Fenomenul Astra de la Sibiu. Muzeul Civilizației Populare, o rețetă de succes în promovarea valorilor naționale

Fenomenul Astra de la Sibiu. Muzeul Civilizației Populare, o rețetă de succes în promovarea valorilor naționale

Fenomenul Astra de la Sibiu. Muzeul Civilizației Populare, o rețetă de succes în promovarea valorilor naționale

by January 10, 2019 0 comments

Muzeul Astra din Sibiu este unul dintre cele mai importante fenomene culturale din România. Pe plan european, Complexul civilizației populare tradiționale se plasează în primele 10 muzee, pe anul 2018. Acest centru muzeal din Ardeal reprezintă o rețetă de succes pentru manifestările culturale, ținând cont de criza profundă în care se află acest domeniu de activitate, de ani de zile.

Conducerea Muzeului Astra a înțeles că nu poate sta cu mâna întînsă pentru finanțare la Ministerul Culturii, că trebuie să-și ia soarta în mâini și să acceseze fonduri europene. Aflat în subordinea Consiliului Județean Sibiu, Muzeul Astra s-a orientat către grandurile din țările nordice, care s-au transformat în investiții masive în infrastructura și  susținerea unor programe vaste de promovare a civilizației rurale. Așa s-a ajuns ca Muzeul Astra să reprezinte o bijuterie în aer liber, unde vizitatorul să se bucure de manifestări culturale complexe, unde nu este doar un simplu spectator ci și un participant activ la creerea unei stări spirituale.

Muzeul ASTRA a avut rezultate peste așteptări în 2018. Aproape 622.000 persoane au beneficiat de serviciile culturale oferite de Muzeul ASTRA în acest an. Anul Centenarului nu a fost un eșec la Muzeul Astra. Poate, printre primele instituții culturale care a reușit să sărbătorească așa cum se cuvine 100 de ani de la Marea Unire.

Instituția emblematică pentru Sibiu a organizat trei proiecte în cadrul programului Centenar, finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, 12 programe și proiecte culturale sub egida Anului European al Patrimoniului, peste 1.500 de ateliere și demonstrații meșteșugărești, peste 200 de ateliere și demonstrații culinare, în avanpremiera programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană, peste 600 de ateliere educative și de interpretare a patrimoniului, peste 50 de spectacole de teatru interactive și reconstituiri istorice, precum și 33 de expoziții temporare.

„Printre multe acțiuni de prim plan în peisajul cultural, în 2018 au fost trei proiecte organizate în cadrul programului Centenar, finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale. «Satul din spatele frontului» și «Țăranul român de la Război la Unire» au strâns împreună peste 200.000 de vizitatori, iar cele mai importante momente vor fi creionate într-un album special dedicat Primului Război Mondial și Unirii din 1918. Oamenii s-au implicat în fenomen, iar feedback-ul a fost și este unul constructiv. 2019 va fi Anul Internațional al Limbilor Indigene, desemnat de UNESCO. Prin urmare, ne vom axa activitatea pe participarea în cadrul târgurilor de patrimoniu și turism, organizate în țară sau în străinătate, tocmai din dorința de a atrage în muzeu oameni noi. Prin atelierele culinare interactive organizate în aer liber la Muzeul ASTRA în ultimii ani, ne-am luat angajamentul să reprezentăm o componentă importantă a programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană”, a declarat Ciprian Ștefan, managerul CNM ASTRA, într-o conferință de presă, de la sfârșitul anului trecut.

Instituția a demontat și transferat trei monumente, care urmează să fie reconstruite anul viitor și incluse în circuitul de vizitare. Pentru viitor, muzeul nu mai are foarte mult spațiu pentru extindere și se va concentra pe calitatea interpretării și prezentării patrimoniului său.

Potrivit lui Ciprian Ștefan, Muzeul ASTRA se află între primele trei muzee din România. „Eu cred că suntem pe un trend pozitiv şi suntem în top 3. Sibiul are încă un trend ascendent pe turismul cultural datorită anului 2007, datorită centrului medieval, datorită celor două muzee puternice care sunt în Sibiu: ASTRA şi Brukenthal”, a menţionat directorul. Muzeul ASTRA a înregistrat, în perioada 1 ianuarie – 16 decembrie, 621.695 vizitatori, din care peste o jumătate de milion au fost cel puţin o dată în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. De asemenea, complexul muzeal a avut încasări aproape duble față de estimările inițiale.

”Muzeul Astra a demonstrat că este instituția faptelor și nu instituția vorbelor. După cum ați văzut pe parcursul verii în muzeu s-au organizat numeroase evenimente. Nu am avut weekend-uri sau zile libere în timpul săptămânii, pentru că a trebuit să ne ocupămnde organizarea acestor evenimente, dar marea noastră mulțumire a fost când am văzut și am simțit emoția publicul și faptul că mesajul nostru a fost bine receptat. Anul 2019 este un an provocator pentru noi, iar anul 2018 trebuia să fie un an al avanpremierelor.

Împreună cu Consiliul Județean am organizat peste 200 de ateliere și de demonstrații culinare prin intermediul cărora am prezentat și am promovat cultura gastronomică regională. Județul Sibiu este împărțit în cinci regiuni și toate aceste cinci zone au fost ilustrate la noi în Muzeu prin comunități. Defapt cum spun și o parte din colegii mei, care au gândit acest program ne-am propus să aducem comunitatea în fața publicului, să recreăm acea legătură între muzeu, comunitate și vizitato” a mai spus managerul de la Muzeul Astra.

Ciprian Ștefan își va depune anul următor candidatura pentru un nou mandat la conducerea acestei instituții. Pe lista principalelor proiecte de realizat pentru anul 2019 se află aducerea în muzeu a unei biserici cu o vechime de 250 de ani, din satul Vința, județul Alba, precum și o casă din munții Apuseni, ce dăinuie din anul 1800 și despre care tradiția spune că acolo ar fi învățat Avram Iancu.

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.