Klaus Iohannis: Asa zisa revolutie fiscala se va transforma intr-o bulversare financiara

Klaus Iohannis: Asa zisa revolutie fiscala se va transforma intr-o bulversare financiara

Klaus Iohannis: Asa zisa revolutie fiscala se va transforma intr-o bulversare financiara

by November 2, 2017 0 comments

Declaratii ale presedintelui Klaus Iohannis, potrivit Hotnews.ro:

– Acum cateva luni, cand am investiti acest guvern, am avut o solicitare simpla: i-am rugat sa termine cu aceasta topiala fiscal-bugetara. Dar nu s-a intamplat chiar asa 

-Va prezint cateva cifre si evaluari despre situatia economica in care ne aflam noi.

– Romania traverseaza o perioada de crestere economica. In sine, e o veste foarte buna. Cresterea economica-record in UE. Dar aceasta crestere are din pacate vulnerabilitati care trebuie cunoscute. 

-Prima: se bazeaza pe consum, preponderent pe consum si astfel de crestere in general nu e vazuta ca una sustenabila, de durata. Lipseste o parte esentiala pentru o ccrestere sanatoasa: lipsesc investitiile. Lipsa investitiilor e un semnal foarte ingrijorator. Si nu vorbesc doar de cele in privat, unde au scazut semnidficativ fata de anul trecut. 

– Investitiile straine au scazut cu 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Si mai ingrijorator au scazut nepermis de mult investitiile publice. Ele au scazut cu peste 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut, si nici anul trecut nu au fost chiar grozave. 

– A doua chestiune: veniturile fiscale. Suntem intr-o situatie foarte ciudata. Economia creste si veniturile fiscale scad. In loc sa avem mai multi bani la buget, culmea avem mai putini bani la buget. 

– Un exemplu graitor: se stie ca performanta incasarii veniturilor fiscale se masoara in procent din PIB. In acest an, colectarea a ajuns la un minim istoric de 25% din PIB, fata de cat ne-am propus acum cativa ani, 35%. 

– 25% va spun ca e extrem de putin si acest lucru trebuie sa ne ingrijoreze pe toti. 

– In fine, avem un adevarat paradox: crestere record a PIB-ului si tot crestere-record a datoriei. Guvernul se comporta aidoma unui om care castiga in fiecare luna mai mult, dar imprumuta mai mult de la banci. Si lasa datoria in plata copiilor si nepotilor. E un comportament contrapoductiv 

– In privinta cadrului fiscal bugetar. Exista multiple preocupari, avertismente, discutii in spatiul public si actiuni foarte concrete ale sindicatelor. Comisia Europeana, atentie, nu cum cineva a spus la viteza ca cineva din Reprezentanta – Comisia Europeana a declansat procedura de deviatie semnificativa in privinta deficitului bugetar excesiv. Adica am cam luat-o pe aratura 

– Am pierdut ceea ce se numeste predictibilitate 

-Aceasta predictibilitate e vitala intr-o economie sanatoasa, la fel cum sustenabilitatea e vitala, adica sa avem politici publice si masuri care permit o crestere in continuare si permit cresterea bunastarii populatiei 

– Guvernul a anuntat un pachet de masuri fiscale, se pare ca zilele acestea va intra in discutia guvernului. De aceea fac declaratia de azi, pentru ca acest pachet nu e clamata revolutie fiscala, ci se va transforma intr-o bulversare fiscala 

– Se propune mutarea contributiilor si o scadere a impozitului pe venit. Pare un lucru interesant, dar o analiza arata ca aceste masuri mai degraba complica problemele decat sa le rezolve 

– De exemplu, coalitia PSD-ALDE spune ca transfera contributiile la angajat, dar vine cu acea noua taxa de solidaritate de 2,25% care ramane la angajator. Pai ori transferam, ori nu? Deci in realitate transferam partial. Dar pentru oameni ce iese de aici? 

– Problema care apare: mare bulversare mare, dar in buzunar ce ramane? Ei culmea, nimic! 

– Nimic nu se schimba in buzunarul romanului. 

-Am facut unc alcul folosind datele comunicate public. Am facut un calcul pe salariul mediu brut pe economie. 3329 lei pe economie. Castiga net 2335 de lei acum. Aplicam masurile propuse de PSD-ALDE si implementate cu mult entuziasm se pare de guvern. Facem un calcul si plecam de la premisa ca angajatrul e de buna credinta. 

– La un total cost de 4086 de lei acum si care ramane tot atat, salariatul castiga in plus fix 3 lei. 

– Deci marea revolutie fiscala facuta de PSD – ALDE aduce unui om inca 3 lei in plus. Este caraghios. 

-Si eu imi doresc sa castige oamenii mai mult. Dar promisiunea PSD ALDE ca prin transfer si scaderea impozitului creste venitul e pur si simplu falsa. Creste cu 0,1%. Creste putin mai mult salariul minim, pentru ca a fost modificat. 

-De ce e nevoie de aceasta mega-topaiala fiscal-bughetara? 

– Mai mult si mai grav: acest calcul e in regula, bine ca e si o crestere de 3 lei. Dar exista ingrijorari in mediul economic, la sindicate, la romani, ca in realitate vor fi sectoare intregi unde vor scadea salariile. Si atunci ne intrebam cui foloseste aceasta topaiala fiscala. Romanilor, sigur nu

– In consecinta, solicit coalitiei PSD ALDE sa dea dovada de responsabilitate si sa renunte la acest tip de politica fiscala care genereaza neincredere si nu ajuta pe nimeni. 

– Recomand prudenta la nivelul deciziei politice si guvernamentale, fiindca nu-mi doresc o politica de azi pe paine. Romania are nevoie de o politica sustenabila. 

– Avertizez la modul cel mai serios decidentii politici sa aiba grija si sa judece clar la rece ca sa nu bage Romania intr-o aventura economica cu final trist. 

Sesiunea de intrebari:

Intrebare: O alta ingrijorare e la legile justitiei. Coalitia PSD ALDE vrea procedura de urgenta. Atributiile presedintelui sunt pastrate, cum vedeti propunerile? 

KI: S-a reusit cu rezultate negative remarcabile a reusit ca se poate si mai netransparent si mai neclar decat pana acum. Niciodata nu am avut o astfel de procedura viciata pe legiferare. Pachet de legi asumat de ministru, toate avizele negative. Nu se lasa ministrul, se duce in Parlament fara drept de initiativa, isi da fizic proiectele din mana, parlamentari din coalitie le prezinta ca si cand le-ar fi facut acasa. Asa nu se legifereaza. 

La continut: cu siguranta unele prevederi sunt bune, oportune si necesare (puneri de acord cu decizii CCR). Insa de la a corecta legislatia pana la o cioparti, ce se intampla acum, e cale lunga si nu ar trebui sa o parcurgem. 

Intrebare: Aveti ingrijorari legate de redefinirea abuzului in serviciu?

KI: Aud tot felul de teorii. Nu pot sa nu spun ca ma tem si aici de ciopartiri ale legislatiei. Ma gandesc la prag. Nu cred ca trebuie sa existe un prag valoric pentru abuzul in serviciu. Un demnitar poate face abuz in dauna intereslor publice si asa ceva e greu de cuantificat. Buna credinta e greu de gasit in toata dezbaterea pe care o avem. 

Intrebare: O alta masura e scaderea contributiilor la pilonul 2. Care e pozitia dvs? 

KI: N-as vrea sa intru in detalii. Dar exact in seara cand am investit acest guvern aparuse un scandal public pentru ca noul ministru nu a gasit lucru mai bun de facut decat sa anunte desfiintarea pilonului 2. Nu cred ca asa vom asigura pensii mai bune. 

Intrebare: Tariceanu a declarat ca Parlamentul si Guvernul nu-si pot exercita puterea si a facut o paralela cu Rusia. Exista forte subterane? 

KI: In Romania nu exista nici forte oculte si nici subterane si cu certitudine nu exista stat paralel. Am mai urmarit declaratiile domnului mentionat de dvs. De la o vreme incoace nu mai urmaresc afirmatiile acestui domn fiindca au devenit tot mai ciudate. Cateodata se creeaza impresia ca e putin obsedat, ori persoane obsedate nu fac bine politicii. Au aparut de cand procurorii l-au deferit justitiei pe acest domn. 

Intrebare: Acest avertisment trimis azi l-ati trimis si personal premierului sau ministrului de finante? 

KI: Da, am avut discutii pe aceste teme. In urma acestor discutii fiecare a ramas cu pararea lui. 

Intrebare despre legile justitiei: Credeti ca va avea efecte asupra Romaniei, ridicarea MCV? 

KI: Obiectivul meu principal e pastrarea independentei si eficientei justitiei. Ca sa pastram aceste lucruri, se poate discuta despre modificari ale legislatiei. In faza de acum, cand nu mai stim cine ce a propus, nu as face asemenea evaluari. Sper ca din dezbaterea parlamentara sa iasa legi care sa faca bine justitiei. 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.