Astăzi, cazul Minvest Deva. Cum sunt devalizate companiile românești

Astăzi, cazul Minvest Deva. Cum sunt devalizate companiile românești

Astăzi, cazul Minvest Deva. Cum sunt devalizate companiile românești

by March 10, 2020 0 comments

Cum o companie românească de stat întră în suferință, și apar vulturii hulpani să se hrănească din cadavrul ” de lux”. De fiecare dată se găsește un funcționar public, care asigură acoperirea necesară pentru manevrele băieților deștepți ai democrației noastre, originale. Acum este vorba despre societatea Minvest Deva, care a hrănit și asigură, în continuare bunăstarea căpușelor . Intrarea în insolvență a acestei companii, tot din cauza contractelor păguboase încheiate cu clientela politică, a dat drumul „profitorilor„ din zona lichidatorilor. Este vorba de lichidatorul special, Tudor Ion, susținut de Finanțe, pentru a decapitaliza compania românească. Personaj care se află la pușcărie pentru fapte de corupție.

În această afacere sunt implicate, se pare două nume mari din actuala putere:  nominalizatul la Ministerul Finanțelor, Lucian Heiuș și senatoarea PNL, Carmen Hărău. Din păcate tot oamenii sunt cei care suferă: haldele de steril de la Teliuc ( județul Hunedoara) nu au fost dezafectate și amenință viața oamenilor din zonă.

Potrivit presei locale, care a demarat o amplă investigație,  ”o acțiune în forță a unui grup de interese  a devalizat Compania Națională a Aurului, Fierului și Cuprului, Minvest Deva. În momentul în care lucrurile au început să iasă la iveală în jurul acestui grup de interese s-a constituit un scut format din instituții ale statului.  Totul a început după ce lichidatorul special al Minvest, Tudor Ion, a cerut o șpagă pentru întabularea unor terenuri, cumpărate prin contract legal de un om de afaceri din Hunedoara. Fapta a fost sesizată organelor de cercetare penală, însă lucrurile au scăpat de sub control. Cel care a sesizat aceste aspecte a fost terminat financiar și hăituit de toate instituțiile județului Hunedoara”.

Este vorba despre omul de afaceri Gheorghe Ionescu din Hunedoara care nu a vrut decât să învestească în zonă pentru dezvoltarea turismului.  Ele povestește totul într-o plângere penală trimisă la toate instituțiile, care însă,  au mușamalizat cazul:

”În luna august 2008, SC Alexa Mir Tur SRL Hunedoara a cumpărat de la CNCAF Minvest Deva, o parte din activele Filialei Poiana Rusca, situate în incinta fostei Uzine de preparare a minereului din Teliucu Inferior, situată pe drumul ce leagă municipiul Hunedoara de comuna Teliuc, zonă cu potențial turistic, intenția societății fiind de a amenaja o zonă de agrement, hotel și restaurant. Adresa locației respective este Hunedoara, str. Voicu Cneazu nr. 62.

La data achiziției bunurile companiei erau sechestrate de către DGFP, situația financiară a acesteia ducând-o ulterior în pragul lichidării.

Pentru achiziția a patru clădiri, aflate în stare de ruină,(hala separare, birouri și laborator,depozit de concentrat și grup social ) societatea a plătit suma totală de 650.000 de RON.

Pentru a începe lucrările de amenjare, am solicitat Primăriei Hunedoara în anul 2008 emiterea unui certificat de urbanism,act de informare necesar în vederea obținerii ulterioare a autorizației de desființare sau de construire. Primăria Hunedoara mi-a eliberat acest certificat de urbanism în cursul lunii septembrie 2008, actul nemaifiind în prezent în posesia mea nici măcar în copie, aflându-se însă la dosarul cauzei. Prin acest certificat de urbanism se punea în vederea solicitantului să facă dovada dreptului de proprietate asupra terenului.

Discuțiile asupra faptului că prin contract mi se transmisese alt drept real asupra terenului, și anume cel de superficie , sunt inutile în acest moment, ideea este că la acel moment, în septembrie 2008, cât timp nu apăruseră interese legate de acel obiectiv, totul părea a fi pe un făgaș normal. Urma să fac demersuri pentru a obține dovada legală a existenței unui drept real asupra terenului, lucru imposibil însă la acel  moment, întrucât compania minieră nu avea un drept tabular asupra terenului, și nu obținuse atestarea dreptului de proprietate conform HG 834/1991.

În luna decembrie 2008 însă, Compania Minvest a intrat în faliment, fiind numit lichidator de către Tribunalul Hunedoara SCP IT Management Advisors Timișoara, reprezentantă de d-nul Tudor Ion.

Aceasta fiind din acel moment entitatea împuternicită a gestiona și administra afacerile ce priveau activele companiei, am luat legătura cu Tudor Ion, pentru a obține întabularea terenului, ajungându-se chiar la o înțelegere privind încheierea unui contract de asociere în participațiune , acest proiect de contract purtând chiar și număr, 146/30.01.2009 fiind depus la dosar. Contractul privea demolarea și demontarea construcțiilor din incinta respectivă, prețul participației SC Alexa Mir Tur fiind de 300.000 de lei.

Întrucât lichidatorul a cerut să-i plătim o sumă mare de bani sub forma de mită, pentru beneficiul respectiv, relația s-a deteriorat, am formulat o plângere penală la DNA Alba Iulia, dosarul având nr. 70/P/2009, finalizat cu NUP, deși la dosar s-au strâns destule probe cu privire la vinovăția făptuitorului.

În orice caz, din acel moment relația cu instituția Primăriei Hunedoara s-a deteriorat brusc, așa după cum rezultă din continuarea poveștii.

Întrucât certificatul de urbanism eliberat de Primăria Hunedoara în toamna lui 2009 expira trecând un an, am solicitat eliberarea altuia către aceeași instituție.

De precizat că certificatul de urbanism eliberat în 2008 nu purta semnătura primarului învinuit Ovidiu Hada, ci al viceprimarului Dan Robert, iar șef al Biroului de Urbanism era Lucian Bilei. Acum, după un an, nou certificat era semnat de învinuitul primar Hada Ovidiu, nou șef al urbanismului, învinuitul Dragotă Iosif, și de același secretar al primăriei Aurel Rață Bugnaru. (declarația de martor a acestuia, dată în fața procurorului, merită atenție)

În mod umitor, acest nou certificat de urbanism cu nr. 385 din 20.10.2009, are la punctul regimul juridic un conținut năucitor, expresie a abuzului, prin care se specifică faptul că deoarece în acel moment ar exista discuții între primăria Hunedoara și primăria Teliuc cu privire la limita teritorială dintre cele două entități administrative, nu se poate emite favorabil acel certificat de urbanism.

Din cercetări, pînâ în prezent, după patru ani, a rezultat că această afirmație este mincinoasă. Nu au existat nici discuții, nici corespondențe cu privire la vreo neînțelegere de acest gen. De asemenea declarația de martor a  primarului din Teliuc, Pupeză Mihai, arată acest lucru. În plus faptul că deși ar fi existat cică, aceste discuții, primăria Hunedoara îmi încasa fără probleme impozitele pentru imobilele situate la acea adresă.

Mai mult, exact în aceeași perioadă a toamnei lui 2009, primarul semna autorizație de funcționare pentru altă societate comercială ce are în incinta Voicu Cneazu 62  o fabrică de reșapat anvelope, autorizație existentă la dosar.

Această atitudine m-a determinat să port discuții în contradictoriu cu factorii responsabili, atrăgându-mi-se atenția prin persoane interpuse, de către primar, că aș face bine să reglez plata unei sume către alte persoane prietene ale sale, pentru a fi lăsat în pace.

Am demarat lucrări de amenajare a clădirii de birouri, pentru care nu aveam nevoie de autorizație de construire. Am fost oprit și amendat, primarul deplasându-se personal la fața locului, deși tot el susținuse prin actul administrativ emis că nu are în jurisdicție acea zonă !

Toate acestea sunt probate deja în urma anchetei efectuate de primul procuror de caz, care în final a înțeles existența minciunii și a contradicțiilor din dosar, și a ținut dosarul în anchetă o vreme, începând urmărirea penală față de primar și șeful biroului urbanism.

Partea interesantă începe în primăvara lui 2010, când lichidatorul SC IT Management Advisors încheie în numele CNCAF Invest cu o altă firmă celebră hunedoreană exact același contract pe care îl avusese cu SC Alexa Mir Tur în proiect (faptul că sunt redactate de aceeași mână și la aceeași tehnică de calcul e vizibil și de către ochiul unui copil), doar că suma pe care noul contractant, SC Valmet Production trebuia să o plătească era ridicolă în comparație cu cea pe care mă angajasem eu să o plătesc, fiind de doar 25.000 de lei. Așadar o afacere minunată făcută de același lichidator, totul în ”beneficiul” debitorului pe care îl reprezenta.

Că afacerea a fost murdară, rezultă din faptul că la scurt timp asociatul secund, SC Valmet se retrage , iar noul asociat secund, SC Uzin Grup Vest vinde deșeurile rezultate din procesul de demolare unei societăți din Turnu Severin, SC Remat Scholz, contra sumei de 500.000 de lei ! Iar acest beneficiar final al deșeurilor este cel care efectuează de fapt lucrările efective de demolare ! Toate actele există la dosar, au fost obținute și depuse de  mine.

De menționat și faptul că acest contract de asociere în participațiune nu a fost raportat de lichidator judecătorului sindic ! Iar un alt detaliu interesant și drăguț care leagă cercul: SC Valmet  Production a intrat între timp la rândul ei în faliment, dosarul fiind pe rolul Tribunalului Hunedoara. Cine este lichidator oare ? O singură variantă de răspuns: SCP IT Management Advisors Timișoara”.

 

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.