Gratitudine față de Centenarul Marii Uniri. Toate cultele și etniile au sărbătorit, la Alba Iulia, 100 de ani de România Mare

Gratitudine față de Centenarul Marii Uniri. Toate cultele și etniile au sărbătorit, la Alba Iulia, 100 de ani de România Mare

Gratitudine față de Centenarul Marii Uniri. Toate cultele și etniile au sărbătorit, la Alba Iulia, 100 de ani de România Mare

by June 4, 2018 0 comments

Moment istoric la Alba Iulia. La 100 de ani de România Mare, toate cultele religioase din țara noastră,  s-au adunat, în a doua zi de Rusalii,  în capitala Centenarului pentru a da un semnal de unitate în diversitate. O acțiune spectaculoasă, care a cuprins o paradă militară în fața Catedralei Ortodoxe, organizată nu de Guvern, nu de președinție, nu de Parlament,  nu de primăria Alba Iulia, nu de Secretariatul de Stat pentru Culte sau altă autoritate a statului român, ci de Centrul pentru Politici Locale din Alba Iulia.

Un ONG a reușit, ceea ce nu a fost cu putință pentru  autoritățile locale sau centrale. Celebrarea Centenarul este salvată  prin contribuția activă a tuturor cultelor religioase, care au ținut, la Alba Iulia, să-și arate devotamentul pentru România, țara comună în care trăiesc, indiferent de etnie sau credință. Așa au știut,  reprezentanții  cultelor mozaic, musulman, ortodox,  romano-catolic, greco-catolic, evanghelist, penticostal, dar și români, evrei, turci, unguri, sași sau sârbi, să aducă un elogiu marelui eveniment din istoria românească: Centenarul. Mai mult, Centrul pentru Politici Locale a reușit să reunească, la Alba Iulia, bisericile maghiare, alături de cele românești, pentru a evoca momentul istoric de la 1918. Este o palmă dată politicienilor unguri, care au spus că maghiarii nu au ce sărbători anul acesta,  dar și  Ministerului Culturii, care, în loc să dea consistență acestui eveniment epocal, a ținut să desființeze Departamentul Centenar și să păstreze doar câțiva funcționărași, care se ocupă doar cu centralizarea unor proiecte, golite de conținut.

Bețe în roate

Deși a fost gazdă  acestui eveniment, chiar partener al Centrului pentru Politici Locale,  primarul Mircea Hava a ținut mai mult să bage bețe în roate decât să-și aducă aportul la realizarea, în bune condiții a manifestărilor. În schimb, viceprimarul Gabriel Pleșa a ținut să fie alături de organizatori. Reacția nefirească a lui Hava a fost să organizeze, la o saptămână după Rusalii, la Alba Iulia, un propriu eveniment dedicat Centenarului, transmis în direct de Realitatea tv, regizat de  pupilul serviciilor secrete, Rareș Bogdan. O poză palidă a evenimentul ”Uniți prin credință”, dar care a dat bine la capitolul imagine.

Un moment impresionant  în desfășurarea manifestării de unitate a cultelor religioase, a fost parada militară, organizată de Garda Națională a Jandarmeriei Române, în prezența unității  de cavalerie a Jandarmeriei, dar și fanfara reprezentativă a acesteia. Imnul național a fost intonat de elevii Școlii de subofițeri ai Jandarmeriei Române Fălticeni, împreună cu marele naist,  Nicolae Voiculeț.

Toate cultele religioase

La aceste manifestări au fost prezenți reprezentanții cultelor religioase: dr. Ioan Gheorghe Rotaru -pastor, Anca Beniamin-director libertate religioasă, zona Transilvania, Andreică Romeo pastor Alba Iulia, Musat Dragoș -director libertate religioasă, Uniunea de conferințe a Bisericii București, pastorul dr. Ioan Brie, membru în Consiliul Bisericesc Cultul Creştin Penticostal din România şi rector al Institutului Teologic Penticostal din Bucureşti, Aurel Vainer, presedinte al Federației Comonităților Evreiești din România, pr. Francisc Doboș, purtătorul de cuvânt al Bisericii Romano- Catolice din România, Episcopia Ortodoxă Sârbă de Timișoara, Părintele Vicar, protoiereu-stavrofor Marinco Marcov, Radu Roșu, protopop Biserica Româna Unită cu Roma, Greco-Catolică, Arhiepiscopia Bisericii Armene – Karen Sebesi, președinte Uniunea Armenilor din România, Biserica Ortodoxă de Rit Vechi Giorgiana Trofina, Biserica Reformată din Romania – consilier Gall Sandor Alexandru, Biserica Evanghelică CA din România – prof. Friedrich Philippi, în calitate de Curator General al Bisericii, Biserica Evanghelică Lutherană din România – consilier Feher Attila, Biserica Unitariană din Transilvania – protopop Bela Fekete, Biserica Baptistă – Ioan Ardelean, secretarul general al Bisericii Baptiste, Biserica Evanghelică Română – Uniunea Bisericilor Creștine după Evanghelie – Achihai Virgil, Președintele Uniunii Bisericilor Creștine după Evanghelie din România și secretar general al Alianței Evanghelice din România, Cultul Musulman – E.S. Domnul Muftiu Muurat Iusuf, împreună cu domnul consilier Ionuț Farcaș, Organizația Religioasă, Martorii lui Iehova – președinte Ovidiu Coman, Biserica Ortodoxă Română– Ovidiu Botoi, consilier, Biserica Maranata – pastor Marius Hategan, Dorin Cioabă – Centrul Creștin al Romilor.

Au mai fost participat la acest eveniment, președintele comisiei de apărare din Camera Deputaților, Dorel Căprar, deputatul Ioan Dîrzu, prefectul Dănuț Hălălai, fostul secretar de stat din Ministerul Culturii,   Paul Cotârleț, dar și președintele consiliului județean Alba, Ion Dumitrel.

Garda Națională a ținut să dea onorul reprezentanților cultelor religioase, în semn de respect pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri.

Apoi, în amfiteatrul Universității ”1 Decembrie ” din Alba Iulia s-a ținut conferința ”Identitate prin credință”, unde au ținut discursuri, toți invitații.

Jertfa evreilor în timpul Primului Război Mondial

Primul vorbitor a fost Aurel Vainer, președintele Comunității Evreiești din România, care a dat, politicienilor,  o lecție de unitate și respect față de țara în care trăiește, o puternică comunitate etnică și religioasă: ”Evenimentul de astăzi m-a mișcat total. Pot să vă spun că nu sunt vorbe. Aflându-mă pe acest platou al Tricolorului, în Cetatea Alba Iulia, nu poți să ramâi insensibil. Cu 100 de ani în urmă, înaintașii noștri și ai dumneavoastră și ai altor minorități religioase, au participat la Marea Unire. Am fost tot timpul devotați acestei țări numită România. Evreii care au trăit în România și-au adus jertfa în timpul Primului Război Mondial și au susținut Marea Unire”.

Francisc Dobos, purtătorul de cuvând al Bisericii Catolice din România a adus mulțumiri organizatorilor acerstui eveniment: ”Felicitari pentru organizarea evenimentului, multumesc pentru invitație. Inițial, neștiind despre ce e vorba, mi-am zis, cine organizează, despre ce e vorba? Primul gând a fost să mă informez și am sunat la Blaj, să văd dacă Biserica Greco-Catolică este invitată, ca sa-mi dau seama de temperatura evenimentului. Și când am auzit că și Biserica Greco-Catolică este invitată, am zis ”Da”, adică este de încredere. Mai apoi, este evident că aici suntem prezenți  foarte multi, am fost prezenți din toate cultele, prieteni, ceilalți din alte religii, care ne cunoaștem”.

Regele Cioabă: Românii ne-au adus Biserica

Regele romilor, Dorin Cioabă și-a exprimat dorința ca ” Dumnezeu să binecuvânteze adunarea noastră și mulțumesc organizatorilor că s-au gândit și la etnia noastră  pentru că așa cum spune și istoria, și romii au fost prezenți la Marea Unire, am fost implicati prin anumite personalitati ale romilor din acea perioadă și am răspuns acestei  invitații pentru că romii au fost lângă poporul român. Noi am fost fauritori ai metalelor, am ajutat când au fost razboaiele, noi potcoveam caii, aveam meseriile noastre tradiționale,  dar nu am avut ceva important, nu am avut credința. Stând lângă poporul român, am învățat și lucrul acesta, că trebuie să avem credință. Am mai căpătat ceva, Biserica”.

Profesorul  Friedrich Philippi, în calitate de Curator General al Bisericii Evanghelice a prezentat mesajul epicopului Reinhard Guib , Biserica Evanghelică de Confesiune Augustină din România. ”Este o primă manifestare a Centenarului în Capitala Unirii din 1918, la Alba Iulia, înaintea împlinirii exacte a 100 de ani. Este binevenită! Vă felicităm că vă gândiți nu numai la o sărbătoare a Marii Uniri, ci și la reflectarea ei  în ”Identitate prin Credință”,  motto-ul unei conferințe în această zi memorabilă. Este un punct de pornire pentru  înțelegerea istoriei lumii și îndeosebi a României de astăzi și de mâine”.

”Meritați aprecierea națiunii maghiare”

La conferință au fost și reprezentanții bisericilor maghiare, care au vorbit despre Centenarul Marii Uniri, deși liderii politici ai UDMR au susținut că ungurii nu au ce sărbători, anul acesta. O mare realizare a Centrului pentru Politici Locale din Alba Iulia, care, pentru prima dată în istoria de 100 de ani de la Marea Unire a reușit să-i aducă, la aceeași masă, reprezentanții  cultelor maghiare,  alături de celelalte biserici, celelalte minorități, pentru a sărbători Unirea de la 1918.

Fekete Bela  de la Biserica Unitariană din Romania: ”Dragi surori și frati, accentuăm doctrina indestructibilă a creștinismului, de fraternitate dintre oameni. Noi toți suntem copiii lui Dumnezeu. Acest moment de importanță istorică este o veritabilă sărbătoare pentru românii de pretutindeni. Sărbătoarea devine mai mult decât prilej de bucurie, transformându-se în posibilitatea de rugăciune și purificare a sufletului.

De asemenea, la această manifestare, a fost transmis și mesajul Bisericii Reformate Maghiare, ”salutul episcopului Kato Bela, cu ocazia implinirii a 100 de ani de la terminarea Primului Razboi Mondial și Centenarul realizării năzuințelor naționale românești, ocazie cu care vă felicit. Este un moment festiv, cu o profundă rezonanță politică și culturală pentru români, un moment istoric realizat în conditii geo-politice favorabile unor aspirații naționale Est și Central-Europene. Meritați aprecierea națiunii maghiare conlocuitoare cu romanii din Transilvania și totodată a Bisericii Reformate”.

”Am fost la Alba Iulia”

Profesorul Virgil Achihai, președintele Uniunii Bisericilor Creștine după Evanghelie,  a ținut să-l parafrazeze pe Vasile Goldis: ” O să spun copiilor mei că am fost la Alba Iulia in 2018 și sper să ajung și la 1 decembrie 2018. Nimic nu poate fi mai mult decât credința pentru că poți să scoți din inima omului multe lucruri, dar nu poți să dai afară credința”.

Ioan Ardelean, secretarul general al Bisericii Baptiste a declarat : ” Îmi vine să plang  și vă spun de ce, vin de unde s-a născut Vasile Goldiș, am în vene ceva din el, suntem rude mai îndepărtate și bunicii mei îmi spuneau despre omul acesta,  că era un bărbat, un om care a iubit și frunza care era scuturată din pom. Biserica trebuie să-și îndeplinească rolul ei, trebuie să reprezentăm poporul acesta în fața lui Dumnezeu. Rolul Bisericii cred că este acela de a uni în fața lui Dumnezeu, iar Dumnezeu are un plan măreț cu țara noastră”.

Oliviu Botoi, consilier al Bisericii Ortodoxe Române a salutat” tot efortul care s-a făcut în această zi minunată, în această zi de sărbătoare pentru a marca Centenarul Marii Uniri. Aici, la Alba Iulia avem numeroase vestigii care rămân mărturii peste veacuri a credinței multiseculare a înaintașilor noștri. De-a lungul secolelor, credința a fost un element de bază al poporului român care a  omogenizat simțirea și gândirea românilor, a oferit curaj, putere, speranța ca romanii să privească cu entuziasm momentul în care toți vom fi uniți sub același steag și împărtășind o credință”.

Protopop Radu Roșu al Bisericii Greco-Catolice a declarat că ”toate marile realizări ale omenirii au fost împlinite prin stăruință, luptă și,  mai cu seamă,  prin jertfă. La fel s-a întâmplat și în cazul românilor, care au străbătut un lung drum al deșteptării și al afirmării conștiinței naționale în timpuri potrivnice, dar au fost însoțiți mereu de Dumnezeu. Providența divină se folosește întotdeauna cu înțelepciune de oameni, de instituții și de comunități pentru ca dreptatea, binele și adevărul să strălucească”.

Marco Marinco, vicarul Bisericii Sârbe a transmis  mesajul comunitatii sârbe din România: ”Suntem o comunitate mică, de 14.000 de suflete ortodoxe sârbe, care trăiesc majoritatea în 4 județe din vestul țării, cea mai mare comunitate se găsește în Timișoara. Suntem o comunitate istorică, veche pe aceste meleaguri. Primul nostru lăcaș de cult datează din 1220, iar o perioadă bună de timp am avut aceeași limbă cultică cu românii deoarece ne leagă aceeași credință”.

Salutul musulmanilor din România

Muftiul musulmanilor, Muurat Iusuf, a transmis salutul comunității musulmane: ”S-a vorbit foarte mult despre unitate în credință, de unitate de neam, consider că pe lângă acest lucru de a vorbi, de a afirma ceea ce simțim noi, a venit momentul măcar în al 12-lea ceas, în ceasul în care aniversăm Centenarul Marii Uniri, să punem în practică aceste două lucruri esențiale pentru noi, pentru viitorul nostru, pentru viitorul tinerei generații și pentru viitorul neamului românesc. Avem nevoie de patrioți vizionari care să gândească numai și numai pentru neamul românesc, să lase  orgoliile personale, apartenența noastră etnică, religioasă și să ne gândim numai și numai pentru viitorul neamului românesc. Când mergem oriunde în lume, să spunem cu mândrie că suntem români, să spunem cu mândrie că venim dintr-o țară atât de frumoasă și binecuvântată care este România. Să nu ne fie rușine. Noi, care trăim în România avem puterea valorii spirituale. Pentru a fi un popor puternic este nevoie de spiritualitate, pentru că aceste valori spirituale ne unesc în fața lui Dumnezeu.

Pozele sunt preluate de pe www.e-communio.ro

Click pentru parada militara:

http://https://www.facebook.com/opiniatransilvana/videos/1649217655176865/

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.