Surpriză în alegerile din SUA: Donald Trump, aproape președinte. Update: Hilary Clinton și-a recunoscut înfrângerea

Surpriză în alegerile din SUA: Donald Trump, aproape președinte. Update: Hilary Clinton și-a recunoscut înfrângerea

Surpriză în alegerile din SUA: Donald Trump, aproape președinte. Update: Hilary Clinton și-a recunoscut înfrângerea

by November 9, 2016 0 comments

La cinci-sase ore dupa inchiderea urnelor in primele state americane, Donald Trump conduce in fata lui Hillary Clinton. Chiar daca a pierdut California (un stat cu 55 de electori), republicanul a luat Florida si mai multe state cheie si conduce la numarul de electori, avand nevoie doar de circa 30 de astfel de voturi pentru a merge la Casa Alba.

Republicanii isi mai asigura majoritatea in Camera Reprezentantilor (213-152) si in Senat (48-46).

Candidatul republican Donald Trump a reusit, pana la aceasta ora, sa castige cel putin patru dintre cele cateva state unde sondajele nu dadeau un castigator clar si unde s-a concentrat batalia electorala in ultimele luni. Astfel, el si-a revendicat Florida, Ohio, Iowa si Carolina de Nord, in timp ce rivala sa, Hillary Clinton, si-a asigurat doar Virginia si Nevada, conform rezultatelor partiale, potrivit BBC.

Votul in alte cateva state-cheie – Pennsylvania, New Hampshire, Michigan si Wisconsin – despre care se credea, pana in ultima clipa, ca nu se vor abate de la votul pro-democrati de la ultimele scrutinuri si vor vota Clinton in pofida avansului lui Trump din finalul cursei electorale, era inca indecis la 7.45 ora Romaniei.

In Pennsylvania, Michigan si New Hampshire Trump avea un avantaj de un punct procentual in fata lui Clinton, la aceeasi ora, potrivit cifrelor livrate in direct de New York Times.

Votul in aceste state este foarte important, deoarece ele contribuie cu un numar mare de mari electori in Colegiu Electoral.

BBC noteaza ca Ohio a fost un castig major pentru Donald Trump, avand in vedere ca niciun republican nu a castigat prezidentialele fara o victorie in acest stat. Foarte importanta a fost si Iowa, care ultima data a votat pentru un republican in 2004.

Statele din centrul si sudul tarii au votat preponderent cu Trump, in timp ce Clinton si-a asigurat votul in aproape toata salba de state din nord-est si in statele din vestul SUA.

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<