Sfaturi simple pentru a-ți administra banii mai chibzuit

Sfaturi simple pentru a-ți administra banii mai chibzuit

Sfaturi simple pentru a-ți administra banii mai chibzuit

by October 24, 2017 0 comments

Dacă ți-ai propus de mult să îți pui ordine în situația financiară, știi bine că nu este o sarcină ușoară. Atunci când începi să te gândești la acest lucru te simți copleșit pentru că nu știi de unde să începi și ți-e frică să dai greș. Ai nevoie de un buget, de un plan de economisire, de o strategie pentru plata datoriilor, un scor FICO mai bun, însă toate ți se par grele și mai degrabă ai uita de toate. Nu e nevoie să ataci chestiile cele mai grele din prima. Gândește-te ce-ar fi mai simplu, fă cea mai bună comparație (mejor comparación) între situația creditelor tale și abia apoi apucă-te de treabă. Sunt pași mărunți și pași mari care trebuie făcuți. Însă nu poți scăpa de problemele mari, dacă nu le rezolvi întâi pe cele mărunte.

Primul pas în reorganizarea finanțelor personale este să deschizi un cont nou. Cu alte cuvinte, nu-ți ține toate găinile în același coteț. Vei putea împărți mai bine veniturile și cheltuielile și vei scăpa de stresul, aglomerația și confuziile legate de folosirea unui singur cont pentru toate operațiunile. Poți, spre exemplu, să pui în acest cont banii pentru cheltuielile lunare fixe. Chirie sau rată la casă, rata la mașină, telefon, cablu, internet, întreținere, impozite anuale, toate acestea trebuie să aibă o anumită sumă de bani rezervată în fiecare lună, sumă pe care o știi sau pe care o poți prevedea. Setează plăți automate din acest cont, la două zile după ce iei salariul, pentru a nu pierde vremea pe drumuri și la ghișee.

Fă investiții cu cap. Investițiile nu înseamnă doar deschiderea unei afaceri sau cumpărarea de acțiuni la bursă, ci orice ți-ar putea aduce bunăstare în viitor. O investiție solidă este o pensie privată. Dacă începi să plătești acum la un fond de pensii private, cunoscute drept Pilonul III, la 55 de ani vei putea primi banii înapoi, cu dobândă, pe toți odată sau în rate lunare, în funcție de preferințe. Sunt niște bani pe care nu simți când îi dai, dar vei fi foarte fericit atunci când îi vei primi. O asigurare de sănătate privată te va scăpa de necaz atunci când vei avea nevoie de un serviciu medical urgent pentru tine sau pentru un apropiat însă nu-l vei găsi disponibil în spitalele de stat. Un curs de specializare îți poate crește salariul sau îți poate oferi noi oportunități de angajare. Toate acestea sunt investiții în viitorul tău.

Scapă de datorii în mod planificat. Nu te apuca să plătești mai repede creditul la casă, dacă nu plătești dublu lunar, diferența va fi insesizabilă, nici nu vei scăpa de el mai repede, nici rata nu va scădea semnificativ. În schimb, te poți apuca să acoperi cardul de cumpărături. Acesta este un instrument financiar care are una dintre cele mai mari dobânzi de pe piață. Pe nesimțite, dacă întârzii cu plățile, acesta te va împovăra iar dobânda va crește constant, în timp ce credit scorul tău va scădea. Dacă îl plăteșt la timp și nu îl folosești decât pentru urgențele cu adevărat importante, vei vedea că o sumă bunicică de bani îți va rămâne ție în fiecare lună.

Iar dacă vrei să acoperi mai multe credite, poți să iei un împrumut personal prin internet (personal por internet). Vei avea de plată o sumă fixă în fiecare lună și vei putea scăpa de toate celelalte credite cu dobândă variabilă. Te simți mult mai stabil atunci când știi ce ai de plată.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<