Ce se intampla in cazul unui accident auto in strainatate?

Ce se intampla in cazul unui accident auto in strainatate?

Ce se intampla in cazul unui accident auto in strainatate?

by March 9, 2018 0 comments

Soferii care calatoresc mult in strainatate cu masina personala sunt nevoiti sa ia in considerare mai multe criterii atunci cand cauta o asigurare RCA. In Uniunea Europeana si in tari precum Islanda, Norvegia, Serbia, Elvetia si Lichenstein, orice asigurator auto din Romania este obligat sa ofere si o asigurare Carte Verde, indiferent ca se achizitioneaza un RCA ieftin sau o asigurare mai costisitoare. Ceea ce nu stiu soferii este modul in care trebuie sa se comporte in eventualitatea unui eveniment in afara granitelor.

Tocmai de aceea, cei de la romasig.ro au facut un mic ghid referitor la ce se intampla in cazul unui accident in strainatate.

Ghidul soferului roman in strainatate. Cum se comporta in cazul unui eveniment?

Exista mai multe posibilitati si toate trebuie sa fie acoperite de polita de asigurare auto a masinii. Modul de reactie difera de la caz la caz:

  • IN cazul unui sofer roman lovit de un alt sofer roman in alta tara. In principiu, cel mai simplu mod de a rezolva problema este prin contactarea asiguratorului din tara respectiva, caruia ii corespunde Cartea Verde a soferului vinovat. Aceasta varianta este foarte buna, deoarece asiguratorul va sti foarte bine regulile tarii respective si va putea lua decizia inteleapta. O a doua varianta este prin revenirea in Romania si contactarea asiguratorului din tara. Avantajul este acela de a discuta cu asiguratorul in romana.
  • In cazul unui accident cu un sofer strain. Daca soferul strain este cel vinovat, iar acesta este cetatean UE, trebuie sa se mearga la asiguratorul acestuia. Daca este dintr-o tara care nu este in UE, trebuie sa se contacteze corespondentul asiguratorului din tara in care a avut loc accidentul.

In momentul in care se contacteaza asiguratorul, este bine sa existe la indemana o asigurare auto in original si sa se aduca foarte multe probe de la fata locului. Din fericire, exista telefoane inteligente si oricine poate sa faca poze sau filmari care sa elucideze misterul unui accident.

Ce trebuie sa fie stiut despre Cartea Verde?

Sistemul de asigurare de tip Carte Verde este prezent in Europa inca din anul 1949 si astazi este prezent in peste 45 de tari din Europa, dar si din afara continentului. Astfel, cei care calatoresc pot fi asigurati cu un RCA din Romania inclusiv in tari precum Rusia sau Iran.
Cartea Verde face parte din polita RCA din anul 2007 si este administrata, in Romania, de Biroul Asiguratorilor Auto din Romania.
Aceasta asigurare este solutia prin care orice sofer se poate simti in siguranta pe drumurile din alta tara, fara a plati in plus pentru o asigurare la fata locului.
Este indicat ca inainte de o calatorie in strainatate sa se verifice prezenta acestei asigurari in automobil, iar aceasta sa fie tot timpul la indemana. Chiar si accidentele usoare pot provoca pagube financiare considerabile.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<