Jumătate din terenurile din România nu mai sunt ale românilor

Jumătate din terenurile din România nu mai sunt ale românilor

Jumătate din terenurile din România nu mai sunt ale românilor

by November 21, 2016 0 comments
Oficial, un milion de hectare de teren arabil din totalul de opt milioane sunt în proprietatea străinilor. Neoficial, prin interpuși, străinii controlează aproape patru milioane de hectare de pământ românesc cultivabil, potrivit cotidianul.ro.

Problema înstrăinării pământului agricol, deși discutată intens în ultimii ani, a ajuns abia acum și la urechile autorităților române. Prezent la ultima ediție a Târgului Agricol Indagra, președintele Klaus Iohannis a anunțat că este „îngrijorat” că o treime din proprietarii de teren agricol din România sunt cetățeni străini.

„În momentul de față aflu de la domnul ministru Achim Irimescu că proprietarii a 30% din terenul agricol din România sunt alții decât românii. Pe mine, personal, această proporție mă îngrijorează”, a declarat președintele României.

Procentajul de 30% vehiculat de Iohannis este însă eronat. Proporția pământurilor deținute de străini este mai mare. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Transnational Institute, la solicitarea Comisiei de Agricultură din cadrul Comisiei Europene, care încerca să stabilească cât din pământul statelor UE este deținut de cetățenii din afara Uniunii.

Problema nu stă în modul în care îl exploatează, ci în faptul că producția și profitul pleacă din România.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.