Complicitate la crimele covid 19! Cum s-a infectat cu virusul politic, Spitalul Județean Timișoara

Complicitate la crimele covid 19! Cum s-a infectat cu virusul politic, Spitalul Județean Timișoara

Complicitate la crimele covid 19! Cum s-a infectat cu virusul politic, Spitalul Județean Timișoara

by March 31, 2020 3 comments

Criza de coronavirus scoate la iveală toată mizeria care a fost băgată sub preș, ani de zile. Virusul politic a lovit crunt actul medical și s-a dovedit a fi unul criminal, complice la covid-19. După dezvăluirile carențelor de la  Suceava sau Arad, un exemplu de corupte practici  este și Spitalul Județean Timișoara, unde , de mult timp tronează o grupare de interese, bine protejată de primarul Nicolae Robu.

Aici este terenul de exercitare a influențelor  europarlamentarului Cristian Bușoi, care, de ani de zile, taie și spânzură în materie de management medical. De loc din Caraș-Severin, cu studiile făcute la Timișoara, acesta și-a păstrat bazinul electoral în zona de Vest a țării.

Politizarea actului medical, la nivel de management , a avut consecințe dramatice, în plină criză de coronavirus:  vezi cazul bărbatului de 49 de ani, venit din străinătate, care, deși s-a prezentat cu simptome de coronavirus la Spitalul Județean, el a fost trimis acasă, ca într-un final, să moară oe drumuri.   (citește la mult AICI)

Acum, în fruntea spitalului este Raul Pătrașcu, un băiat, fără  pic de experiență în conducerea unui spital, care deabia a terminat facultatea. Dar atuul său a fost susținerea venită din partea lui Bușoi. Până a ajunge aici, el a beneficiat de trambulina asigurată de Dacian Cioloș, dar și de sprijinul  medicului Virgil Păunescu, fost consilier pe probleme de sănătate a lui Traian Băsescu.  El s-a remarcat public prin pozițiile sale ”rezist” față de manifestațiile din Piața Victoriei. Politic, el a trecut pe la USR, Plus, PACT( om de bază al lui Sebastian Burduja, actual secretar de stat la Finanțe), ca apoi să decoleze la PNL. De asemenea, Pătrașcu, la o vârstă fragedă, a îndeplinit funcția de consilier pe probleme de sănătate al premierului Dacian Cioloș( 2016).

Revista Cațavencii scriau anul trecut că ”după manifestația organizată de Sebastian Burduja și de acoliții săi pe 10 august 2018 în Piața Victoriei, Raul Pătrașcu a apărut la Digi24 pentru a explica, din poziția de absolvent de Chimie la Yale și de specialist în probleme de sănătate, că gazele lacrimogene folosite de către Jandarmerie au ca efect modificarea ADN-ului celor care au fost expuși la aceste gaze(nr.sic!)

Deci, de fapt, Raul Pătrașcu n-a fost admis la Yale de la începutul studiilor sale. Nici vorbă. Primii doi ani de școală/facultate i-a făcut, în SUA, la colegiul Hamilton, un colegiu de eșalon doi-trei în ceea ce privește științele exacte. De-abia anul al III-lea și al IV-lea i-a făcut la Yale, unde a și obținut licența în chimie. E ca și cum, în România, ar fi intrat la “Spiru Haret”, ar fi făcut doi ani acolo, după care s-ar fi transferat la stat și și-ar fi luat și licența tot acolo”.

Acest ziar mai scrie că ”după absolvirea facultății în SUA, în 2012, Raul Pătrașcu s-a întors în România, unde a obținut un master în fizică la Unversitatea de Vest din Timișoara și s-a înscris, în 2013, la Facultatea de Medicină din cadrul Universității “Victor Babeș” din Timișoara. În același timp, având licența în chimie și masterul în fizică, a început și un doctorat în medicină, sub coordonarea lui Virgil Păunescu, fost consilier pe probleme de sănătate al lui Traian Băsescu.

Din martie 2016 și până în ianuarie 2017, Raul Pătrașcu nu a mai participat la cursurile Facultății de Medicină a Universității “Victor Babeș” din Timișoara, fiind la București, unde a ocupat funcția de consilier de stat, consilier pe probleme de sănătate al premierului Dacian Cioloș. Cum a reușit domnul Raul Pătrașcu să-și dea examenele deși a absentat la cursuri aproape un an universitar întreg (jumătate din anul III de studiu și jumătate din anul IV) ar fi un mister, dacă nu ar fi de notorietate în Timișoara că este protejatul lui Virgil Păunescu și omul de față al medicilor Mihai Ionac și Horia Cristian. Ca o paranteză, trebuie să amintim că Mihai Ionac este legendarul workaholic ce lucra, în acte, 25 de ore într-o zi care, oricum ai face, nu poate depăși 24 de ore”.

După ce a trecut prin mai multe funcții publice, Pătrașcu, devenit vedetă după manifestațiile din 10 august,  el a fost încadrat în structurile politice ale PNL, odată cu fuzionarea PACT cu partidul liberal. Ca ”specialist” în medicină, Raul Pătrașcu a intrat sub aripa ocrotitoare a lui Bușoi, coordonatorul departamentul sănătate al partidului. El s-a potrivit mănușă intereselor europarlamentarului. Absolvent de Timișoara, Pătrașcu răspundea profilului girat de Bușoi pentru exercitarea controlului politic al Spitalului Județean Timișoara. Acolo unde Bușoi își hrănește interesele personale!

Așa că, anul trecut, Raul Pătrașcu era numit manager interimar la Spitalul Județean de Urgențe Timișoara. Așa, liderul PNL putea asigura acestei unități medicale, o tradiție liberală.

Acum 3 ani se deschidea un dosar penal privind  devalizarea bugetului  spitalului județean din Timișoara. Acest lucru, după ce Curtea de Conturi dezvăluia achiziții suspect ilegale realizate de conducerea unității sanitare. Beneficiarii contractelor dubioase erau finii lui Cristian Bușoi, Bogdan Militaru și Vlad Iman, care au achiziționat servicii pentru spital, în baza unor negocieri directe, fără licitații. La conducerea spitalului județean Timișoara se afla alt liberal, partener de afaceri cu unul dintre finii lui Bușoi. Asta se întâmpla în perioada în care Cristian Buțoi era președintele  Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Ce scria, în exclusivitate Ancheteonline, acum 3 ani:

”Este vorba despre Vlad Iman, un prosper om de afaceri cu statul, în speță cu spitalul județean. Vlad Iman a fost cununat la prima casatorie de Cristian Busoi. De asemenea, acesta l-a avut ca asociat pe liberalul Ciprian Bogdan, fost director al spitalului Judetean Timisoara, care a ocupat si functia de vicepresedinte al CNAS. Amintim ca si Cristian Busoi a fost presedinte al CNAS, in perioada guvernarii USL.

Intr-un raport al Curtii de Conturi de prin 2009, inspectorii fiscali sesizau mari nereguli in contractele incheiate de firmele lui Vlad Iman, dar si ale lui Bogdan Militaru, cu spitalul judetean Timisoara, in perioada cand la guvernare se aflau tot liberalii. In acest context, trebuie precizat ca cei doi fini ai lui Busoi, Iman si Militaru au colaborat fructuos la prejudicierea bugetului judetului Timis.

Curtea de Conturi a sesizat mari nereguli la contractul nr. 2345/16.10.2007 referitor la dezinsectia si deratizarea la Spitalul Clinic de Urgenta Timisoara, incheiat de firma SC VM Desider SRL. “Prin actele aditionale incheiate in exercitiul bugetar al anului 2008 si pentru acest exercitiu si prin insumarea carora rezulta o valoare exprimata in euro de 14.436 euro, s-a procedat la fractionarea achizitiei publice ceea ce a creat conditiile practicarii achizionarii directe si nu a aplicarii corecte a procedurii legale ce se impunea in acest tip de achizitie, avand in vedere pragul legal de 10.000 euro pana la care, achizitia serviciilor se poate realiza in acest mod”, se spune in raport.

Auditorii publici externi mai arata ca decontarea lucrarilor efectuate în perioada ianuarie – iulie 2008 (perioada ce se afla peste cea stabilita prin actele adiţionale încheiate) s-a realizat la tarifele de 0,07 m2 – dezinsecţia şi 0,04 lei/m2 – deratizarea, tarife utilizate în cadrul procedurii de achiziţie publică din 18.06.2007 şi în care SC VM DESIDER SRL a ofertat preţurile cele mai mari.

Curtea de Conturi constata mari diferente de pret intre cele ofertate de SC VM DESIDER SRL si ceilalţi doi competitori (SC DERATON SRL şi SC EDMAR SRL), rezultand o diferenta de 8.191,00 lei ce se constituie paguba adusa bugetului Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Timisoara, sens in care auditorii publici externi au estimat un prejudiciu de 9.969,24 lei.

Din documentele aflate la dosarul achizitiei publice rezulta faptul ca SC VM DESIDER SRL a câștigat ”incredintarea directa” pentru deratizare/deinsecție SCJUT, surclasand SC TRADECOMIA SRL. Este o gluma proasta pentru ca cele doua firme fac parte din aceeasi famiglie, mai exact din clanul Busoi: in SC VM DESIDER SRL, Militaru Marius Bogdan i-a cesionat acțiunile lui Vlad Francisc Iman, iar SC TRADECOMIA SRL îl are ca asociat pe același Militaru Marius Bogdan!!!

Inspectorii Curții de Conturi au mai descoperit ca in cazul firmelor controlate de Vlad Francisc Iman, la nicio licitație sau încredințare directă, care a avut ca beneficiar Spitalul Judetean Timisoara , societatile lui Iman nu au depus la dosarele de licitație vreun certificat de atestare fiscala, din care sa rezulte indeplinirea obligatiilor societatii in raport cu bugetul de stat.

Aceesi reteta a aplicat firma lui Vlad Iman si pentru contractele de deratizare si dezinsectie a Spitalui Judetean din Timisoara si intre 2009-2013. Tot prin incredintare directa si tot prin prejudicii mari aduse bugetului local. Curtea de Conturi a stabilit prejudicii aduse de societatea lui Iman la cateva milioane de euro.

Un caz aparte il reprezinta si soacra lui Cristian Busoi, Marta Ilinca, care a fost condamnata in prima instanta la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru spalare de bani. Procesul se judeca in prezent la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Ultima infatisare a avut loc pe 26 noiembrie, urmatorul termen fiind 28 ianuarie 2016, potrivitul portalului Inaltei Curti”.

Citește mai mult AICI

 

 

 

Facebook Comments Box

3 Comments so far

Jump into a conversation
 1. angajat judetean
  #1 angajat judetean 1 April, 2020, 10:04

  Controlul la Spitalul Judetean nu este din 2009 ci din 2014, cu extensii in 2015 si primavar lui 2016. Iar ceea ce este deosebit de grav in exemplul prezentat, este ca in fapt SC VM DESIDER SRL a beneficiat ilegal de contract, dar NICI NU A PRESTAT VREODATA SERVICIUL CONTRACTAT. Adica (conform rezultatelor verificarilor efectuate de inspectorii fiscali de la Finantele Publice Timis urmare a solicitarilor auditorilor publici externi ai Camerei de Conturi Timis) s-au emis doar facturi care s-au platit firma neavand angajati si nici materiale/solutii care sa fie puse in opera. Rezultatele controalelor aratate au facut obiectul a 2 dosare penale. Unul intrumentat de procurorul Balan de la structura centrala a DNA si unul intrumentat de procurorul Papici, angajat actual la Parchetul Tribunalului Timis. AMBELE DOSARE AU FOST MUSAMALIZATE, ADICA CLASATE. In schim cei sanctionati administrativ cu diminuari salarial si vanati la modul cel mai inuman prin tribunale si parchete au fost….cei doi auditori ai Camerei de Conturi Timis care au sesizat dupa 7 ani (atata a fost perioada in care nu a fost verificat spitalul, adica exact perioada de management a celor aratati) ilegalitatile ce au avut loc si la care o parte din ele faceti referire. Nu mai vorbim de achizitii de aparatura la pret dublu (si discutam de sume de la cinci sute de mii de euro in sus), materiale sanitare, solutii sanitare, decontari fictive de servicii medicale, servicii medicale private efectuate pe bani utilizand infrastructura spitalului si, culmea, decontate ilegal si din programe nationale, etc. Asta este adevaratul motiv al colapsului sistemului sanitar.

  Reply this comment
  • Angajat Judetean
   Angajat Judetean 21 March, 2022, 16:46

   2022, iman este aceeasi căpușa înfiptă la contracte publice și influente politice PNL . Și-a pus manageri in mai toate spitalele din Timisoara pe timpul pandemiei și a profitat de lejeritatea achizițiilor publice in regim de urgenta. Vinde prin aceeași VMDesider , acum Alis Tech Solutions , măști neconforme la Victor Babes . Aduna contracte de aparatura prin aceeași firma sau Tehnoplus Medical (anchetata Pt fraude și interzisă in licitații de Banca Mondiala) se comporta ca și cum ii aparțin spitalele și mai nou se da și doctor prin prisma lui Păunescu, deși nu a muncit 1 minut in viața lui . Bravos sistem , atâta poți , asta e nivelul de țara , iar mizerabili ca asta sunt produsele tale de “succes”.

   Reply this comment
 2. avocatul
  #2 avocatul 3 April, 2020, 08:06

  Erata: controlul nu e din 2009, ci din 2014 si intradevar abirdeaza aspecte si dinn2009.
  Pe langa cele prezentate este de retinut ca in urma controlului inspecorilor finantelor publice Timis (la solucitarea auditorilor de la Camera de Conturi Timis) a rezultat cu certitudine ceea ce acestua banuiau, aduca ani de zile firma VM Desider a lui Iman (finul de casatorie al lui Busoi) a prestat servicii de dezinsectie si deratizare “fara sa presteze nimic” neavand nici angajati si nici materiale su solutii. In fapt se emuteau doar facturi. Asta pe langa achizitile la preturi cel putin duble, prin proceduri de achiziti falsificate, de angiografe, CT-uri, materiale si solutii sanitare, toate de la firmele lor. Decontari pe programe si subprograme nationale de operatii gen estetice realizate utilizand materialele si infrastructura spitalului, dar incasand bani de la pacienti (si nu putini) in regim privat nefiscalizati )adica spagi grase. Ce s-a ales de aceste constatari care demonstreaza cancerul din sistemul public de sanatate? Dosarul lui ionac la musamalizat vajnicul procuror Papici (cel cu decontarea operariilor estetice sau a servicilor medicale fictive), iar la celalalt DNA Bucuresti se lupta si azi sa gaseasca cratima de la o firma. Cat se va lupta sa o gaseasca, pana se prescriu faptele. Ce se intampla atunci cu prejudiciile bugetare? Intra la datoria publica si le platim toti. Adica umplem buzunarele medicilor corupti ca sa isi bata jic de noi. A, s-a intamplat totusi ceva! Cei doi auditori care au avut curajul sa constate mizeria au facut obiectul cercetarilor administrative si a sanctiunilor mai marilor Curtii de Conturi, cercetarilor penale a procurorilor la plangerile pentru abuz depuse de cei prinsi la furat(prinsi CU DOCUMENTE -ionac, paunescu, iman, etc.). Procuriri care in loc sa ii apere si sa ii cerceteze pe hoti, ii sicanau tocmai pe cei care au demonstrat hotiile. Cam asta e tara normala in care traim si cam astea sunt cauzele prabusirii (din interior, adevarata implozie) a sistemului medical romanesc.

  Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.