Din nou, Ungaria intră cu bocancii în treburile României: Un regres în privința drepturilor minorităților

Din nou, Ungaria intră cu bocancii în treburile României: Un regres în privința drepturilor minorităților

Din nou, Ungaria intră cu bocancii în treburile României: Un regres în privința drepturilor minorităților

by July 6, 2019 0 comments

Ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, lansează noi critici la adresa autorităților de la București, el susținând că noul Cod Administrativ, adoptat de guvern prin ordonanţă de urgenţă, nu numai că nu extinde drepturile minorităţilor, ci chiar ia drepturi existente. “Este inadmisibil că în România are loc un regres în privinţa drepturilor minorităţilor naţionale”, a declarat Péter Szijjártó, potrivit agenţiei ungare de presă MTI.

Într-un comunicat transmis MTI, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior spune că, spre deosebire de propunerea anterioară, care a avut susţinerea majorităţii parlamentare, noul Cod administrativ al României, adoptat de către guvernul de la Bucureşti printr-o ordonanţă de urgenţă, nu numai că nu extinde drepturile minorităţilor, ci chiar ia drepturi existente, dobândite deja.

Șeful diplomaţiei ungare a subliniat că, în conformitate cu noua lege, o minoritate naţională îşi pierde drepturile de utilizare a limbii materne în cazul în care proporţia sa scade sub pragul de 20%, în timp ce legea anterioară garanta protecţia drepturilor deja dobândite, indiferent de modificarea ulterioară a numărului membrilor unei comunităţi.

“În conformitate cu noua lege, considerăm că se află în pericol utilizarea limbii materne în instituţiile publice locale chiar şi în localităţile în care proporţia minorităţilor depăşeşte 20%. Drepturile minorităţilor sunt protejate de acorduri internaţionale, respectiv acorduri bilaterale, iar acestea trebuie respectate şi în România”, a mai susținut Szijjártó.

 

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.