de privatizarea Azomureș, a devenit director executiv al combinatului după ce fabrica a ajuns în proprietatea firmei din afara țării. Un evident conflict de interese!
Caz tipic de traseism politic
Evoluția politică a lui Doru Oprișcan a fost una sinuoasă. A început ca lider PNȚCD Mureș, președinte între 1996-200, funcție politică ce l-a ajutat să ocupe și o poziție oficială a statului, extrem de importantă: șef FPS Mureș, din calitatea în care s-a ocupat de numeroasele privatizări din acest județ, în perioada guvernării țărniste, multe dintre ele, dubioase.
Potrivit presei locale, după ce PNȚCD a pierdut alegerile din 2001, Doru Oprișcan a sărit în barca PNL, dar după unele certuri cu Eugen Nicolaescu ( fost ministru al Sănătății), a devenit consilier local independent, cu susținere PSD. O traiectorie asemănătoare cu cea a lui Florea: mai întâi țărănist, apoi primar independent, având sprijinul social-democraților. După ce Dorin Florea a sărit în barca PDL, Doru Oprișcan a făcut aceeași mișcare.
Trecerea la democrat-liberali s-a făcut cu ajutorul ”neprecupețit” al vicepreședintelui la nivel national, Mircea Hava, primar la Alba Iulia. Precizăm că Oprișcan a fost coleg de facultate cu Hava.Între 2009-2012 a fost un obscur deputat PDL, nefiind interesat de această funcție, ocupându-se mai mult cu afacerile sale. La un moment dat, el susținea că funcția de parlamentar este pierdere de timp. Trecut pe bară, după 2012, a revenit, anul acesta pe cai mari, tot cu ajutorul prietenilor săi mai vechi, primarul penal, Dorin Florea ( independent, dar susținut din umbra de PNL) și vicepreședintele Mircea Hava, edil la Alba Iulia. Interesant este că a primit funcția de președinte interimar al PNL Mureș, după ce l-a detronat pe Marius Pașcan din această poziție.
Rezultatul unui compromis cu UDMR
Totul, în înțelegere cu liderul vechilor liberali, Ciprian Dobre și politicienii UDMR, deranjați de politica dusă de Pașcan pentru recuperarea bunurilor românești( școli, păduri, terenuri), înstrăinate, pe căi ilegale, către Biserica Catolică sau familii ale grofilor maghiari, prin așa zisul proces de restituire ”in integrum”.Funcția politică a lui Oprișcan este rezultatul compromisurilor făcute la nivel de județ, de liderii PNL și UDMR, interesați să ascundă furăciunile făcute, în special în perioada guvernării liberale dintre 2004-2009. Astfel, Opriscan a trecut pe la mai toate partidele politice. Cum este cu criteriile de integritate in PNL???
Ca sef FPS, a vandut tot
Dar, Doru Oprișcan este mai bine cunoscut în urbea sa, ca un personaj controversat al vremurilor de tristă amintire pentru județul Mureș, (1996-2000) când s-au făcut privatizările întreprinderilor de stat. Ca lider al PNȚCD, Oprișcan a fost numit președinte al FPS Mureș, de prietenul său, Radu Sârbu, președinte al FPS, pe toată țara. Presa locală și cea centrală a relatat, pe larg, modul în care au fost vândute activele fabricilor din Mureș.
El a stat în funcție 3 ani de zile (1997-2000). În această perioadă, el a vândut cam ce ce reprezenta active de stat. În total, 200 de societăți dintr-un total de 229 foste întreprinderi din perioada comnistă. La finalul mandatului său, în portofoliul FPS se mai aflau 46 societăți pe acțiuni, din care 12, tip IAS. Numai în 1999, pe ultima sută de metri a guvernării țărăniste, Oprișcan a privatizat 25% dintre societăți.
Printre acestea s-au aflat Grand SA, TAR Târnoveni, Legume Fructe, Sedcom Librării, Farmaceutica Aesculap, IFET Reghin, Textor, și altele. Problema nu a reprezentat-o privatizarea, în sine, a acestor societăți, ci modul în care s-a făcut . După numai câțiva ani, mai toate fostele fabricide stat au aduse în faliment, așa zișii investitori, unii numiți strategici, vânzându-le la fier vechi, apoi transformandu-le în afaceri imobiliare. Presa a scris atunci de licitații truncate sau companii vândute pe doi lei. Acuzațiile nu au întârziat să apară. Mai întâi, a fost luat în colimatoriu, Radu Sârbu, la nivel national, apoi șefii FPS de prin țară. Din păcate, deși Oprișcan nu a dat cu subsemnatul la Poliție decât în cazul privatizării Agrim Prodas, el a scăpat basma curată. El a fost acuzat atunci de abuz în serviciu contra intereselor publice.
Opera lui: privatizarea dubioasa a Azomures
Însă, pe departe, care mai controversată privatizare realizată de Doru Oprișcan, a fost cea a Azomureș, unul dintre cele mai mari combinate chimice din România.
In urma aranjamentelor facute de Opriscan, din calitatea sa de sef FPS Mures, Azomures a ajuns pe mana turcilor de la Transwold, desi nu au cumparat decat 32% din actiuni. Societatea inregistrata in Luxembourg a dorit sa obtina majoritatea actiunilor (51%), dar, acestia ar fi fost sfatuiti sa achizitioneze. Totusi, au ajuns sa detina majoritatea in CA cu ajutorul procentelor detinute de FPS la combinatul chimic. Adica, cu ajutorul direct al lui Doru Opriscan, din fotoliul de sef al Fondului. Negocierile ar fi fost in felul urmator: compania obtine majoritatea in CA si AGA, in schimb, Doru Opriscan devine director general. Atunci, a circultat zvonul ca a existat un comision zdravan oferit de turci, care ar fi ajuns la persoanele indrituite.
Compania turca s-a dovedit a fi una dubioasa, fiind formata din mai multe firme inregistrate in paradisurile fiscale si controlate de bancherul Yetkin Erman, fost ofiter de contrainformatii militare.
Pentru ca aceasta privatizare mirosea urat “de la o posta”, guvernul Adrian Nastase a trimis Corpul de Control , condus la acea vreme de Ovidiu Grecea. Desi s-au gasit numeroase nereguli, toata actiunea de control a fost blocata, iar Grecea a platit cu functia. Se pare, Opriscan batuse palma cu PSD, pentru musamalizarea situatiei. Totusi, au transpirat numeroase informatii in presa. Chiar in perioada controlului de la Guvern, Garda Financiara amendase combinatul de la Azomures cu 2 milioane de dolari pentru numeroase nereguli financiare. In urma intelegerii dintre turcii si noua putere (PSD), o mare parte din banii care trebuiau sa reprezinte investitii ( potrivit contractului de privatizare) in retehnologizarea combinatului si pentru combaterea poluarii, au fost lasati in conturile firmei Transwold.
O mare problema a combinatului de la Targu Mures a reprezentat-o poluarea. Desi actionarul majoritar s-a angajat, potrivit contractului de privatizare, ca va investitii in rehnologii moderne, pentru eliminarea poluarii, niciodata nu s-a tinut de cuvant. Asta, cu complicitatea autoritatilor locale si centrale. Multi ani de zile, Azomures a functionat fara avizul Garzii de Mediu. Zona unde functioneaza combinatului a reprezentat mereu un mediu ostil pentru sanatatea populatiei.
Acum, dinozaurul privatizarii dubioase a Azomures, Doru Opriscan vine, din nou, sa ceara votul muresenilor. De aceasta data, pe lista PNL. In trecut, a cersit votul oamenilor din calitatea de membru PNTCD, apoi PSD, PDL.
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.